Какво е Cpanel?

Какво е cPanel?

При проучването ми за материали, които биха имали потенциален потребителски интерес установих, че немалко хора търсят в търсачките клчючовите думи „cpanel“ и „какво е cpanel“.

И тъй като (както ще прочетете по-долу) това е един от важните фактори при избор на хостинг услуга (услуга, която прави възможна наличността на даден сайт в мрежата чрез предоставянето на сървърен ресурс), то реших да напиша кратък материал по темата.

Същност на CPanel

cPanel е онлайн графичен интерейс, разработен от компанията CPanel LLC, чрез който става по-лесно и удобно менажирането на уебсайтове и сървъри.

Чрез cPanel може да се публикуват уебсайтове, да се менажират домейни  чрез инструменти, които са разработени специално.

cPanel може да бъде зареден чрез ползване на браузър-програма (програма за сърфиране в Интернет, като Google Crome).

cPanel е изключително популярен. 

И редица компании за хостинг услуги го предоставят безплатно, като част от техния пакет за хостинг услуга.

Защо трябва да следим за наличието на CPanel при избор на хостинг?

cPanel е платена услуга, но както казах – редица хостинг компании го предоставят безплатно.

Чрез cPanel може да се правят много финни настройки на даден сайт. Просто трябва да се прочете техническата документация за даден въпрос. 

Да кажем, че искате да инсталирате SSL сертификат на Вашия сайт. Със cPanel просто трябва да влезе в съответните настройки.

Разбира се, ако не сте наясно с дадения проблем, то по-подбре е винаги да молите поддръжката на Вашия сайт да стори необходимото вместо Вас.

Но наличието на cPanel може много да Ви улесни –  и редица неща може да си направите сами.

Ще Ви дам пример.

Преди известно време, в началото на pasivendohod.net аз ползвах услугите на щатската компания Namecheap, за която все още питая добри чувства поради ниските им цени.

( И чийто услуги съм препоръчвал в статията Споделен vs Менажиран WordPress хостинг – каква е разликата?)

Там използвах специализиран менажиран WordPress хостинг.

Един от проблемите бе, че този тип хостинг нямаше cPanel. 

А при анализиране на сайта ми от инструменти за SEO анализ излише, че сайта ми няма пренасочване от www към не-www версията му.

(В наши дни има възможност всеки сайт да бъде изписан с www или без www в браузъра. Както собственикът прецени. Аз съм израл да бъде pasivendohod.net, а не www.pasivendohod.net. При пренасочването – ако някой напише www.pasivendohod.net, то трябва да се пренасочи към pasivendohod.net)

Чрез CPanel това пренасочване става много лесно, за WordPress сайтовете трябва да се добави само малко код.

Е, в Namecheap това пренасочване не беше възможно (макар че на практика сайта си се пренасочваше).

Друга много полезна функция на cPanel- а са така наречените „cron jobs“. Toва е настройването на автоматични команди/скриптове, като настройването на автоматично създаване на резервни копия „beckups“ или изтриването на определени файлове след даден период от време.

Що се отнася до резервните копия – те са незаменими, особено ако Вашия сайт е създаден чрез WordPress.

/Защото понякога дори обновяването до последна версия на системата за менажиране на съдържание може да доведе до конфликти, крашове и т.н. Дори инсталирането на по-сложнo разширение като WPML

може да доведе до срив/.

С бекъп – Вие сте сигурни, че може лесно да въстановите сайта си.

Финални мисли за CPanel

cPanel-а е стандартна добавка. И много хостинг компании го добавят към хостинг пакетите си.

И е нещо, за което определено трябва следите, когато закупувате хостинг.

Не казвам, че другите системи за управлние са лоши. Просто не съм ги ползвал. 

А cPanel-а може да работи дори и новак.

Разбира се, ако не сте сигурни за нещо, то е добре да не пипате „финните настройки“. Попитайте първо съпорт-а на хостинг компанията Ви. Те са там, за да Ви помогнат.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net, то може да ми помогнете, харесвайки страницата на блога ми във Фейсбук. Споделянето на публикации помага те да достигнат до повече хора.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по