Застраховката „Живот“ като начин на пасивен доход

Застраховката "Живот" като начин на пасивен доход

В pasivendohod.net се стремя да разгледам най-различни методи за осъществяване на пасивен доход.

Може би сте чували поговорката, че единственото нещо, което може да породи пари са самите пари.

Е, един от тези методи (нишо не е по-добро от най-изпитаното старо) е сключването на спестовна застраховка „Живот“ – която включва в себе си спестовността (и олихвяването) на банковия влог, така и покритието на риска (в случая – загуба на живот) на застраховката.

Още не Ви е ясно?

Ще се опитам да обясня с мои думи.

Всички знаем, че в наши дни банковите влогове (както казах вече в една моя друга статия) не носят висока доходност. Ако в романите на Виктор Юго е достатъчно човек да спести известна сума пари – и да я вложи в банка, и да живее от лихвата (да се превърне в „рентиер“), то в наши дни това няма как да стане.

Лихвата, която банките предлагат както за разплащателните сметки, така и за депозитите (спестовните сметки) е много ниска.

Мисля, че е под един процент (или някъде около тази цифра) – т.е. ако приемем, че годишната лихва е процент, то за една година един лев ще генерира една стотинка лихва. За цяла календарна година!

Ако имаме 10 000 лева – лихвата ще е сто лева. Няма как с подобен доход човек да се оттегли.

Тогава какво ни предлага спестовната застраховка живот – при нея доходността е по-голяма. Мисля, че доходността е около 3 процента.

Преди да сте ме разпънали за очевидния факт, че подобна доходност би носила около 300 лева, то нека се защитя защо пиша тази статия.

Статията е информативна и цели да Ви даде общата информационна (и до някъде – правна рамка на материята) рамка на материята.

Желая да Ви покажа плюсовете на застраховката – няма даже да пиша отзиви за определени компании и техните застрахователни продукти.

За това, ето някои от плюсовете, които спестовната застраховка „Живот“ предлага:

  • Още след като подпишете – имате покритие над цялата сума. Ако сключите застраховка за 50 000 лева – и не дай си Боже умрете, то Вашите наследници ще вземат 50 000 лв.
  • Можете да определите заедно със застрахователя период, в който ще внасяте своите вноски ( за колко години).
  • Съдебният изпълнител няма право да запорира застрахователната сума по застраховката
  • Възможност за данъчни облекчения

Тъй като последното твърдение – не се наемам да го коментирам (понеже е от по-голяма юридическа сложност).

Може да попитате юрист какво означава.

Освен това – когато се консултирате, попитайте и за гарантирането, което така наречения Обезпечителен фонд уж предлага за гарантиране на застраховката „Живот“.

Този фонд е създаден по силата на Кодекса на застраховането и гарантира вземанията на хората при несъстоятелност на застраховател. Мисля, че фондът гарантира и този риск, но не е зле да вземете и второ мнение.

Разбира се, нищо не е абсолютно сигурно на този свят (кой е предполагал, че ще има разпространение на коронавирус) – то и в СССР са мислели, че тази държава ще съществува до свършека на дните.

Но ако вземете да влагате средства – и то солидни, то не е зле да проверите.

Относно данъчните облекчения – трябва да проверите и тях.

За тази цел – е най-добре да поговорите с данъчен експерт/счетоводител.

За да ползвате тази възможност – то със сигурност произхода на Вашите средства трябва да е „добър и чист“.

Финални мисли

Ако имате добри източници на доходи, които не са от сивата икономика, то според мен сключването на застраховка „Живот“ със спестовен характер не е лош избор.

Имате покрит риск (застраховате се, ако получите тежка форма на инвалидност или умрете), спестявате, доходността не е от най-големите, но е по-голяма от банка, може да ползвате данъчно облекчение, средствата не може да се запорират от действията на съдия-изпълнител, средствата са може би гарантирани.

За юридическите аспекти, които изброих – ще се радвам, ако чуя мнението на опитни юристи. Никой не е застрахован от казване на глупости, особено аз.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по