Застраховката „Живот“ като начин на пасивен доход

Застраховката "Живот" като начин на пасивен доход

В pasivendohod.net се стремя да разгледам най-различни методи за осъществяване на пасивен доход.

Може би сте чували поговорката, че единственото нещо, което може да породи пари са самите пари.

Е, един от тези методи (нишо не е по-добро от най-изпитаното старо) е сключването на спестовна застраховка „Живот“ – която включва в себе си спестовността (и олихвяването) на банковия влог, така и покритието на риска (в случая – загуба на живот) на застраховката.

Още не Ви е ясно?

Ще се опитам да обясня с мои думи.

Всички знаем, че в наши дни банковите влогове (както казах вече в една моя друга статия) не носят висока доходност. Ако в романите на Виктор Юго е достатъчно човек да спести известна сума пари – и да я вложи в банка, и да живее от лихвата (да се превърне в „рентиер“), то в наши дни това няма как да стане.

Лихвата, която банките предлагат както за разплащателните сметки, така и за депозитите (спестовните сметки) е много ниска.

Мисля, че е под един процент (или някъде около тази цифра) – т.е. ако приемем, че годишната лихва е процент, то за една година един лев ще генерира една стотинка лихва. За цяла календарна година!

Ако имаме 10 000 лева – лихвата ще е сто лева. Няма как с подобен доход човек да се оттегли.

Тогава какво ни предлага спестовната застраховка живот – при нея доходността е по-голяма. Мисля, че доходността е около 3 процента.

Преди да сте ме разпънали за очевидния факт, че подобна доходност би носила около 300 лева, то нека се защитя защо пиша тази статия.

Статията е информативна и цели да Ви даде общата информационна (и до някъде – правна рамка на материята) рамка на материята.

Желая да Ви покажа плюсовете на застраховката – няма даже да пиша отзиви за определени компании и техните застрахователни продукти.

За това, ето някои от плюсовете, които спестовната застраховка „Живот“ предлага:

  • Още след като подпишете – имате покритие над цялата сума. Ако сключите застраховка за 50 000 лева – и не дай си Боже умрете, то Вашите наследници ще вземат 50 000 лв.
  • Можете да определите заедно със застрахователя период, в който ще внасяте своите вноски ( за колко години).
  • Съдебният изпълнител няма право да запорира застрахователната сума по застраховката
  • Възможност за данъчни облекчения

Тъй като последното твърдение – не се наемам да го коментирам (понеже е от по-голяма юридическа сложност).

Може да попитате юрист какво означава.

Освен това – когато се консултирате, попитайте и за гарантирането, което така наречения Обезпечителен фонд уж предлага за гарантиране на застраховката „Живот“.

Този фонд е създаден по силата на Кодекса на застраховането и гарантира вземанията на хората при несъстоятелност на застраховател. Мисля, че фондът гарантира и този риск, но не е зле да вземете и второ мнение.

Разбира се, нищо не е абсолютно сигурно на този свят (кой е предполагал, че ще има разпространение на коронавирус) – то и в СССР са мислели, че тази държава ще съществува до свършека на дните.

Но ако вземете да влагате средства – и то солидни, то не е зле да проверите.

Относно данъчните облекчения – трябва да проверите и тях.

За тази цел – е най-добре да поговорите с данъчен експерт/счетоводител.

За да ползвате тази възможност – то със сигурност произхода на Вашите средства трябва да е „добър и чист“.

Финални мисли

Ако имате добри източници на доходи, които не са от сивата икономика, то според мен сключването на застраховка „Живот“ със спестовен характер не е лош избор.

Имате покрит риск (застраховате се, ако получите тежка форма на инвалидност или умрете), спестявате, доходността не е от най-големите, но е по-голяма от банка, може да ползвате данъчно облекчение, средствата не може да се запорират от действията на съдия-изпълнител, средствата са може би гарантирани.

За юридическите аспекти, които изброих – ще се радвам, ако чуя мнението на опитни юристи. Никой не е застрахован от казване на глупости, особено аз.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на