Дистанционна работа чрез freelanceer.com

Дистанционна работа чрез freelanceer.com

В предишни статии вече разгледах няколко от популярните опции за осъществяване на дистанционна работа.

Тях – за сайтовете Upwork, Fiverr, Truelancer и Peopleperhour може да прочетете чрез съответните връзки, които, както виждате съм поставил.

Дойде и време на направя и статия-отзив и на freelancer.com – също една от най-големите платформи за намиране и възлагане на дистанционна работа.

Малко инфоромация относно Freelancer.com

Зад freelancer.com стои австралийска компания, която е публична и се търгува на австралийската фондова борса.

Тя е основана през 2009 година. Седалището й е в Сидни, Австралия, но има и офиси в Лондон, Ванкувър, Манила, Буенос Айрес и Джакарта.

Концепция на сайта за дистанционна работа freelancer.com

Както и другите сайтове за дистанционна работа, то и freelancer.com работи на принципа на посредничеството – той свърза хора/бизнеси, които работят на свободна практика, така и хора/бизнеси, които желаят да им се свърши определена услуга.

За своето посредничество – компанията взима такси.

„Работата“, която бива публикувана на сайта бива два вида: почасова (сайтът има разработен специален софтуер – и за персонален компютър, и за „мобилни“ устройства, чрез който се отчита времето), така и фиксирана, на проект.

Фрилансърите имат възможност също така, по подобие на сайта Fiverr и други, да създават гигове (gigs), чрез които могат да предоставят услуги (във фиксиран обем) на определена цена и време на доставка.

Сайтът има брояч, който отчита, че към момента в него са регистрирани над 45 милиона потребители.

Дали това е истина (че има чак толкова много потребители) – то аз не мога потвърдя. Ала със сигурност конкуренцията на сайта е много, ама много голяма.

Ако попитате – добре де, какъв тип работа може да се върши чрез freelancer?

Много видове. За да не бъда обвинен, че я изреждам изчерпателно, само и само да пълня сайта ми с ключови думи, то можете да погледнете тук:https://www.freelancer.com/sitemap?w=f&ngsw-bypass=

Т.е. почти всичко, което може да се извърши чрез компютър. И хубаво, но и лошо.

Шегата настрана, на сайта има не една обява, в която мъже търсят жена, която да им позира пред камерата.

Плюсове на сайта за дистанционна работа freelancer.com

Регистрацията на сайта – било то от страна на работодатели, било то от фрилансъри е безплатна.

Фрилансърите могат да изградат профил, в който да: опишат себе си с биография, да посочат какви умения имат (чрез тези посочени умения сайтът автоматично им препоръчва проекти в реално време), да качват сертификати, завършени проекти, да се подлагат на определени тестове, които да докажат уменията им.

Възможностите за персонализиране са много.

Както казах – фрилансърите имат възможност да наддават за качени обяви за работа, така и да предлагат фиксирани услуги. Комисионната на сайта е 20 процента.

Всяко едно наддаване (участие в проект) струва точки. Но дори и чрез безплатен профил – може да се участва до определен брой пъти на месец.

Та, ако сте пробивни – то и с безплатен профил може да спечелите (потенциално) съвсем прилични или значителни суми на месец.

На тази връзка може да видите всички видове планове – https://www.freelancer.com/membership/

Не са редки случаите, в които зад даден профил стои компания (дружество, фирма, обединение). Те кандидатстват много. И за това цените, както можете да видите – са различни, а и при предплащане – има отстъпка.

Пълните условия (за цени) – може да прочетете тук на английски.

Другата приятна функционалност на сайта е, че позволява да поканите „приятел“, който може да получи двадесет долара бонус, ако се регистрира чрез сайта.

Ако той похарчи 50 долара, то и Вие ще получите 20 долара. В тази статия, на няколко пъти са вмъкнал моя линк, чрез който се кани „приятел“. Ако възнамерявате да пазарувате – ще съм Ви благодарен, ако ползвате моя линк: https://www.freelancer.com/get/sharukin?f=give. Всички средства, които се акумулират ще бъдат използвани за покупки, които да подобрят този сайт или за проектите (да речем да развия афилиейт сайт), които възнамерявам някой ден да направя и да публикувам като статии на pasivendohod.net.

В сайтът има възможност да бъде направена настройка за локализация (да бъде избрана конкретна страна), както и език. Това става като се отиде най-отдолу на сайта и се кликне върху един балон, в който е изписан настоящия език (английски). България и български език няма – ала ако владеете по-добре някой друг език – от възможните, и сте базирани в друга държава, нищо не Ви пречи да си настроите нещата.

Плащанията, които се осъществяват  чрез сайта за защитени чрез Ескроу.

Методът на одобряване на свършена работа също се старае да защити и двете страни. Сайтът има и екип, който реагира на запитвания относно проблеми.

Отрицателни страни на сайта

Аз не съм от този тип хора, които трябва да кажат нещо негативно – на всяка цена.

Както казах – самия сайт е един от най-големите. И може би от тук идват някои от проблемите, които може да се видите.

Във всеки един момент в сайта има хиляди хора, които са на линия.

Понякога – проекти, които не са толкова сложни (да речем да се набере определен текст) имат десетки предложния да бъдат изпълнени.

И като знаем до какво води състезанието „цена до дъното“ в капитализма – то някои западни фрилансъри се оплакват, че хората от Индия, Бангладеш и Пакистан им подбиват цената.

На сайта съществуват методи, които също свалят понякога цената на наемния труд – да речем един от тези методи е трудовия арбитраж (аз ще го нарека така). В какво се изрязва той?

Ами даден човек вижда някъде в друг сайт (да речем от неговата си държава), че се определени тип задачи се търсят да бъдат изпълнени. Или пък той самия се обявява за специалист в даден тип област – да кажем графичен дизайн и програмиране.

И чрез freelancer.com той търси хора, които да му изпълнят нещата за част от цената, която той самия иска да получи.

И се получава безкрайната въртележка – той се прави, че ни плаща, ние се правим, че му работим (т.е. ниско качество).

Друга практика, която също обезсърчава да речем хората, които се занимават с преводи са отново опити за подобен арбитраж. Хора създават собствени сайтове, на които обявяват, че извършват преводи – взимат поръчки, пренасочват ги към тук. Или хора,които манипулират другите с фалшиви отзиви.

Или има съмнителни обяви (както по-горе казах – и с циничен характер) – светът е малък, ще се нагледате на доста неща, докато работите.

Но главното, което се издига като оплакване са ниските цени и високите такси.

Финални мисли

Въпреки отрицателните неща, за които писах, като цяло моето мнение е, че freelancer.com e добър сайт, в който може да откраднете доста занаят.

Знам, че мнозина хора на Запад го презират, че бил „пълен с индийски тек-гурота“, ала ей – това е отворения свят.

Аз знам, че най-добри пари се изкарват като човек има стабилни клиенти, или пък работи дистанционно за някоя утвърдена компания. Ала подобни неща се печелят с познания и упоритост.

Ако искате да видите как се случват нещата – то може да си направите регистрация, напълно безплатно е.

Вижте в коя област искате да се развивате – и развивайте Вашия профил с изпълнени проекти.

Ако ще набирате текст например (и се състезавате с хора от Азия, които го правят за няколко долара на час) – ти вижте как се случват нещата отвътре.

Сайтът не е лош за хора, които искат да имат допълнителен източник на доходи поради една или друга причина. Виждал съм профили и на много българи.

Ако настоящата статия Ви е направила впечатление, то не забравяйте да я споделите. Или да оставите въпрос, коментар или забележка.

Ще се радвам да допълня това, което лично Вас Ви интересува.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Допълнителен доход с личен автомобил
Лайфстайл съвети - как да преминем от традиционна тип работа към алтернативни методи за препитание

Допълнителен доход с личен автомобил

Няма да се уморя да повтарям – Pasivendohod.net е посветен да бъде трибуна, на която да представям материали, към които има потенциален посетителски интерес. Несъмнено такъв материал (особено ако направим проучване за потенциален месечен обем от търсения в търсачките) е „допълнителен доход с личен автомобил“. И тъй като аз имам

мobrog мнения
Съвети (наръчници) относно как да правим пари в Интернет

Mobrog мнения

Pasivendohod.net е посветен на теми за реализиране на допълнителен доход чрез Интернет (а и без него), към които има потенциален потребителски интерес. Тъкмо такава е „mobrog мения“ – поне при проучване за потенциален обем от месечни търсения в търсачките. За това реших да създам този материал, за да ревюирам Mobrog