Афилиейт маркетинг чрез Амазон – Amazon associate

Афилиейт маркетинг чрез Амазон - Amazon associate

Дойде време и да напиша статия за афилиейт маркетинг чрез Амазон и неговата програма Amazon associate.

Тази тема е една от най-привлекателните и същевременно най-отблъскващите като желание за писане у мен.

Защо ли? Много информация има изписана (или заснета на видео) на големите световни езици.

А на български – не.

За това на мен се пада тежката задача да започна, като си запазя уговорката, че настоящата статия ще е основни насоки в тази иначе много обширна тема.

Какво е афилиейт маркетинг чрез Амазон и Amazon associate?

Програмата за осъществяване на афилиейт продажби на Амазон е една от „най-старите“ в Интернет – тя съществува от 1996 година.

Чрез нея – не малко от това, което Амазон е днес се е осъществило.

Принципът зад програмата е много прост. Лица – афилиати  промотират продукти от сайта. Ако някой закупи дадения продукт – афилиатът получава комисионна.

Какво прави афилиейт маркетинга чрез Амазон така печеливш?

Амазон има огромно количество регистрирани потребители. Някои от тях даже плащат на месечна база абонамент, за да могат да ползват определи услуги безплатно (като безплатна доставка).

Само платените абонати в САЩ са над 100 милиона души – над 1/3 от цялото население!

Освен сайт за САЩ – Амазон има и специални сайтове за различните държави като Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Нова Зеландия, Германия, Обединеното кралство, Япония, Индия, Холандия, Франция, Испания, Италия.

Много от потребителите са така доволни от услугите на Амазон, че те даже се възползват от собствените платежни услуги на компанията или пазаруват само като кликат веднъж.

Всичко това води до един огромен оборот.

Колко огромен?

Ами ще се опитам да го онагледя с кръчмарски сметки.

Да кажем, че всеки ден на сайта за САЩ – amazon.com се продават по 1000 перални.

Това е огромно количество техника, която струва доста.

Да кажем, че даден афилиат има интернет-сайт, който е посветен на пералните. И този сайт е номер едно в САЩ що се отнася до пералните. И има 1000 посетители на ден.

Ако той успее да насочи трафикът от своя сайт към Амазон и хората от този трафик закупуват по десет перални на ден, то собственикът на сайта за пералните ще печели по около 200 долара на ден!

Знам, че някои ще кажат: „посмали малко!“.

Аз съм виждал подобни цифри.

Трябва само човекът да насочва трафик към Амазон.

Бисквитката (софтуерът, които се запазва на компютъра на потребителя и указва, че е бил насочен), която Амазон генерира има действие за 24 часа.

За разлика обаче от други компании – Амазон е направил следната врътка: комисионната, която ще се получи ще е за всичко, което е закупено в рамките на 24 часа, не само за конкретния продукт.

Т.е в случая на пералните машини – ако някой не купи перална машина, а закупи нещо друго от Амазон, в рамките на 24 часа, пак ще бъде начислена съответната комисионна (ако има такава).

Амазон има и разширена бисквитка, която „трае“ по-дълго – 90 дни, ала тя се задейства само, ако потребителя е добавил желания продукт в кошницата си, а не го е поръчал.

Освен комисионните – Амазон предлага и възнаграждение за привлечени нови клиенти. Тези бонуси варират в зависимост от услугата, която клиентът е избрал да ползва. Бонусите са еднократни

За това – поне на запад, афилиейт маркетинга за Амазон е като „златна треска“. Има хиляди хора, които желаят да получават подобни комисионни – просто като създават сайтове, които са посветени на различни продукти.

Има ли и минуси, които са в Amazon associate?

Като всяко нещо  – има.

Съвсем наскоро, в разгара на епидемията Амазон реши да намали много комисионните, които плаща.

И много хора, които печелеха изключително много – над сто долара на ден, им намаля прихода.

Ето и настоящите комисонни/бонуси – за да не се излагам с моя лош английски, ще го оставя непреведено:(които са налични тук):

*Просто трябва да се ориентирате – категория на продукта-комисионна в процент.

Product Category Fixed Standard Program Fee Rates
Luxury Beauty, Amazon Coins 10.00%
Digital Music, Physical Music, Handmade, Digital Videos 5.00%
Physical Books, Kitchen, Automotive 4.50%
Amazon Fire Tablet Devices, Amazon Kindle Devices, Amazon Fashion Women’s, Men’s & Kids Private Label, Apparel, Amazon Cloud Cam Devices, Fire TV Edition Smart TVs, Amazon Fire TV Devices, Amazon Echo Devices, Ring Devices, Watches, Jewelry, Luggage, Shoes, and Handbags & Accessories 4.00%
Toys, Furniture, Home, Home Improvement, Lawn & Garden, Pets Products, Pantry, Headphones, Beauty, Musical Instruments, Business & Industrial Supplies, Outdoors, Tools, Sports, Baby Products 3.00%
PC, PC Components, DVD & Blu-Ray 2.50%
Televisions, Digital Video Games 2.00%
Amazon Fresh, Physical Video Games & Video Game Consoles, Grocery, Health & Personal Care 1.00%
Gift Cards; Wireless Service Plans; Alcoholic Beverages; Digital Kindle Products purchased as a subscription; Food prepared and delivered from a restaurant; Amazon Appstore, Prime Now, Amazon Pay Places, or Prime Wardrobe  Purchases 0.00%
All Other Categories 4.00%

Както виждате за някои категории като подаръчни карти, неща от магазина за апликации на Амазон (Amazon Appstore) няма комисионна.

Не! Афилиейт маркетинг в Амазон не е за мен

Ще Ви оставя линк за Ютуб канал, който следвам: https://www.youtube.com/results?search_query=wp+eag

Каналът е на английски и в него един човек на име Алекс развива сайт за багажници за коли: bestroofbox.com

След 15 месеца развиване – добавяне на статии, качване на видеа, изграждане на линкове (връзки) към сайта към момента той печели по 1500+ долара на месец.

Препоръчвам Ви – ако владеете английски език да станете абонат на канала му. Или да изгледате видеата – в тях се започва изграждането на сайта буквално от нулата.

Афилиейт маркетинг в Амазон чрез моите сайтове

Аз има два англоезични сайта, които съм оставил в момента „да отлежават“. Единият е на около година и два месеца, а другия е около година.

Ако pasivendohod.net се развие – ще се опитам да ги развия, като предоставям резултатите тук.

Ще посоча: мотивите, които ме подтикнаха, допуснатите грешки. И ще започна да качвам съдържание към тях. Мисля, че подобна поредица би била уникална за България. И ще Ви се хареса.

Ако ме попитате – какво ме спира да го започна от сега? Към настоящия момент – поради ниския трафик към тях няма какво да покажа за тях.

Финални мисли

Програмата на Амазон може да е машина за пари.

Аз съм виждал резултати, които друга афилиейт програма трудно може да постигне – от 1000 клика, които отиват към Амазон около 10 процента се транформират в продажби.

При 6-7000 клика (което пак съм виждал) – съм виждал хора да правят комисионни от порадъка на 6000 – 7000 долара на месец.

Ако настоящата статия Ви е харесала – споделете я. Ако ли пък искате да попитате нещо, да оставите коментар или просто да се възмутите – винаги сте свободни да го направите.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по