Защо трябва да правим резервни копия (beckups) на сайта си?

Защо трябва да правим резервни копия (beckups) на сайта си

Доста от начинаещите собственици на сайтове не се замислят над следния въпрос: „защо трябва да правим резервни копия (backups) на сайта си“.

А това е много груба грешка.

Независимо на каква технология са базирани – всеки собственик на сайт трябва да пази последно, актуално копие на своя сайт.

Сайтовете се повреждат, а резервно копие може да е безценно

Доста от технологиите, които позволяват дори по-начинаещи потребители да създадат свой сайт (като WordPress, Joomla, Drupal) са доста „чувствителни“.

Дори инсталирането на допълнителн софтуер (като разширенията), промяна на облик на темата, дори ъпдейтване/премахване на разширение може да доведе до повреда на самия сайт.

Като проблемът е, че понякога е много трудно сайтът да бъде върнат до предишното му състояние (т.е да бъде отменено действието).

 

В сайтовете може да бъде осъществен нерегламентиран достъп (т.е да бъдат хакнати), да има съмнение, че тяхната защита е преодоляна/компроментирана

Всеки сайт е уязвим от гледан точка на атаки.

И когато имаме съмнение, че такава е направена. Какво трябва да правим?

Преглеждането на кода не е по силите на всеки потребител.

По-разумният подход е да бъде въстановен изцяло сайта от негово резервно копие, за което сме сигурни, че е „сигурно“.

 

Как да направим резервно копие на сайта си (бекъп)?

На този въпрос е малко трудно да бъде даден генерален отговор.

Зависи на каква технология е базиран сайта.

WordPress, да речем, дава много възможности да бъдат създадени резервни копия – и то с помощта на разширения (plug-ins) като All-in-One WP Migration.

Друга възможност, която може да проверите е дали Вашия хостинг провайдър (компанията, която хоства /поддържа/ Вашия сайт) предлага бекъп на сайта Ви.

Към момента на писане на тази статия аз ползвам услугите на Namecheap, които ми предлагат 100 гигабайта пространство (за сайта ми), като винаги мога да въстановя сайта си, ако има някакъв проблем.

Някои собственици на по-голями сайтове правят по няколко резервни копия на техните сайтове на седмица. Относно честотата – то за нея следва да прецените сами. Аз правя веднъж месечно бекъп на pasivendohod.net

T.e. в най-лошия сценарий ще има бекъп, в който ще липсват 10+ статии (които съм написал в рамките на месеца).

 

Къде да съхраняваме резервните копия (бекъпи) на сайта ни?

Освен (ако има възможност) сайта на компанията, която предлага хостинг услугата, то е хубаво да изтеглите резервните копия.

И да ги съхраните:

  • в паметта на Вашия компютър;
  • в паметта на някоя флашка и/или външен твърд диск;
  • да ги качите в някоя (няколко) облачни услуги като Гугъл драйв или Яндекс диск (може да прочетете за тази по-малко популярна облачна услуга за съхраняване на файлове);

Като качите файловете си (поне аз това го правя) – наименувайте ги така, че впоследствие лесно да си ги разчетете (да кажем: 31.12.2021 Ъпдейт на сайта).

 

Финални мисли относно защо трябва да правим резервни копия (beckups) на сайта си

Резерното копие на сайта може да спести множество главоболия. Разбира се – винаги трябва да бъде осъществяван контрол над даден сайт. И при проблем – неминуемо трябва да се обърнете към хостинг компанията Ви. Недостъпността на сайта се отразява на неговото представяне в търсачките.

Бекъпът може да скъси времето на недостъпност.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на