Какво е браузър?

Какво е браузър

За мое учудване, проучвайки за какво да пиша, то видях, че не малко хора търсят отговор в мрежата „какво е браузър“.

За това реших да напиша този материал, надявайки се, че тези от Вас, които го прочетат, то ще видят и други мои статии, които съм качил на блога.

Какво е браузър?

Браузърът е програма, която позволява да се разглежда и се интерактва с информацията на световната мрежа /Интернет/.

Тази информация може да е под формата на уеб страници, видео и изображения.

Думата „браузър“ идва първоначално /преди развитието на Интернет/ като генерален термин за потребителски интерфейс, който помага за разглеждането на текстови файлове онлайн.

Много хора използват браузърите за сърфиране из мрежата.

Браузърите са програми, които използват HTTP заявки от уеб сървърите /където се намират самите файлове/, всичко това от името на потребителя. Ако това звучи неразбираемо – представете си, че играете карти на игра, в която картите не са много четливи.. Браузърът, ако трябва да ползвам тази неточна аналогия, ще е човек, който ще поиска от банката /човека, който държи картите/ да ви даде карта. И после той ще Ви прочете каква точно карта сте получили.

Кратка история на уеб браузърите

Първият уеб браузер е наречен World Wide Web и е разработен през 1990. След това браузърът е прекръстен на Nexus, за да не се смеси неговото име и абревиатурата www (която също значи world wide web).

Първият браузер с графичен потребителски интерейс се нарича Mosaic и е разработен през 1993г. След него доста потребители започват да използват Netscape Navigator. 

Днес съществуват цяла плеяда от браузери.

Аз лично ползвам Google Crome и Mozilla Firefox (която има готината функция да подчертава грешно набрани думи на кирилица).

Как работят браузерите?

Както писах по-горе всеки браузър е един посредник при взаимоотношението клиент/сървър.

Браузърът „проверява“ исканата информация /да речем страница от сайт/, която се съхранява в дадения сървър чрез неговия уникален адрес.

След като я намери, то програмата я рендира /привежда я конретния формат/ и я показва на клиента.

Освен това, браузерите могат да съхраняват  и друга информация, като бисквитки, кеш и отметки.

Финални мисли какво е браузер

При писането на настоящата статия ползвах информация от следния сайт, съкращавайки някои чисто технически термини.

Почти няма съвременен човек, който да няма някакво предпочитание, поне що се отнася до браузери.

Не са малко вече и решенията, които се базират концепцията да се ползва далеч по-малко лична информация, когато човек сърфира из мрежата.

Какъвто и браузер да изберете, то спазвайте всички препоръчки за безпасно сърфиране из Интернет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по