Дистанционна работа с компютър

дистанционна работа с компютър

Чудех се дали да напиша статията „дистанционна работа с компютър“.

Понеже написаното ще се стори на много хора стил „капитан очевиден“, а аз много държа на Вас – моята аудитория.

Именно последното ме подсети за една случка от моето следване – в моя университет имаше гост-лектор от САЩ. Като юрист (бивш съдия) в САЩ човекът явно се подсигурил в живота и явно прекарваше старините си като ходеше на различни места по света.

Та по време на лекция той каза следното: „аз знам много неща, които Вие няма как да знаете. Ала и обратното е вярно – всеки от Вас знае неща, които аз ще чуя за пръв път!“.

Ето защо прочетете написаното (и прощавайте, ако Ви е познато).

Как да намерим дистанционна работа с компютър?

Да си намери човек легитимна (и доходоносна) работа с компютър е доста трудно – няма да Ви лъжа. Аз вече написах една статия, в която искам да получа Вашето мнение за коректни фирми за надомна работа.

Според мен – ако не искате да разчитате на сайтовете за фрийланс (като Файвър, Upwork, Truelancer и Freelancer) то трябва да подходите различно.

Трябва да започнете да търсите фирми, които директно наемат хора дистанционно.

Вашето търсене трябва да започне от сайтовете за работа.

Тъй като позициите, които се обявяват в България са твърде малко, то може да си помогнете и като потърсите и в големите световни сайтове.

Един от тях е Indeed.

За различните държави – той има различни домейни:

А на този линк можете да намерите пълния списък от държави (понеже аз написах само най-важните):https://www.indeed.com/worldwide

На англоезичните сайтове в полето „Where“ („Kъде“) е достатъчно да напишете Remote (отдалечена). И ще получите доста резултати.

Разбира се – доста от обявленията, които ще видите ще са възможни за изпълнение (работене) само за лица, които пребивават в конкретната държава.

Ала след стотиците обявления ще има и такива, в които работодателят ще е съгласен и работникът да се намира извън страната. Как става това легално? Ами вие ще се съгласите да оперирате като независим контрактор (изпълнител) за своя сметка и на свой риск.

Аз написах няколко статии относно работата като упражняващ свободна професия – повече може да видите тук и тук.

Хубавото на Indeed e, че можете (поне в повечето случаи) да се намерите някакъв контакт с работодателя (било то емейл, уебстраница и т.н.) и може да попитате дали те могат да работят с Вас.

Бъдете настоятелни! Може да кандидатствате по множество обяви.

Мисля, че е излишно да се каже, че трябва да знаете много добре поне един световен език.

Когато кандидатствате – вижте отзивите за компанията, които са оставени в сайта, както и извън него (просто копирайте името на компанията в Google и вижте какво ще излезе).

В повечето случаи излизат доста отзиви.

Но преди всичко бъдете внимателни – в никакъв случай не превеждайте пари на някого или не закупувайте оборудване от някого – само защото било задължително за започване на работа.

Най-либералните обяви, които съм срещал из Indeed са в областа на телемаркетинга.

За тези, които чуват тази дума за пръв път – телемаркетинг (отдалечен маркетинг) е най-често продажби по телефона на лица, които са заявили или не (така наречения cold marketing, студен маркетинг) интерес към даден продукт. Аз винаги съм бил скептичен към подобни тип работи. Те са много трудни – особено когато обаждането не е очаквано. Ако си представяте, че ще сте като Джордан Белфорд – Вълкът от Уолстрийт и ще печелите огромни комисионни от продажби на разни неща, то трябва да сте предупредени, че нещата не стават по подобен начин.

Ето едно видео за млад човек, който започва да работи подобен тип работа – неговата мисия е даже по-лека, понеже той е наречения appointment setter – човек, който само звъни на хора, за да направи уговорка. Представете си, ако трябваше и да продава.

Финални мисли

Аз дадох пример с Indeed – понеже е един от най-големите и най-вече безплатни сайтове за работа.

Разбира се – има и много други, които може да ползвате (в зависимост от нивото Ви на владеене на даден чужд език). Вашата задача, ако искате да работите дистанционно с компютър е да си намерите възможно най-много постоянни, коректни клиенти.

И да съчетаете работата за тях с Вашия режим на живот.

Няма да Ви лъжа – както казва Алек Болдуин във филма „Гленгъри глен рос“ (много силен филм, препоръчвам Ви да го гледате) – изискват се „топки от месинг, за да продавате недвижими имоти“, а за да продавате себе си – не знам от какво.

Ако искате да се пробвате – небето е Вашия хоризонт. Във всеки случай – дистанционната работа с компютър не е за хора, които искат комфорт. Ако може да си намерите сигурна държавна работа – сторете го, само ще се благославяте.

Както винаги – и в тази статия съм отворен за всякакви постъпили въпроси, коментари или забележки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –