Двустепена (two-tier) афилиейт програма

двустепена афилиейт програма

Ако искаме да дадем дефиниция на двустепенна афилиейт програма, то можем да кажем следното: структура, при която афилиатите получават комисионни на техните конверсации, така и на конверсациите на лицата, които те са привлекли към програмата.

Звучи много глупаво и неразбирамо?

Ще обясня.

Какво е афилиейт програма?

В няколко мои статии се опитах да обясня модела на афилиейт маркетинга.

Ако сте ги пропуснали, то пак ще повторя (какво аз мисля, че е): чрез афилиейт маркетинга едно лице (афилиат) промотира чрез специален код/банер (рекламно каре) дадена стока/услуга. Ако посетител използва неговия линк – в компютъра му се запазва специален софтуер (наречен „бисквитка“) за определен срок от време. Ако в дадения срок той закупи стоката/услугата, то афилиата получава комисионна за своите рекламни усилия.

Мнозина марки имат собствени програми за генериране на афилиейт продажби (техните стоки/услуги се рекламират безплатно, а и генерирания трафик може да им осъществи продажби).

Този прост модел на посредничество е един от най-популярните (и стари) методи за печелене на пари в Интернет.

А какво тогава е двустепенна афилиейт програма?

При двустепенната афилиейт програма освен, че афилиатът има възможност сам да генерира продажби към сайта на програмата, той има и възможност да набира други лица, които да правят същото.

За всяко привлечено лице той получава твърд бонус или процент от заработеното, което новия афилиат ще генерира (за определен период от време или завинаги).

Плюсове за двустепенните афилиейт програми

Потенциалът на тях за печалба е огромен. Представете си, че може да привлечете огромен брой афилиати. Печалбата може да е огромна и неизброима.

Минуси на двустепенните афилиейт програми

Колкото и странно да звучи, то плюсът на тази програма може би и е нейния съществен недостатък.

Като Ахил и неговата пета.

Ако някой от Вас, които са по-икономически подготвени, в момента четат тази статия, то те крещят: „Брат, това е гнусна пирамида, която описваш“.

Да, ако Вие наберете сто човека, а те рекрутират от своя страна сто – след множество такива опити на теория трябва да е обхванато цялото човечество. И ако всеки само набира лица – а никой не промотира стоката/услугата или тя и без това е непродаваема – то кой от всеки ще получи пари?

Най-големите компании, които имат афилиейт програма (като Амазон, Ибей, Ракутен, Таргет, Уолмарт и т.н.) се ограничават до стандартното – някой им кандидатства да е афилиат, те го одобряват (или не), той започва да промотира. И ако продаде нещо – халал да му е комисионната!

Така че компаниите, които предлагат двустепенен (или многостепенна система) са много малко – и оперират в такива ниши, в които разходите са прекалено малко. И те – като жив организъм, се стремят да се разрастват.

Единствения пример, който съм виждал за многостепенна система за афилиейт маркетинг – до три нива на набиране (първия получава от комисионните на втория, както и част от комисионните, които втория е генерирал от третия) са такива на хазартни компании.  За подобни примери въобще не ме молете и да пиша. Хазарта е сериозна зависимост, която е унищожила живота на мнозина.

Най-масовия пример, който съм виждал (и който сам съм описал тук) са двустепенните системи на афилиейт маркетинг.

Ето двустепенни системи за афилиейт маркетинг, които сам съм описал в други статии на сайта
  1. Fiverr (Файвър) – повече за сайта може да прочете тук.

Файвър е един от най-големите сайтове за дистанционна (фрийланс) работа. Като афилиат Вие може да печелите като промотирате оферти от сайта. А ако пък решите да привличате други афилиати, то Вие ще печелите по 10 процента от това, което те са заработили.

Комисионните, които може да се спечелят са повече от добри – от 15 до 50 долара  CPA (от покупките на новорегистрираните потребили на сайта) и впоследствие – 10 долара CPA плюс 10 процента споделяне на парите, които потребителя ще похарчи през следващите 12 месеца.

Афилиатите могат да печелят и чрез промотирането на някоя от услугите, които компанията предлага. За Файвър Про (Fiverr Pro) комисионната е 150 долара, 30 процента от Файвър Лърн (Fiverr Learn – програма за обучителни курсове) и 30 процента от AND CO (програма за фактуриране).

Проследващият код (бисквитка) е с продължителност 30 дни (т.е. ако някой кликне върху някой линк, Вие ше получите комисионна, ако той направи покупка в следващите 30 дни, което е доста)!

Адфлай е сайт, чрез който може да се съкращават линкове. Всеки съкратен линк, когато бива кликнат генерира реклама, която се показва. Услугата е напълно безплатна. А Вие може да печелите – при това доживот, за всеки човек, който привлечете и той рекламира сайта. Може и да се печели, ако се рекламира сайта като рекламна платформа (всеки, който поръча реклама чрез сайта).

Propellerads е сайт-платформа за реклама. Отново – Вие може да печелите, ако привличате хора, които ще рекламират сайта. Вашата комисионна е 5 процента от това, което те изкарват! И пак печалбите ще са завинаги!

Това е сайт, който предлага напълно безплатен хостинг. Вие може да печелите – независимо дали ще привлечете хора, които ще получат напълно безплатен хостинг или от хора, които впоследствие ще преминат към платените сайтове. Печалбата, която може да се изкара е огромна – при условие, че ще печелите и от това, което другите привлечени от промоутъри изкарват.

Това е сайт, чрез който може да се публикува музика на най-големите музикални платформи, както и Ютуб, Вие може да печелите и от това, което другите привлечени от Вас музиканти са изкарали от сайта. Отново – печалбата може да е астрономическа!

Swagbucks e сайт, чрез който може да се попълват анкети, така и да се пазарува в Интернет, като част от стойността на всяка покупка се връща обратно на потребителя (кешбек). Вие може да набирате хора, които да популяризират сайта. И да печелите доживот от това, което те са реализирали като печалба за себе си.

Това е сайт, който предоставя софтуерна услуги – в случая интеграция на чат на живо (livechat). Вие отново може да се специализирате в промотиране, което да набере хора, които да го популяризират. И да печелите от тях. По 10 процента от заработеното – и то завинаги!

Финални мисли

Двустепенните програми за афилиейт маркетинг могат да бъдат Вашата стълба към независимост и финансова свобода – пасивен доход, който бива генериран пред денонощието, 365 дни в годината.

Съветвам Ви – проучете сами горните възможности и съставете план. В никакъв случай не е нужно да ползвате платен трафик (в някои от програмите на афилиейт програмите това може и да е забранено).

Може да ползвате и безплатен – от Вашите профили в социалните мрежи, като създадете свой блог/уебсайт.

Възможностите са безброй и тяхното успешно осъществяване може да доведе до мечтаното.

Както винаги – аз съм на разположение на Вашите въпроси, коментари или забележки.

Ако написаното Ви се е харесало, то споделете го с хора от Вашия кръг чрез най-удобния за Ваш начин (чрез социалните мрежи или като им кажете) – всичко това няма да Ви струва нищо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –