Какво е фишинг?

Какво е фишинг?

Какво е фишинг? Проучвайки чрез специализираните инструменти за проучване на потенциалните обеми от търсения в търсачките, то видях, че не малко хора търсят отговор на този въпрос.

И тъй като няма човек, който да не ползва чрез мрежата електронни пощи (аз даже съм писал за нетолкова популярната електронна поща на Яндекс), получавайки и изпращайки електронни писма, то реших да напиша настоящата статия, давайки отговор и ценен съвет на тези от вас, моите читатели, които искате да се предпазите от измамни писма, които сте получили в електронната ви поща.

Какво е фишинг?

Фишингът /писан на английски и като phishing/e атака чрез подправено, изглеждащо, че да е изпратено от официална институция /като банка, държавна институция, куриери, поща, частен съдия-изпълнителн и т.н./ електронно писмо.

Чрез това писмо измамници целят да вземат ценни данни, като банкова информация, пароли, номер на кредитна/дебитна карта и т.н., чрез които те могат да вземат пари от Вас.

Фишингът е често разпростанен тип измама, защото е много лесно да се направят идентични като тип електронни писма тези, които официалните институции изпращат до тези свои клиенти, до чиито данни те обичайно имат достъп.

И хората, опасяваващи се от някакъв тип последствие, то често дават тази ценна информация, ставайки жертва на крупна измама /за съжаление/.

Как да разпознаем фишинг имейла?

Направени доста изкусно, то понякога е много трудно за по-обикновенните хора да забележат, че всъщност става въпрос за фишинг.

Но има доста белези, които помагат фишинг имейл да бъде разпознат.

Това са:

  • ако започва с заплахи или подканва да се направи нещо веднага. Да речем фишинг имейл, който имитира такъв от банка ще съобщава, че банката е била хакната и трябва веднага да подментите паролата си, кликайки върху специален линк. Или ЧСИ уж ви съобщава, че трябва веднага да заплатите определена сума, защото ще пристъпи към принудително събиране. 
  • съобщението съдържа доста граматически и смислови грешки. Това е явен признак, че е било използано автоматичен превод.
  • имейл домейнът, от който е изпратен съдържа само в часност името на инситуцията, от която уж трябва да е изпратен. Или е изпратен съвсем друг домейн. Повечето институции си ползват само едни електронни пощи. Те лесно може да се проследят.
  • имейлите съдържат подозрителни линкове или прикачени документи. НЕ КЛИКАЙТЕ И НЕ ТЕГЛЕТЕ НИШО от непроверени имейли!
  • може да ползвате допълнителни услуги за защита на личната и корпоративна електорнна поща, като Защита На Електронна Поща с CTemplar

Какво да правите, ако получите фишинг имейл?

Най-правилното нещо, което следва да направите, ако получите такова писмо, то е да:

  • да го докладвате
  • ако е от човек, който би следвало да го познавате, то можете да се свържете с него, ползвайки друго средство за комуникация
  • да го изтриете

Какво следва да направите, ако все пак сте били подведени от фишинг имейл?

Свържете се незабавно с организацията, чието име е било ползвано при фишинга. Да речем обслужващата ви банка. Замразете всички ваши авоари. Следвайте техните указания да смените назабавно данните ви за влизане в тяхната система.

Запишете си всичко, което евентуално сте споделили, правейки възможно най-много доказателства /като снимки на екрана, детайлно описание какво сте направили/

Ако сте пострадали финансово – подайте оплакване и към органите на реда в страната, в която пребивавате /полиция и/или прокуратура/. Дайте им възможно най-много данни за случилото се.

Финални мисли относно какво е фишинг?

Фишингът е крайно неприятна и често случваща се измама в мрежата. За тези, които написаното ги кара да се подсмихват, мислейки си, че те никога няма да станат жертва на подобни „нигерийски схеми“, то ще припомня, че никой не е застрахован.

За това, освен да бъдете внимателни при четенето на Вашата поша, то аз ви съветвам и да използвате възможно най-много допълнителни методи за защита на критична лична информация при банкиране. Използвайте двуфакторна автентикация /т.е. допълнително генерирана еднократна парола/, статични и динамични пароли, токън-устройства и т.н. Използвайте и други начини /като множество сметки, карти, някои от тях държейки тенденциозно замразени/, които сметнете, че са подходящи.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да