Какво е подкаст?

Какво е подкаст?

Не са малко българите, които търсят онлайн отговор на въпроса „какво е подкаст“.

И тъй като този блог е посветен на създаването на съдържание, във всичките му форми, то реших да напиша тази статия, в която да споделя моето виждане за подкастинга „и има ли почва той у нас“.

Какво е подкаст?

Подкаст е аудио-програма,  при която има възможност потребителя да стане абонат и да я слуша на своите смартустройства, когато му е удобно.

По този начин – подкастингът е подготовката и дистрибуцията на аудио файлове. Тези файлове, съдържащи записи на най-различни тематики – интервюта или авторски мнения, могат да бъдат качени на различни услуги за разпространение. И могат да бъдат слушани, както казах на най-различни устройства.

Едно такова е Ipad-а, от което, ако се поровим в Уикипедия, идва термина подкаст.

Подкастите, ако трябва да използваме по-подходящ  и стар термин, са донякъде радио-шоута.

И с развитието на Интернет са доста популярни.

Често тези, които се занимават професионално с подкастинг го правят, публикувайки редовно епизоди.

От това, което аз знам, слушайки различни подкасти, то мога да кажа, че няма задължителен формат – като времетраене, стил и т.н.

Даден подкаст може да е посветен на една тема, може в един подкаст да се говори за най-различни неща.

Освен различните услуги на разпространение на подкасти, както и сайтове като Ютуб, Вимео и Яндекс ефир, то много хора качват своите подкасти на собствен сайт, гарантирайки си по-голям контрол.

Кой използва подкастове?

Подкастовете са много популярен, насочен към потребителя и евтин вариант за дистрибуционен канал на съдържание.

За тези, които това изглежда съмнително, то ще повторя пак – представете си радията.  Те все още имат гоялама аудитория.

Най-малкото, с подкаст може да достигнете десетките хиляди хора, които шофират. Или пък тези, чиито изморени очи /като мен/ често не им позволяват да гледат нещо на монитор.

Как подкастинга работи?

Както блоговете /и другите информационни сайтове/, то така и подкастовете могат да имат свои RSS-фийдове, чрез които лесно да бъдат добавени от потребителя.

Има десетки хостове /сайтове домакини/, които са специлизирани в хостване на подкастове.

Тъй като аз не съм ползвал такива – било то платени или безплатни, то на този етап, докато пиша тази статия, то не мога да препоръчам такива.

Най-известните обаче са: Apple Podcasts, Podbean, Spotify, Tunein и много други.

Най-популярния формат на запис е, предполагам, MP3.

Има и сайтове-агрегатори – т.е. разпространители, чрез които даден подкаст да бъде качен.

Как се създава подкаст?

Както всяка друга дейност, то така и подкастинга може да бъде награждан в най-различни насоки, но основното, от което даден човек или група се нуждае, когато прави подкаст е:

  • тиха стая, в която да е направен записа
  • микрофон
  • софтуер за направа на записа
  • сайт, на който да бъде качен подкаста след като бъде създаден

Всяко от тези неща може да бъде персонализирано до крайна степен. 

Финални мисли относно какво е подкаст?

Подкастът е много евтин и популярен вариант да бъде споделено съдържание под формата на аудиозапис.

За тези, които имат хубаво звучащи гласове, освен статията Как да печелите пари като диктор (четец) чрез Амазон, то им препоръчвам да се замислят дали да не създават съдържание точно като подкастъри.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по