Дигитални номади – свободата да пътуваш и да не бъдеш зависим от дадено място

Дигитални номади - свободата да пътуваш и да не бъдеш зависим от дадено място

Тъй като целта на pasivendohod.net е и да предложи алтернатива и на традиционните начини на живот – в настоящата статия ще разгледам едно по-малко известна концепция, а именно тази за дигиталните номади, които пътуват и не са зависими от дадено място. Защото не всичко е „работа, работа, работа и печелене на пари“. Работата и спечелените пари са средство, а дигиталното номадство може да е една прекрасна цел.

И така:

Какво са дигиталните номади?

Дигиталните номади са специалисти на свободна практика или предприемачи, които са намерили своето препитание посредством Интернет, могат да извършват работа с помощта на компюър. И ерго – нямат нужда от офис. Или постоянно да са „закотвени’ на дадено място.

Посредством евтини алтернативи за превоз (като евтини самолетни билети, индустрия, за която говорих как може да се печели от нея) – те пътуват от държава в държава, използвайки по-ниския местен стандарт, който им позволява повече свободно време (и удоволствия).

Дигитални номади се наричат десетки хиляди хора по света.

Полулярни дестинации, които се посещават от дигитални номади са места като Чанг Май в Тайланд, Убуд в Индонезия, Меделин в Колумбия и много други, в които може да се намерят места за нощуване, ресторанти и т.н., които са много по-евтини, отколкото стандартът на живот в развитите страни е.

 

С какво се препитават дигиталните номади?

Много трудно е да се определи с няколко изречения с какво дигиталните н0мади се издържат, за да могат да си позволят да живеят по начина, по който живеят.

Част от тях са специалисти на свободна практика – като компютърни програмисти, графични дизайнери, автори, които създават съдържание. Дори музиканти, които печелят като продават своята музика чрез Routenote, педагози, които преподават английски онлайн на ученици в Китай. Някои печелят пари, споделяйки видео чрез платформите Ютуб и Вимео.

Представете си дадена професия, която може да се извършва онлайн – вероятно има някъде дигитален номад, който се препитава чрез нея.

Аз вече съм написал доста статии за сайтове, чрез които може да бъде намерена дистанционна работа:

Други дигитални номади имат свой бизнес, който им носи активен или пасивен доход.

Като последните видове бизнеси могат да бъдат примери, за които вече съм писал статии като:

Статиите, за които може да прочетете в pasivendohod.net като идеи за бизнес са над 100, така че горното са само няколко примери.

Разбира се – на някои номади не им се налага и да работят.

Те имат акции в дружества, които раздават дивидент. Или пък са инвестирали в p2p кредитиране, имат спестовни застраховки „Живот, oтдали са свой имот под наем , продали са криптовалути (които са били закупени евтино) и т.н.

 

Как да присъединим (станем) към дигиталните номади?

Просто е. (Както Кенеди отвърнал как станал герой – потопили му лодката по времето на Втората световна война.). Трябва да имате доход, който би Ви стигнал за живот в чужда държава.

Повечето страни, в които обикалят дигиталните номади са със стандарт, който е близък до нашия.

Разбира се – те избягват туристическите места. И се стараят да намерят наем, който до 500 лева.

 

Какви са плюсовете и минусите на дигиталното номадство?

Най-големият плюс е, че човек може да обиколи света.

Да бъде свободен – като съвременен граф Монте Кристо да не бъде обременен от граници.

Именно срещата с подобни хора (и добри, и лоши) преди няколко години преобърна моите представи. И аз пожелах техния стил на живот.

Моето наблюдение обаче е, че това е лайфстайл, който предимно се харесва на хора, които нямат свои деца (макар че има цели уебсайтове, които са посветени как да се пътува като дигитален номад, имайки свое семейство).

И владеят поне два световни чужди езика.

Дали е подходящо дигиталното номадство и за жени?

Както посочих по-горе – има цели блогове, които са посветени как да се пътува безопасно.

Аз не мога нито да Ви насърча, нито да се опитам да Ви откажа.

 

Финални мисли относно дигиталните номади

Това е движение, което на мен ми допадна като идея.

Да даде Бог – и pasivendohod.net да се развие, то следващи публикации ще бъдат написани нейде „из южните морета“, както се казва.

Не е нужно и непрекъснато да се пътува. Обикновено дигиталните номади си избират „база“ – някоя евтина страна, от която предприемат периодични пътувания до други.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – то може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на