Какво е копирайтър?

какво е копирайтър

Един от наложилите се термини в наши дни е „копирайтър“. Но какво е копирайтър?

Какво прави? Печели ли се много от това?

В настоящия материал исках да отговоря на тези въпроси.

Защото повечето проекти, които съм правил като специалист на свободна практика са били свързани с копирайтинг. И това е нещото, което най-много се доближава до творческото писане (което винаги съм искал да правя).

Какво е копирайтър?

В мрежата може да срещнете най-различни интерпретации на заемката от английски език „копирайтър“.

За мен копирайтърите са лица, които пишат съдържание, но такова, което:

  • е създадено да информира, образова или вдъхнови дадена аудитория;
  • цели да провокира читателя към действие;
  • е добре проучено, например се позовава на статистика, информация от дадени търговски марки;
  • е редактирано добре, за да се постигне един добър стил на четивност;

Ако има дума, която до някъде резонира най-добре до англицизма „копирайтър“, то тя мисля, че е „текстописец“.  Но България тя бива използвана за хора, които пишат „лириката“ на песни.

В редица държави има копирайтъри, които се се специализирали в най-различни ниши – да кажем в рекламата.

Но не всички копирайтъри са рекламни копирайтъри.

Копирайтърите, които пишат на технически или медицински теми също могат да бъдат съвсем отделни (като опит и образование) професионалисти.

Защото, най-малкото, ако техните текстове са предназначени да бъдат публикувани в Интернет, то това би се счело като YMYL  съдържание за търсачката Гугъл (съдържание, което се отнася до здравето и/или финансовото благосъстояние на хората; съответно съдържание, което би трябвало да е създадено от хора, които имат опит, за да го напишат).

За това, ако можех да направя някакъв бегъл паралел, то копирайтърите могат да се нарекат „медици“ (или доктори, както е разговорно). Има най-различни „медици“ и „доктори“. От хирурзи до офтамозози (очни лекари).

Всеки се е специализирал в някаква ниша.

Какво прави копирайтъра?

Както казах – той/тя създава съдържание.

Това може да са публикации в сайтове, описание на продукти, създаване на съдържание за лендинг страници (например такива, които са създадени за някаква маркетингова фуния), статии за PR, статии част от имейл маркетинг усилията на дадена марката (като нюзлетъри) и т.н.

Работата включва още брейнсторминг на концепции /идеи/, работа с маркетинговия екип на дадената компания, за да се създаде ефективна комуникационна стратегия.

В типичен ден един копирайтър трябва да напише текст или проведе интервю с определна дължина на текста, като всичко това трябва да отговаря на определни цели /като да речем текстът да е оптимизиран за търсачките или да може да бъде най-добре презентиран по време на живо включване в радио предаване).

Какви умения са нужни да си копирайтър?

Бих написал най-тролски – „всякакви“.

Но да си копирайтър наистина са нужни цяла плеяда от умения.

От така наречените „меки /soft/ умения“, като умение за проучване и боравене с информация, до лингвистични умения /уменията да създадеш грамотно един текст, който трябва да грабне читателя“, до чисто технически /дигитални/ – като умения за боравене с инструменти за проучване на ключови думи, системи за менажиране на съдържание /като WordPress/ и т.н.

Печели ли се като копирайтър?

Както при всяка професия – и тук умението да се продаваш по-добре от ключово значение, за бъде успешен даден човек като копирайтър.

Аз съм написал статия за „Копирайтър работа„, в която говоря за най-популярните платформи за намиране на дистанционна работа.

Има фирми/организации, които си наемат и копирайтъри и на постоянна позиция.

За съжаление обаче трябва да кажа, че създаването на съдържание е една от най-пренегрегваните части – особено ако говорим за това в мрежата.

Съществуват цели „сенчести индустрии“, които се препитават чрез плагиатството на съдържание, като:

И даже не всичко от това е неморално/незаконно. Просто софтуерът генерира текст или го перифразира (превърта) така, че той да е загубил оригиналност.

В копирайтинга има голяма конкуренция, която се движи от непрекъснатото смъкване /взаимно/ на цените.

Така че съм виждал тарифи от под 2 стотинки на написана дума.

За да се препитавате обаче (или ако искате по-голям шанс да имате по-качествен текст), то трябва да гледате тарифи над това.

Защото при заплащане от 15 лева за 1500 думи просто няма как да се издържате. Буквално ще повторите съдбата на писателя Хауърд Лъвкрафт, който умрял в ужасяваща бедност.

Трябва да гледате да печелите поне 30 лева (и нагоре) за всеки хиляда думи.

Така, ако продавате по 1000 думи текст всеки ден от годината, то ще спечелите 10 950 .

365 000 думи текст са повече от дължината на почти всички известни дълги класически произведения на литературата.

За това повечето хора, които пишат, то го правят, че да си докарват по-големи хонорари.

Или трябва да имате и друг източник на доход.

Заключение

Копирайтингът е чудесно умение и чудесен начин за реализация.

Ако смятате, че имате „дар слово“, то това е нещо, което да е точно за Вас.

Трябва обаче да имате или да смятате да развиете куп други умения.

И да не се „продавате евтино“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по