Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките.

За това, то реших и аз да създам малък материал по темата.

Какво е дропшипинга?

Дропшипинга е модел на посредническа електронна търговия.

При него – имаме три страни.

А) Сайт-изпълнител

Б) Посетител (клиент)

В) Дропшипинг сайт

Когато посетителя попадне на дропшипинг сайта, то той/тя вижда един обикновен електронен магазин.

Ако си хареса и поръча обаче нещо, то поръчката бива препращана на сайта-изпълнител, който обслужва целия процес.

Дропшипинг магазините работят с надценка, която им позволява да реализират на своите собственици печалби.

По какво се различава дропшипинга и ритейл арбитража?

Много често в мрежата (а и не само) може да чуете, че дропшипинга се доближава до ритейл арбитража.

Аз не споделям това мнение.

Чуждицата „ритейл арбитраж“ се използва за един много прост модел на посредничество – препродажба на дребно на дадени артикули от даден източник (било то сайт, било то обикновен, физически магазин).

Да кажем, че в Лидл са пуснали хубави якета за деца, които струват 50 лв (например). При ритейл арбитража някой отидва до Лидл и взема 4 (четири) на брой якета. И после се опитва да ги продаде за 60 лв, ползвайки Olx. Това е ритейл арбитраж. Янвестиране в една стока, която е на промоция (при цени на дребно), с надеждата да ги препродаде по-скъпо.

Докато при дропшипинга нямаме инвестиране в каквито и да е наличности. Ако някой купи стоката, то тогава тя бива поръчана, свеждайки риска за дропшипъра.

Какви са добрите и лошите страни на дропшипинга?

Азбучна истина е, че не са нужни много средства, за да бъде създаден един дропшипинг магазин.

Има платформи като Shopify (за която съм написал следната статия в линка), в които буквално за часове може да бъде настроен даден магазин.

Тъй като не е нужно да се инвестира в стока – мнозина от „гуротата“ в мрежата понякога подвеждат своите последователи, че е лесно да се печелят доста пари от този „оборотъчен бизнес“.

„Детската болест“ на дропшипинга е обаче проблема как ще бъдат привлечени посетители към дропшипинг магазина.

Мнозина, които четат първите си материали за дропшипинга им бива даден съвет, че може да се ползват платени източници на трафик. Като реклама в социалните мрежи.

Да, много е лесно да бъде закупена реклама в сайтове като Фейсбук. И да се получават кликове.

Но помнете – по този начин Вие ще разчитате да направите така наречените спонтанни покупки!

Някой клика на рекламата и закупува.

От стотици, хиляди платени кликове – това може да са много малко покупки.

Истински успешните хора, които се занимават с дропшипинг имат опита, чрез който може да се „изстиска“ максимума от тези посещения. Т.е. те се стараят да превърнат тези случайни посетители в постоянни такива. А това изисква познания по имейл маркетинг (да се вземе електронната поща на поситителя чрез абонамент) и какво ли още не – така наречената маркетингова фуния (може да прочетете моята статия за сайта за създаване на лендинг-пейджове и маркетингови фунии Clickfunnels).

Повечето хора, които нямат нужния опит – ще бъдат на загуба, ако поръчат реклама. Рекламата се плаща в края на месеца (или както там е таксувана), а постъпленията от дропшипинга може да се забавят.

Понеже имаме и откази от попупката/нейното връщане.

Друг важен негативен аспект на дропшипинга е, че дропшипъра, поне този, който е новак, може да тръгне да дропшипва продукти, които имат съмнително качество. Много е лесно да се набележи даден продукт, който е доста евтин в китайски сайтове като Алиекспрес.

Евтин не значи качествен.

И последния аспект, над който следва да се помисли е данъчните/счетоводните аспекти на този бизнес.

Да се осъществяват продажби – в най-различни държави (когато нямаме сложен филтър на поръчките) изисква прилагането на данъчното законодателство.

В зависимост от къде идва стоката, както и кой я поръчва – то може да изникне задължението на дропшипъра да бъде регистриран и да начислява някакъв косвен данък (като Данък добавена стойност).

„Ама аз ще съм посредник, бате. Този, който праща, то той да си мисли за тези работи“ – ще възрази някой четящ.

Консултирайте се с данъчен експерт в държавата, в която пребивавате. Той/тя ще Ви каже какви задължения ще имате относно косвените данъци.

Относно преките данъци – данък върху реализираната печалба (да речем), то е пределно ясно, че Вие ще дължите някакъв такъв. Трябва да знаете как той се декларира, в какъв срок.

 

Финални мисли относно какво е дропшипинга

Дропшингът може да е доходоносен модел, стига да може да се утилизира до край трафика, който дропшипинг магазина реализира.

Но това не означава, че нещата са простички. И ще може да продавате по десетки/стотици артикули на ден и ще правите страхотен оборот.

Пазарът има определен обем и толеранс на цените.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на