Какво е дропшипинг?

Какво е дропшипинг

Не малко българи търсят в търсачките отговор на въпроса „какво е дропшипинг“. И тъй като аз съм писал статии и за този метод за печелене на пари в мрежата, то реших да напиша настоящия материал, за да мога да въведа колкото се може повече от вас, моите читатели, относно дропшипинга.

Какво е дропшипинг?

Дропшипингът е метод за изпълнение на онлайн поръчки, чрез който даден бизнес или лице няма нужда да има в наличност това, което продава чрез онлайн магазин.

Вместо това неговият магазин (да го наречем „А“) препраща данните от поръчката (като какъв арикул е поръчан, от кой клиент и т.н.) към друг магазин/източник (да го наречем „Б“) , който е изпълнява.

Естествено, магазинът „А“ продава дадената стока на по-висока цена, отколкото тя може да бъде закупена от магазина „Б“.

Ето защо най-голямата разлика между дропшипинга и стандартната търговия на дребно е, че това лице, което притежава магазин „А“ не трябва да държи стоки в наличност, носейки по  този начин по-малко риск.

Как работи дропшипинга?

Както обясних по-горе – дропшипинг моделът е всъщност вид посредническа търговия, в която даден бизнес или лице може да печели пари, правейки печалба чрез завишени цени от търговията на стоки.

Съществуват множество онлайн решения за създаване на електронни и на дропшипинг сайтове, едно от тях е популярната хостинг платформа Shopify, за която съм писал отделен материал, както можете да прочетете в статията в линка.

Но базовия принцип, както казах е, че дропишъра (лицето, което прави дропшипинга) трябва да намери надежден сайт-партньор или търговец, който ще изпълнява направените поръчки на неговия магазин.

Дропшипингът е един от най-рекламираните модели за печелене на пари в Интернет поради привидната си простота. Но той също носи доста рискове.

Това е така, защото не малко хора, които желаят да правят дропшипинг биват подведени, че веднъж като стартират свой уебсайт, то само трябва да използват някой платен източник на трафик,  за да могат да  имат поръчки на сайта си.

Това далеч не е така.

Нужни са доста опит, за да може да бъде използван максимално заплатения предварително трафик, който е насочен към дадения сайт.

Това означава – данните на тези лица, които имат евентуален интерес, да бъдат използани максимално – като например те да станат абонати, последователи и т.н. А това не е далеч лесна задача.

Също така, доста хора не разбират и една от ключовите концепции в дропшипинга – разчита се на така наречените „спонтанни покупки“; лицата, които сърфират из мрежата, заинтересовани от дадения продукт, да го закупят, без да правят допълнителни проучвания дали могат да го намерят другаде – на по-ниска цена или при по-добри условия.

Осъществявайки дропшипинг – повечето хора не осъзнават, че така всъщност осъществяват електронна търговия, което може да е субект на допълнителни изисквания от правно естество като отчитане на индиректни данъци (данък продажби, ДДС и др.), спазване на правото на защита на личните данни на потребителя, защита на неговата покупка, спазване на правото му да върне продукта или на гаранционно/извънгаранционно обслужване. 

Ползвайки трети сайт като източник на стоката, то трябва да се взима напредвид и времето, за което дадена поръчка ще бъде изпълнена – клиентът може да е направил покупката днес, но преди това вие може да сте вече заплатили за покупката на трафик, както и какво ли не друго.

Тези съвети, както и много други съм развил в статиите ми:

Какво е дропшипър?

Както писах по-горе дропшипър е лице или организация, които използват модела на дропшипинга да се купува стока и тя да бъде изпращана от трето лице, вместо да се държи тази стока в наличност и да се изпраща стокатата от самия дропшипър.

Ползите от дропшипинга

Това е бизнес, който е рекламиран, че може да бъде стартиран с относително малък капитал, защото не е нужно да бъдат закупувани стоки.

Освен това, може да бъде тествано с относителна лекота поведението на потребителя – събирайки се ценни маркетологични данни дали дадена стока може да бъде продавана и по какъв начин.

Ако има данни за успех, то дропшипингът може лесно да бъде скалиран – да бъдат закупени по-големи количества платен трафик, да бъдат статирани и други магазини.

Лошите страни на дропшипинга

Освен недостатъците, които съм посочил по-горе, то трябва да прибавя, че и процентът на печалба също може да е много малък – поради наличието на какви ли не способи, които позволяват в наши дни на потребителя да намери най-ниската цена в мрежата.

Освен това, понеже се разчита на трети изпълнител, то понякога може да е много трудно да се следи дали даден продукт е в налчиност.

Каква е разликата между дропшипинга и ритейл арбитража?

Аз съм писал статия на тази тема: Какво Е Ритейл Арбитраж И Как Се Печели От Него?, но ако трябва да сумаризирам, то при ритейл арбиража даден човек просто закупува дадена стока, когато тя се предлага на най-ниската възможна цена на дребно. И впоследствие се опитва да я продаде по-скъпо.

Представете си, че отидете в „Лидл“ или друга голяма верига и закупите да речем петдесет броя /ако няма ограничене на това, което можете да закупите/ от детските якета, които те предлагат.

И впоследствие се опитате да ги продадете на по-висока цена.

Финални мисли относно какво е дропшипинг?

Дропшипингът е хубав бизнес модел, чрез който може да се печелят пари в мрежата. Като всеки друг такъв обаче и в него са нужни доста високи нива на професионализъм, за да може да е успешен.

Ако си мислите, че просто ще направите електронен магазин, ще купите трафик и вашия продукт от Китай ще Ви донесе куп пари, то се лъжете и най-добре да се откажете, преди да сте загубили пари.

Какво е вашето мнение? Ще се радвам да чуя дропшипъри, които действително правят пари по този начин.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по