Еразъм за млади предприемачи

Еразъм за млади предприемачи

Ако сте решили да стартирате нещо свое, то програмата „Еразъм за млади предприемачи“ е за Вас.

Ако сте един от хората, които за първи път чуват за това, то ще се опитам да разясня в какво се състои тя.

Какво е „Еразъм за млади предприемачи“?

„Еразъм за млади предприемачи“ е програма за обмен, която се финансира от бюджета на Европейския съюз. Нейният сайт в Интернет е следния: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/.

Важно е да се отбележи, че програмата е трансгранична: хора от една европейска държава може да отидат в друга. Мисля, че лица, които  кандидатстват не могат да кандидастват да бъдат във своята държава. Непременно трябва да отидат в друга.

Чрез програмата лица могат да придобият опит – като заминат за един до шест месеца в определена държава/територия. Там те ще се обучават чрез организация – домакин.

Кой може да участва в програмата „Еразъм за млади предприемачи“?

„Млад, млад, колко да е млад тоз млад предприемач?“ – ще попитате Вие.

Съгласно секцията „Най-често задавани въпроси“- няма максимални възрастови изисквания за участие.

Минималната възраст е 18 години.

Лицето, което участва в програмата трябва да има постоянно пребиваване („Permanent residence’ )в държави, които участват в програмата.

Постоянното пребиваване се определя по следния начин:

  • Ако участникът има регистрирано дружество (фирма) – то мястото се определя къде е регистрирана тази фирма;
  • Ако фирмата (дружеството) има множество клонове в различни страни от ЕС или други участващи държави (Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Исландия, Косово, Черна гора, Молдова, Сърбия, Турция, Обединеното кралство, Украйна), то предприемача трябва да избере страната, в която той е базиран.
  • Ако предприемачът няма регистрирано дружество, то той трябва да е прекарал 183 дни или повече през последните 12 месеца в страна, която участва в програмата.

Кои държави участват в програмата „Еразъм за млади предприемачи“?

Държавите, които участват са всички 27 страни членки на ЕС, както и: Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Исландия, Косово, Черна гора, Молдова, Сърбия, Турция, , Украйна.

Трябва да се отбележи, че поради Брексит, ако Великобритания се отдели от ЕС без сделка, то може участниците в програмата ще спрат да получават финансиране.

Някои държави от ЕС имат така наречените „отвъдморски теротории“. Участници от тези територии също може да участват, а други, които желаят – да отидат там.

Kaто казвам могат – не знам дали на практика това може да се осъществи.

Например на сайта е отбелязано, че няма местна контактна организация в тези региони, освен в Канарските острови и Мадейра.

Така, че ако имате мечтата да отидете някъде из Тихия океан (както аз искам), то проучете нещата повече. На теория може това да се осъществи чрез тази програма.

Регионите са следните:

4 френски отвъдморски департамента - Мартиника, Майота, Гваделупа, Френска Гвиана и Реюнион
1 френски отвъдморски общности - Сен Мартин
2 португалски автономни региона - Мадейра и Азорските острови
1 Испанска автономна общност - Канарските острови
Отвъдморските страни и територии на ЕС (ОСТ) са:

    Ангуила,
    Аруба,
    Бермуди,
    Бонер,
    Британски Вирджински острови,
    Кайманови острови,
    Кюрасао,
    Фолклендските острови,
    Гренландия,
    Монсерат,
    Нова Каледония,
    Питкерн,
    Френска полинезия,
    Saba,
    Свети Бартелеми,
    Света Елена,
    Сен Пиер и Микелон,
    Синт Евстатий,
    St.Maarten,
    Търкс и Кайкос,
    Уолис и Футуна.
Какви са критериите за бизнес?

Предприемачът трябва да е в ранните етапи на стартиране на неговия бизнес или да е установил вече такъв.

Какво ще каже в ранен етап?

Не е нужно да имате регистриран бизнес, то може и да планирате да създадете такъв. Бизнесът може да е във всеки сектор от икономиката.

За предприемачите с установен бизнес: Вашият бизнес не трябва да е по-стар от 3 години.

Може да участвате, дори и ако сте:

– самонаето лице, което има по-малко от три години опит в сферата и предоставите бизнес план над Вашата идея;

– лице, което е поело семейния бизнес или планира да го направи (дори и ако бизнесът е по-стар от 3 години);

-служител на кооператив, който планира да стартира свой бизнес;

неправителствените организации, организациите с идеална цел, фондациите и кооперативите може да участват, ако отговорят на условията на ЕС за микро, малки и средни организации

Предприемачът трябва да предостави бизнес план, който може да е на всеки официален език на ЕС (ако приемащата организация може да го разбере). За това, въпреки че може да предоставите план и на български, то аз мисля, че на практика трябва да се съобразите с организацията, която мислите, че ще Ви приеме. Бизнес планът трябва да има резюме, което да е на английски. Това е според тук.

Бизнес планът е задължителен. Ако не знаете как се пише бизнес план, то или трябва да се научите или да платите/помолите някого да Ви помогне.

Програмата не предоставя шаблони за бизнес план, който трябва да следвате.

Освен задължителния бизнес план, то хубаво е и да качите и своя автобиография. Аз не намерих данни дали тя е задължителна, ала със сигурност тя ще Ви помогне да бъдете избрани, така че не бъдете мързеливи и си направете такава!

Автобиографията може да е на всеки европейски език, ала сайта Ви дава съвет да си направите такава на английски.

Аз пък ще Ви кажа, че ако можете да направите такава и на друг голям световен език – като испански, френски, немски и т.н. – направете, все пак всичко е във Ваша полза (човекът, който чете Вашата кандидатура от организацията домакин може да разбира именно този език).

Има ли подпомагане по програма "Еразъм за млади предприемачи"?

Дойдохме си на думата, нали?

Програмата подпомага само предприемачите, които отиват на обмен.

Подпомагането е под формата на месечна сума, която се базира на броя на месеците, които ще се прекарат в дадената държава/територия.

Месеците, както казахме – са един до шест.

За предприемачите с увреждания сумата е 1100 евро на месец, независимо в коя държава ще отидат.

За бленуваните отвъдморски територии подпомагането е 1100 евро на месец.

Сумите за държавите (ако не можете да разберете линка към прикачения файл, който съм оставил по-горе) са (в евро, на месец): Албания – 530 евро; Армения – 610 евро; Австрия – 900 евро; Белгия – 830 евро; Босна и Херцеговина – 560 евро; България – 560 евро; Хърватия – 720; Кипър – 780 евро; Чехия – 610 евро; Дания – 1100; Естония – 670; Финландия – 950; Франция – 900 евро; Гърция – 780 евро; Унгария – 670; Исландия – 900 евро; Ирландия – 1000 евро; Италия – 900 евро; Косово – 560 евро; Латвия – 610 евро; Литва – 560 евро; Люксембург – 830 евро; Малта – 720 евро; Молдова – 530 евро; Черна гора – 560 евро; Холандия – 830 евро; Северна Македония – 560 евро; Полша – 610 евро, Португалия – 780 евро; Румъния – 560 евро; Сърбия – 560 евро; Словакия – 610 евро; Словения – 720 евро; Испания – 830 евро; Швеция – 950 евро; Турция – 750 евро; Украйна – 530 евро; Великобритания – 1000 евро.

Преди да сте ме проклели, че за развитие страни тези суми са напълно недостатъчни и само съм Ви надъхал и изгубил времето, то трябва да кажа:

– да, за развитите страни сумите са малки. Но периодът на престой го определяте Вие.

– а за развиващите се страни – поне според мен сумите са си напълно прилични.

Ако средствата са Ви важни, то моя съвет е да се насочите към организация-домакин в страна, в която разходите ще са по-малки. Защо не Турция (само пример)?

Преди да заминете – сумата се договаря чрез договор (посочените суми са максималните) между предприемача и организацията домакин. Сумата се изплаща чрез организацията домакин.

Финални мисли

Според мен „Еразъм за млади предприемачи“ е една добра възможност за хора, които искат да отидат в чужбина (и част, дори и всички разход да бъдат за сметка на ЕС).

Там те могат да се обучат/придобият опит, който да им е от полза, ако стартират нов бизнес.

Ако сте с нагласата да живеете на чужд гръб за определен период от време – то мисля, че сте с грешната ментална нагласа. Какво ще придобиете за един до шест месеца, ако сторите това? Пак ще се върнете в изходна позиция.

Това време трябва да бъде оползотворено – за да може, когато приключите да сте в състояние да кажете – ето, ако искам мога да отида на Канарите. Или да съм в България. И да не съм длъжен на никой или нищо.

Мисията на pasivendohod.net е да Ви предаде познания, които да Ви донесат финансова свобода и щастие.

Аз само мога да се радвам, ако някоя от статиите Ви вдъхнови да започнете този път. Крачките по него са повече от опияняващи.

Както винаги – така и сега ще чакам за Вашите коментари, въпроси или забележки.

Ако мисията на сайта Ви допада – споделяйте го, това е най-добрия начин, чрез който може да помогнете. Ако сайтът се разрастне – то и ползите от него може да разрастнат (да речем – ще мога да наема хора, които да ми помагат с още повече материали).

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по