Какво е блог

Какво е блог

С доста голяма почуда установих, търсейки идеи за нови материали за сайта, че не малко хора се интересуват за определение на „какво е блог“.

И тъй като реализирането на доходи чрез създаването на трайни ресурси в Интернет като информационните сайтове и блогове е един от крайъгълните камъни на Pasivendohod, то реших и аз /доста самомнително/ да дам моите разясния относно блоговете – какво са, примери за платформи за блогване /понеже вече съм ревюирал някои от тях/.

Какво е блог – същност

През 1994 година започва появата на първите блогове. Тогава блогът е онлайн дневник /журнал/, в който пишещите /блогърите / пишат за своето ежедневие или споделят за неща, които ги вълнуват.

Още от тогава мнозина хора съзират възможността да споделят това, което ги вълнува с многобройни читатели, които евентуално споделят същите интереси.

Блогът /съкратена форма на уеблог/ е онлайн дневник или информационен сайт, в който се публикува информация в обратен хронологичен ред, като най-новите публикации се появяат „най-отгоре“, т.е. първи. Чрез блоговете един пишещ /блогър/ или група от автори могат да изразят своята гледна точка.

Разбира се, в наши дни блоговете са по-скоро тематично ориентирани информационни сайтове /защото, освен ако не е много известен човек,  блогърът не може да привлече читатели, които да четат статии за ежедневните му преживявания или мисли/.

Pasivendohod.net е пример за блог. Сайтът е ориентиран да предоставя най-разнородна информация за реализиране на доходи в мрежата /а и извън нея/.

Популярност на блоговете

Тъй като блоговете по своята същност са сайтове, които са по-статични /само автора публикува материали/ или имат по-минимална динамика /някои блогове, като Pasivendohod позволяват публикуването на коментари/, както и има много решения за блогване, то никак не очудващо, че в Интернет има стотици милиони блогове.

Да, милиони.

Това е така, защото е много лесно да се стартира блог.

А и мнозина го правят, надявайки се, че ако привлекат достатъчно посетители /като мен/, то могат да превърнат блогването в професия.

Защо блогването е толкова популярно?

Блогването е един от най-често срещаните съвети за започване на допълнителна дейност в мрежата.

Защо ли?

Защото е нужно само домейн и хостинг /услуга, която позволява сайта да е наличен в Интернет/.

Може да прочетете следните мои материали за домейните:

А тук съм писал за хостинг:

Хостингът и домейните не са толкова скъпи (може да почнете с под сто лева, ако прочетете статята ми Колко струва създаването на WordPress сайт).

За тези, които искат просто да го започнат като хоби, то има и напълно безплатни решения като:

Ако блогът привлече голяма аудотирия, то чрез него може да бъде печелено чрез плеяда от методи.

От приемането на платени публикации, до показване на реклама, до продаване на  мърч, до промотиране на стоки и услуги срещу комисионна (аз съм създал цели раздели на pasivendohod.net за афилиейт маркетинга, рефералния маркетинг, CPA маркетинга, PPI маркетинга и т.н.).

Повече може да прочетете Защо стартирането на блог може да е от полза на Вашата кариера?

И като казвам печелене, то успешните блогъри може да печелят стотици и хиляди на ден!

Може ли само да се блогва?

В наши дни блогърите често използват и други методи, за да достигнат до своята аудитория.

Блог публикациите не само блокове от текст. В тях има и записани интервюта (поудкасти), качени видеа, инфографики и т.н.

Повечето блогъри разчитат на множество източници на трафик – на записали се абонати на техния имейл бюлетин (автоматизиран емейл маркетинг чрез Aweber), на трафик от търсачките, на трафик от големите сайтове-социални мрежи и т.н.

За това не е чудно, че има дори дебат Блогване или влогване – какво да изберем?

Ключът е да има трафик от много посетители.

Може ли да се печели от блогването?

Няма да лъжа.

Зависи каква е аудоторията на дадения блог.

От коя държава са посетителите и какво посещават.

Много са малко блоговете и блогърите, които са успешни на български.

Те обикновенно печелят от някаква паралелна дейност – като се продава нещо чрез електронен магазин, предоставят се услуги.

По мое мнение аз съм наблюдвал може би не повече от половин дозина блогове, които носят хубави приходи. И са блогвани от българи.

Докато един блог на английски език би носил една средна заплата само от реклама. И то от сравнително малка аудитория.

Освен ако не си поставите някаква цел за разрастване, то парите от българския Ви блог не биха покрили дори таксата за хостинга.

И при това, ако натрупате достатъчно средства, за да преведете да кажем реализираните средства от реклама.

Което Ви прави задължени да спазвате данъчния режим: Блогване и данъци

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по