Дигитални номади – свободата да пътуваш и да не бъдеш зависим от дадено място

Дигитални номади - свободата да пътуваш и да не бъдеш зависим от дадено място

Тъй като целта на pasivendohod.net е и да предложи алтернатива и на традиционните начини на живот – в настоящата статия ще разгледам едно по-малко известна концепция, а именно тази за дигиталните номади, които пътуват и не са зависими от дадено място. Защото не всичко е „работа, работа, работа и печелене на пари“. Работата и спечелените пари са средство, а дигиталното номадство може да е една прекрасна цел.

И така:

Какво са дигиталните номади?

Дигиталните номади са специалисти на свободна практика или предприемачи, които са намерили своето препитание посредством Интернет, могат да извършват работа с помощта на компюър. И ерго – нямат нужда от офис. Или постоянно да са „закотвени’ на дадено място.

Посредством евтини алтернативи за превоз (като евтини самолетни билети, индустрия, за която говорих как може да се печели от нея) – те пътуват от държава в държава, използвайки по-ниския местен стандарт, който им позволява повече свободно време (и удоволствия).

Дигитални номади се наричат десетки хиляди хора по света.

Полулярни дестинации, които се посещават от дигитални номади са места като Чанг Май в Тайланд, Убуд в Индонезия, Меделин в Колумбия и много други, в които може да се намерят места за нощуване, ресторанти и т.н., които са много по-евтини, отколкото стандартът на живот в развитите страни е.

 

С какво се препитават дигиталните номади?

Много трудно е да се определи с няколко изречения с какво дигиталните н0мади се издържат, за да могат да си позволят да живеят по начина, по който живеят.

Част от тях са специалисти на свободна практика – като компютърни програмисти, графични дизайнери, автори, които създават съдържание. Дори музиканти, които печелят като продават своята музика чрез Routenote, педагози, които преподават английски онлайн на ученици в Китай. Някои печелят пари, споделяйки видео чрез платформите Ютуб и Вимео.

Представете си дадена професия, която може да се извършва онлайн – вероятно има някъде дигитален номад, който се препитава чрез нея.

Аз вече съм написал доста статии за сайтове, чрез които може да бъде намерена дистанционна работа:

Други дигитални номади имат свой бизнес, който им носи активен или пасивен доход.

Като последните видове бизнеси могат да бъдат примери, за които вече съм писал статии като:

Статиите, за които може да прочетете в pasivendohod.net като идеи за бизнес са над 100, така че горното са само няколко примери.

Разбира се – на някои номади не им се налага и да работят.

Те имат акции в дружества, които раздават дивидент. Или пък са инвестирали в p2p кредитиране, имат спестовни застраховки „Живот, oтдали са свой имот под наем , продали са криптовалути (които са били закупени евтино) и т.н.

 

Как да присъединим (станем) към дигиталните номади?

Просто е. (Както Кенеди отвърнал как станал герой – потопили му лодката по времето на Втората световна война.). Трябва да имате доход, който би Ви стигнал за живот в чужда държава.

Повечето страни, в които обикалят дигиталните номади са със стандарт, който е близък до нашия.

Разбира се – те избягват туристическите места. И се стараят да намерят наем, който до 500 лева.

 

Какви са плюсовете и минусите на дигиталното номадство?

Най-големият плюс е, че човек може да обиколи света.

Да бъде свободен – като съвременен граф Монте Кристо да не бъде обременен от граници.

Именно срещата с подобни хора (и добри, и лоши) преди няколко години преобърна моите представи. И аз пожелах техния стил на живот.

Моето наблюдение обаче е, че това е лайфстайл, който предимно се харесва на хора, които нямат свои деца (макар че има цели уебсайтове, които са посветени как да се пътува като дигитален номад, имайки свое семейство).

И владеят поне два световни чужди езика.

Дали е подходящо дигиталното номадство и за жени?

Както посочих по-горе – има цели блогове, които са посветени как да се пътува безопасно.

Аз не мога нито да Ви насърча, нито да се опитам да Ви откажа.

 

Финални мисли относно дигиталните номади

Това е движение, което на мен ми допадна като идея.

Да даде Бог – и pasivendohod.net да се развие, то следващи публикации ще бъдат написани нейде „из южните морета“, както се казва.

Не е нужно и непрекъснато да се пътува. Обикновено дигиталните номади си избират „база“ – някоя евтина страна, от която предприемат периодични пътувания до други.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – то може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по