Какво е афилиейт маркетинг?

какво е афилиейт

В няколко статии говоря за афилиейт маркетинг, ала какво е афилиейт маркетинг?

И по-важно – как можем да спечелим от него?

Същност на афилийет маркетинга

Всеки бизнес – особено тези, които имат присъствие в Интернет – „желае “ да достигне до колкото се може повече хора.

Представете си Интернет като множество улички (всяка от която представлява дадена държава в света), които се преплитат едва в друга. Като Капалъ Чарши в Истанбул.

Навсякъде има магазини. И една огромна тълпа, която снове. И зяпа.

Всеки търговец се бори за посетители. Не всичко, което се продава е нужно в момента за посетителите.

Как може един търговец да е по-конкурентен от своите колеги? Като е по-гръмогласен? Като предлага по-високо качество на по-ниска цена? Като има по-голямо работно време?

Методите, които той може да ползва са безброй.

Един от тях е да разработи метода, с която той да плаща комисионна на хора, които му водят повече клиенти.

Ето това е същността на афилиейт маркетинга и разработените програми – една страна плаща на друга комисионна за привлечените клиенти.

Как се осъществява това на практика?

Чрез специализиран софтуер „афилиатите“ – комисионерите им бива генериран специален линк (връзка) или банер (рекламно каре в Интернет), чрез което те промотират дадените продукти/услуги. При кликане от страна на клиента на връзката/банера се генерира специализиран код, който се нарича бисквитка. Тази бисквитка се запазва в паметта на устройството на привлечения. И ако той направи покупка в известен период от време – то афилиата генерира комисионна за себе си.

Афилиейт маркетинга, както казах е една от причините да съществуват Интернет гиганти като Амазон и Ибей. Хиляди хора са заинтересовани да насочват трафик към тях. По-големия трафик става основа за разрастване на гиганта, което води до по-голяма база на лоялни потенциални клиенти. Което води до по-голямо разстрастване. И в резултат на този потенциален експоненциален растеж днес например Амазон има милиони клиенти, които купуват неща само с един клик.

Видове афилиейт програми

Ако искате да промотирате стоки или услуги, то трябва да се съобразите с доста неща.

Едно от най-важните – къде вашия потенциален клиент прекарва повечето време, когато сърфира в Интернет?

И какъв тип е вашия клиент – дали вашия клиент от този тип хора, които винаги търсят най-добрата сделка? Не е ли най-добре в този случай да промотирате сайтове за кешбек ( както разгледахме подобен тип сайт на име Swagbucks и начините да печелим от него).

За това можем да обобщим програмите като:

– „Програми за търсене“ – Вие ще „поставяте“ реклами в резултатите, които излизат при търсене в Интернет. Но трябва да спазвате всички изисквания на платформите, които ще ползвате. Например Google не приема реклами, които съдържат директни афилиейт линкове.

– Вашия блог/уебсайт – Тук имате тотална свобода да слагате каквото Ви се ще. Все пак трябва да спазвате и указанията, които програмата е наложила. Например: програмата на Амазон – Amazon associates ясно е указала, че трябва да пишете, че участвате в нейната програма. И при покупка – Вие ще вземете комисионна.

– Сайт за отзиви – знаете, че за определена стока/услуга може да направите определена комисионна, ако тя се продаде. Защо да не направите статия-отзив за нея? Ако някой направи покупка (след като се е информирал от Вас) -то Вие ще вземете комисионна. Повечето хора даже не осъзнават колко доходоносни могат да бъдат подобни тип уебсайтове. Виждал съм хора, които генерират хиляди долари на месец, само като правят отзиви на стоки/услуги.

И привличат трафик към своите уебсайтове.

– Сайтове за ваучери за намаления -Ако имате нова стока/услуга, която желаете да промотирате, защо да не си партнирате със специализирани уебсайтове, които публикуват ваучери за намаления или още наречени промо кодове  (или на английски – coupon code)

– Емейл маркетинг – един от най-старите методи за промоция. Електронни писма до хората, които съдържат Вашата промоция. Трябва да се съобразите обаче, че по принцип хората не обичат спам. И не можете да пращате писма до хора, които не са ги поискали (така наречените непоискани търговски съобщения). Освен, че за това има наказания (повече за начините, по които може да се предпазите може да прочетете тук), то и най-използваните софтуери, с които се изпраща писма до множество хора няма да могат да Ви свършат работа.

Финални размисли

В pasivendohod.net ще се стремя да разгледам най-разпространените програми за афилиейт маркетинг. Разбира се, ще подмина тези, които са от безнравствен характер (например тези, които са за порнография).

Ще се радвам също, ако споделя и с Вас разработването на отделен сайт, който ще ползвам за промотирането на афилейт оферти.

Но за целта – ще ми е нужна Вашата подкрепа (като споделяте съдържанието на този сайт), както и Вашата конструктивна критика. Няма човек, който да знае абсолютно всичко.

Също така – аз ще се радвам, ако с мен се свържат българи, които се занимават с афилиейт маркетинг. Можем да проведем интервю, което да даде повод за доста дебати.

За това – оставяйте коментари, задавайте въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по