Вимео – възможности за печелене на пари

Вимео - възможности за печелене на пари

Знам, че повечето хора, които още като погледнат заглавието на настоящата статия „Вимео- възможности за печелене на пари“ ще направят гримаса.

„Брат, какво следва? Да направиш и ревю /отзив/ на АБВ поща?“.

Да, vimeo.com e може би най-големия сайт за видеосподеляне след Ютуб. (Повече за Ютуб може да прочетете в тази моя статия).

За това Вимео е известен сред повечето хора. Ала все пак за онези, които са чували смътно това име или започват първите си стъпки в Интернет, то настоящата статия е за тях.

Какво е Вимео?

vimeo.com е платформа за споделяне на видео, която оперира на тотално противоположен принцип, отколкото Ютуб. На нея, когато гледате видео не се излъчват реклами.

„Това е много странно“ – ще си кажете Вие. „Как тогава този сайт печели пари, за да се издържа?“.

Уместни въпроси.

Сайтът се издържа като е въвел някои платени функции/абонаметни планове, които ще коментирам малко по-късно.

Колко „е голям “ Вимео?

Според данни от Уикипедия през Декември 2013 сайтът е получавал повече от 100 милиона уникални посещения на месец, като е имал над 23 милиона регистрирани потребители.

Към Април 2020 регистрираните потребители са 175 милиона.

Тези цифри, макар и огромни звучат малки, като се сравнят с Ютуб и Фейсбук (в който също се споделят видеа).

Ала пак си помислете – това са стотици милиони посещения на месец.

Всички сме чували поговорката: „По-добре пръв на село, отколкото последен в града“. Мнозина хора, които се занимават с интернет маркетинг често се питат: „По-добре ли е да ползвам еди-коя си платформа, за да привличам трафик? Тя ли е най-голяма?“.

Според мен всичко е според зависи . Да, да речем Фейсбук е най-голямата социална мрежа. Ютуб е най-големият сайт за споделяне на видеа. Ала дори и предна позиция на по-малки сайтове като Куора (повече за начина на печелене на пасивен доход чрез този сайт може да прочетете тук), Pinterest или Вимео може буквално да „счупят“ сървъра на Ваш сайт.

За това – опитните маркетолози често използват множество източници на трафик.

Как се печелят пари чрез Вимео?

Най-главното нещо, което трябва да се знае за Вимео е, че ако искате да качвате видеа в него, то трябва да имате регистрация.

Окей, до тук добре.

Базовата регистрация (така наречения Vimeo Basic) е напълно безплатна.

Проблемът е, че можете да качвате до 10 видеа на ден, ще имате право на един канал, участие в една група.

Що се отнася до размера на видеата, които ще можете да качвате, то ще можете да качвате до 500 мегабайта на седмица, до 5 гигабайта (като общо качено количество) И това е.

„Ама ако аз кача повече?“.

Ще трябва да преминете на някой от платените абонаментни планове. Цените са достъпни тук.

Знам, че мнозина ще ме проклинат, че само съм им изгубил времето. „Какъв е този сайт, в който аз трябва да плащам, а уж ще спечеля пари?“.

Първо: винаги може да започнете с безплатен план. 5 гигабайта обем на качените клипове – с подходящята компресия са напълно достатъчни да качите около 30 до 50 клипа (ако един клип е около стотина мегабайта).

Вие може да използвате Вимео като „витрина“, че предлагате конкретни стоки/услуги.

Ако качите още – то може може да преминете към някой от платените планове.

Почти всички (Плюс, Про и Бизнес) позволяват да ги тествате напълно безплатно в рамките на 30 дни.

Плюс и Про са на цени 7 и 20 долара (като бивате таксувани са цялата календарна година) – т.е. ще платите 84 и 240 долара. Планът „Плюс“ е възможно и да бъде плащан месец за месец – тогава цената ще е 12 долара.

Вимео предлага 50 процента отстъпка от плановете Плюс и Про за студенти. Което си е на оферта, като се вземе колко много може да се спести.

Тази отстъпка се получава като имате промоционален код от сайта studentbeans.com

Не мога да Ви отговоря (на сто процента) дали тази отстъпка се отключва за студенти от България. Според сайта – ако страна не присъства в техния списък, то регистрацията се прави от британската версия на сайта.Та на практика не мога да Ви кажа – дали ако се регистрирате, в крайна сметка ще получите код и остъпка. Но нищо не Ви пречи да пробвате сами.

Друга стратегия, която може да ползвате – за да намалите цената на абонамента е да ползвате сайт за кешбек (т.е. да получите част от парите си обратно). Аз съм написал статия (прочетете я, за да разберете как и Вие може да печелите пари) за сайта за кешбек Swagbucks – чрез него, поне по времето на писане на тази статия може да получите и 10 процента остъпка.

Все пак, качвайки видеа вие може да изградите „база от фенове“, които да стават Ваши абонати. И да печелите от това.

Вие също така можете (работейки и с безплатния план) да продавате видеа чрез Вимео. Как става това ли? Качвайки единично видео, то може да се продава на крайни потребители.

Освен единичната продажба  – видеа може да бъдат продавани и чрез преотстъпване на авторско право.

Лица, които искат да ползват даден клип – заплащат единична такса. Тази услуга обаче може да стане достъпна, когато Вие се свържете с екипа на Вимео и те Ви одобрят.

На последно място (но не и по значение) е възможността хора, които работят в сферата на обработката на видеа, филмопроизводството да си намерят работа чрез сайта.

Тази функция е достъпна тук. Изисква се обаче да имате платен абонамент, за да може да се регистрирате.

Ако пък търсите някого, който да Ви помогне с обработката на Вашето видео, то напълно безплатно може да да разгледате всички професионалисти тук (това може да бъде ползвано като „обратно инженерство“ – да разгледате какво вече се предлага).

Финални мисли за Вимео

Вимео не е лош, ако искате да имате още една възможност „да се покажете“ пред света.

Знам, че платеният абонамент може да е доста неприятен, ала има възможност той да бъде намален (поне за студенти). Или да ползвате, както казах – сайта за кешбек (Swagbucks).Може и да си намерите работа чрез сайта, както и да продавате видеа и/или да трупате абонати.

Разгледайте Вимео като възможност за изграждане на пасивен доход. Не е лесно. Никога не е.

Но само с мърморене не става.

Както винаги, така и този път тази статия е отворена за всякакъв тип дискусии.

Ще се радвам българи, които успешно използват Вимео да се включат по темата. Вашият споделен опит може да безценен на всички останали.

Ако написаното Ви допада, то споделете го с Вашите близки/познати в социалните мрежи. Така помагате за развитието на този сайт.в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по