Идея за бизнес от дома – цветарски бизнес

Идея за бизнес от дома - цветарски бизнес

Често съм упрекван, че презентирам идеи за създаване на бизнес от дома, които са технологично насочени, е, днес ще представя една, която не е – цветарски бизнес.

Какво имам предвид под това? Да отворим магазин за цветя и да правим букети?

Не.

Да отглеждаме цветя, които ще са за продан.

В статията ще изложа минусите и плюсовете на подобен тип дейност (както ги виждам като човек, който не разбира много от цветя).

Същност на цветарския бизнес

Цветята са една от най-естествените украси за всеки един дом.

Дори и най-скромния и беден дом, който е украсен с тях изглежда в пъти по-красив.

В България (поне в провинцията) повечето хора (мнозинството – жени), които отглеждат цветя като хоби го правят като обменят семена или разсад по между си.

И все пак аз мисля, че това може да е един много добър страничен източник на доходи – ако отглеждате по-редки видове растения, имате по-голямо разнообразие от засадени видове, то нищо не ви пречи да печелите по няколкостотин лева на година, ако слагате умерени цени на Вашите цветя.

Плюсове на цветарския бизнес

Мисля, че подобен тип дейност може да бъде започната със сравнително малко пари.

Докато при другите идеи, които съм развивал в pasivendohod.net, при които е нужно хиляди левове, за да бъде закупена техника, то тук мисля, че може да се започне с до хиляда лева.

И то може да спестите доста, като бъдете креативни.

Разбира се, професионалистите могат да Ви кажат, че е нужно да закупите саксии, специални етажерки, осветление (като професионални лампи), етажерки и лавици, препарати за растителна защита и торове.

Аз мисля, че някои от тези неща могат да бъдат „побългарени“.

Да кажем – вместо саксии може да ползвате кофичките от кисело мляко/кутиите от сирене, които така или иначе Вашето семейство консумира. (Ако греша, то знаещите да ме поправят). Същото се отнася и до лавиците/етажерките/вериги за закачане с куки – такива може да направите сами от подръчни материали.

За препаратите за растителна защита и торовете – за тях трябва да прочетете специализираната литература.

И да видите кои ще са подходящи за цветята, които вие ще насадите.

Кой знае – може да оптимизирате разходите и от тях, като ползвате и естествени торове (ако имате такива) или други методи за предпазване.

Минуси на цветарския бизнес

Чел съм, че помещенията, в които има много цветя често хващат мухъл поради процесите на фотосинтеза и дишане.

Дали това е вярно – ще трябва да проучите сами. (Най-малкото искам да си повредите помещението, в което живеете. И да застрашите своето здраве/това на близките Ви – с мухъла шега не бива.).

Ако закупувате цветя от чужбина – проучете как стои въпроса с фитосанитарния контрол (да не би да има възможност да Ви задържат разсада/семената агенция „Митници“). Последното е много, много важно, което трябва проверите сами (аз не мога да Ви дам категоричен отговор или съвет).

Според мен – за да търгувате с цветя голям плюс е да живеете в по-голям град.

Ще може да предавате лично растенията на Вашите клиенти.

Иначе – в малък град/село би ли се получило?

Аз лично се съмнявам.

В малките общини често се организират неделни пазари (в различен ден за всяко населено място)

Ако застанете със сергия – не знам до колко ще се получат нещата. По-добре е да продавате и нещо друго.

Ако отворите сергия – ще трябва да продавате с касов апарат, т.е. ще трябва да си откриете фирма (иначе би било незаконно).

За да не продавате с касов апарат – трябва да се регистрирате като земеделски производител (да речем). Което не е лесно (трябва да се отговаря на редица изисквания), а и се дължат осигуровки (макар и в минимален размер).

Ако мислите, че може да продавате с куриер – не мога да Ви кажа, че ще или няма да се получи.Виждал съм какви ли не неща да бъдат превозвани с куриер. Ала цветя?

Така, че ако обобщя – най-големите рискове за този тип дейност са постоянното търсене на клиенти (ако има такива) и трудното изсветляване на реализираните доходи (т.е. те може да бъдат в такива размери, че е оперирането като земеделски производител или чрез дружество да е икономически неизгодно заради бюрократичните разходи).

За това ще се обърна към Вас – моите читатели. Как според Вас ще е най-изгодно да се започне подобен тип дейност – спазвайки закона? Вие как мислите?

Финални мисли относно цветарския бизнес като домашен бизнес

Разбира се – няма държава, в която да няма административни пречки.

Като казах, че има разходи – както всички, така и тези може да се оптимизират малко.

Ако се човек с увреждане – Вие може да плащате по-малко, ползвайки Вашите данъчни привилегии.

Ако сте човек, който е пенсионер – пак може да се намали осигурителната тежест.

Всичко е въпрос на стратегия.

Малко ще се отклоня от темата – да, в България понякога е по-лесно човек да иска помощи от държавата или от общината, в която живее, отколкото да стартира дейност, която да му носи (да речем) хиляда лева на година (и да бъде по-самостоятелен, горд и свободен човек).

Но ето защо pasivendohod.net е тук – да промени това мислене, да промени (доколкото може) тази реалност.

За това темата е отворена за дискусия – оставете Вашето мнение, забележка, въпрос или коментар.

Заедно можем да „избистрим“ темата.

Ако написаното Ви е допаднало, то споделете го в социалните мрежи с Вашите близки и приятели.

Прочетете и другите статии, които съм качил на сайта.

Наистина помагате по този начин. Благодаря Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по