Активен и пасивен доход

Активен и пасивен доход

В сайта pasivendohod.net често говоря за различни методи за печелене на средства (създаване на доход), ала какво е активен и пасивен доход (думата, която избрах за име на целия проект)?

Какво ще ни обогати, ако знаем за тези фундаментални принципа? Кой от тези доходи е по-добър?

Нека започнем.

Активен доход (обяснен)

Това е такъв доход, за който се полагат целенасочени усилия в момента, тук и сега.

При прекратяването на тези усилия – този доход „изчезва“.

Именно липсата на активен доход обезверява хората – тъй като имаме „активни разходи“, такива, които се пораждат периодично във времето (и не можещи да бъдат избегнати) – като плащания по кредити, задължителни осигурителни вноски (при самоосигуряващите се лица да речем), местни данъци, плащания по битови сметки, разходи за храна и облекло и т.н.

Няколко примера за активен доход

Най-тривиалните примери за активен доход са:

  • заплатата;
  • почасовата заработка,
  • плащанията по договор за изработка;
  • плащанията за издръжка;
  • пенсионните плащания и др.

Мисля, че е излишно да обяснявам какво е всяко едно от тези плащания.

Защо е важно да изградим активен доход?

Трябва да се печелят пари. Регулярно.

Освен ако не живеем в някое примитивно общество – за всеки човек е нужно да има активен доход, който да стига да задоволява неговите потребности.

Веднъж задоволени – той може да мисли за създаването на втори, страничен бизнес, който да е неговия източник на пасивни доходи.

За това аз няма да спра да повтарям – дори когато четете примерите, които извеждам в pasivendohod, то си мислете – мога ли да си позволя да рискувам, мога ли да си позволя да загубя?

В никакъв случай човек не бива да застрашава себе си или тези, за които е поел грижата (като своите родители, своите деца, своите роднини, своите работници, своите контрагенти).

Пасивен доход (обяснен)

Това е всеки доход, който веднъж стартиран чрез някакви действия би донесъл своя „принос“ във времето.

Без да е нужно да бъдат полагани усилия (или те да са в редуциран вид).

Няколко примера за пасивен доход

Аз съм дал доста примери в сайта за пасивен доход, но ако трябва да ги резюмирам, то те са:

Защо е важно да имаме пасивен доход?

Защото може да ни създаде така нужната финансова свобода.

Доход, който да идва в определено число на месеца в банковата ни сметка.

Регулярно.

Увеличавайки го – ние можем, както казват популярните реклами „да освободим време“ за истинските важни неща.

Аз ще се радвам, ако чрез pasivendohod.net мнозина се вдъхновят. И пресметливо пробват да изградят някой източник на доходи, който мислят, че пасва на техния начин на живот (и интереси).

Кое по-хубаво – активен или пасивен доход?

Знам, че звуча тролски, но знаете ли какво казало безпризорното дете, когато го попитали: „кое е по-хубавото – млякото или кифлата?“. А то казало: „Попарата от тях“.

Да, трудно е да се каже кое е по-хубаво.

И на мен ми се иска да съм на някоя синекурна длъжност, която е високо платена (няма да ми се налага да списвам всеки ден pasivendohod). На всеки му се иска.

Но сега сериозно – според мен е важно човек да си избере такива поприща в живота, че нито изграждането на активен, нито изграждането на пасивне доход би представлявало трудност, грижа за него.

Само ако имате хубав активен доход – можете да помислите за създаването на пасивен.

Иначе – много, много е трудно.

Аз се старая да покажа методи в pasivendohod.net, в които не се изисква влагането на много капитал (или предлагам съвети, в които усилията и времето да се съкратят).

Но помнете – това е най-добрия съвет, за да се предпазите от измами – няма магически бутон, метод, формула, които да създават активен или пасивен доход.

Само на малцина е отредено лесния път в живота – всички останали трябва да се потрудят.

Финални мисли относно активен и пасивен доход

Надявам се, че дадох добро обяснение за тези методи за печелене на прехрана.

Следете сайта – за да виждате примери и за изграждане на активен доход (като ще наблягам на „самостоятелните“ начини, тези „без шеф и работно време“), както и на пасивен доход.

Ако харесате неговата мисия и искате да помогнете – то споделете материалите в него в социалните мрежи чрез бутоните под тях или харесайте нашата страница във Фейсбук.

Само чрез Вас, моите читатели, pasivendohod.net ще се развива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по