Какво е овърдрафт?

Какво е овърдрафт?

При проучване за евентуалния интерес за нови материали за блога, то видях, че не малко хора търсят отговор на въпроса чрез търсачките „какво е овърдрафт?“.

И тъй като овърдрафтът, макар и чуждица, е навлязъл като употреба и в българския език, и в ежедневнието ни, то реших – защо не, ще публикувам мой материал за този важен термин в банкирането. 

Какво е овърдрафт – същност?

Овърдрафтът е форма на кредит от дадена финансова институция, когато се изпълнява транзакция /теглене или покупка/, за която собственикът на дадена банкова сметка няма достатъчно налични средства в нея.

За това, по-простичко казано, овърдрафтът се случва, когато даден собственик на банкова сметка няма достатъчно средства в нея, за да се покрие стойността на транзакцията, но банката „позволява“ това да се случи, давайки му де факто кредит.

За всеки овърдрафт може да бъде начислена допълнителна лихва върху изтеглените средства, както и други такси.

Някой банки позволяват на клиентите си да направят „защита“ срещу „инцидентен“ овърдрафт.

Най-важни белези на овърдрафтите

Когато имаме банкова сметка, на която може да се получи овърдрафт, банката „покрива“ транзакцията, която иначе би била отхвърлена.

В сравнение с чековете, когато имаме подписан такъв, то той няма да бъде обработен от дадената финасова институция.

Както при всеки друг заем, заемодателят, който има овърдрафт трябва да заплаща лихва върху сумата, която е овърдрафтнал.

Банките стимулират използването на овърдрафт, давайки по-ниски лихви, в сравнение с техние кредитни карти.

В зависимост от ползваните банкови услуги – банките понякога изпълняват овърдрафти с техни средства, понякога насочват овърдрафтите към издадени на клиента кредитни карти.

За това е много важно да сте предварително запознати дали и как даден овърдрафт ще бъде изпълнен.

Както казах – някой банки даже имат въведена защита срещу „инцидентни овърдрафти“.

Разликата между овърдрафта и кредитните карти е според мен /освен в размера на лихвите/ е в начина им на използване: кредитната карта е постоянна „линия“ на допълнителни, заети средства, докато овърдрафта по своята съшност е инцинентен.

Има ли такси за използване на овърдрафт?

Да, в повечето банки има. 

За да сте сигурни – трябва да се свържете с банката, която използвате.

Как работи системата на защита на плащания при овърдрафт?

Ако средствата по дадена сметка станат негативни, то при дадено плащане се задейства овърдрафт, за да се избегне пропуснато плащане от страна на клиента.

Позитивни и негативни страни на овърдрафта

Когато нямате наличие на средства, а трябва да направите дадена транзакция, то овърдрафта е ценен помощник. 

Овърдрафтът има своята цена – ще трябва да заплатите всички дължими лихви и такси.

Финални мисли относно какво е овърдрафт?

Овърдрафтът е времемен заем, който дадена финансова институция дава на клиенти, чиито средства в сметките им не могат да покрият дадена транзакция.

Това може да е полезно в ситуации, в които дадено плащане трябва да бъде извършено.

Използването на овърдрафт може да доведе до плащането на допълнителна лихва и/или такси върху използваната сума.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по