Какво Трябва Да Знаем За Разширенията (Плъгините) за УърдПрес

Какво Трябва Да Знаем За Разширенията (Плъгините) за УърдПрес

УърдПрес е най-популярната платформа за менажиране на съдържание (над една трета от съществуващите сайтове в Интернет са създадени чрез тази технология), която може да се персонализира чрез използването на така наречените разширения (плъгини), но какво трябва да знаем за разширенията (плъгините) за УърдПрес?

Като собственик на сайт, който е изграден чрез тази платформа за менажиране на съдържание реших да споделя моят опит с използването на разширения, защото считам, че това може да Ви е полезно.

И така:

Следете за отзивите, които разширенията получават, както и за честотата на обновление

Заради популярността на УърдПрес са разработени десетки хиляди разширения, всяко от което може да извършва определени функции – от преброяване на броя на думите във Вашите публикации до превод на Вашия уебсайт, дори до генериране на апликация за смартфон.

Може би повечето от желаните функции, които желаете да добавите на Вашия сайт може да се активират чрез използването на разширения.

За това – преди да изтеглите и инсталирате дадено приложение Ви съветвам да проверите в така наречения WordPress repository

Тук може да открите повечето налични разширения.

Да видите отизивите, които другите потребители са оставили.

Както и да прецените колко често дадено разширение получава обновления.

„Че защо ни е нужно да знаем всичко това?“ – ще попитате Вие.

Разширенията биват три вида: безплатни, платени или платени (с отключени базови функции).

Техните разработчици (понякога цели компании) може да имат много силен материален интрес техните разширения да бъдат обновявани.

Защото те имат (потенциална) клиентела от десетки хиляди собственици на сайтове.

А това – ако бъде обвързано с някакъв абонамент или еднократна цена на закупуване означава пазар от десетки милиони долари (на година).

За това – за повечето функции, които собственици желаят да прибавят на своите сайтове често има множество приложения, които са конкуренти.

Дадени приложения биват често „изхърляни“ от пазара – и техните разработчици взимат решение да не ги поддържат.

За това – винаги имайте едно наум, когато инсталирате приложение.

 

Следете за потенциални проблеми – конфликти с темата на сайта, която сте избрали или с Вашия хостинг доставчик

Идеята на приложенията е проста – чрез опростен потребителски интерфейс да бъде добавена дадена функция/процес на сайта.

УърдПрес сайта се изгражда чрез използването на така наречените теми (които представляват шаблони, които оформят външния вид), както и (ако желаем) с използването на така наречените сайт-билдъри (страньори, създатели на страници).

Такива да речем са Elementor (Елементор) или Оxygen (Оксиген)-може да прочетете моите статии за тях.

Инсталирайки и активирайки приложения – това може понякога да създаде конфликти (технически проблеми) между инсталираната тема и/или страньора.

Освен това – поради спецификите на избрания от Вас хостинг, това понякога също може да породи проблем.

Ще Ви дам пример.

Аз използвам Namecheap като хостинг провайдър (на който съм горд афилиат). Аз съм избрал специализирания хостинг за УърдПрес сайтове EasyWP (който е много бърз). Този хостинг има своя технология за кеширане на сайта (която забързва скоростта за зареждане, фактор, който е много важен за SEO).

В стремежа си да забързам още повече сайта ми – аз инсталирах приложението W3 total cache.

Едва успях да го премахна – защото то породи конфликт с моя хостинг.

„Как така едва успя да го премахнеш?“ – ще попитате Вие.

Идеята на приложенията е тяхното лесно инсталиране и активиране.

Е, при W3 total cache може да се наложи ръчно премахване – което означава да влезете в самия сайт. Да премахвате файлове от базата данни. Да пренаписвате код. Изобщо ужас.

За това преди да инсталирате дадено разширение – уврете се, че то няма да Ви създаде проблеми.

 

Разширенията и използваните от тях ресурси

Дори и неопитен човек като мен може да Ви каже едно – внимавайте и колко разширения ще инсталирате на УърдПрес сайта си.

Правилото е едно – колкото по-малко, толкова по-добре.

Всяко едно разширение използва в някаква степен ресурсите, които Вашия хостинг-доставчик Ви е определил.

А и разширенията като цяло забавят зареждането на сайта.

За това множество хора, които са бюджет изпитват трудности в УърдПрес – защото използвайки да речем безплатна тема (с орязвани функции), то им се налага да инсталират приложения, само за да активират най-базови функции – като възможност потребителите да оставят коментари, да има бутони за споделяне в социалните мрежи.

За това – бъдете креативни и мислете критично. Може ли да постигнете желаната функционалност чрез самата инсталирана тема? И използването на така наречените „джаджи“ (които са части от сайта, които извършват определена функция).

 

Използването на пиратски версии на разширения

Платените разширения може да са много скъпи. Стотици долари (като еднократна покупка) или десетки долари на месец за абонамент.

За това мнозина се изкушават и търсят пиратски (кракнати) версии на тези разширения.

Които струват по-малко.

Това, мили приятели, е много опасно.

Защото Вие поставяте своя сайт под сериозен риск.

Вие не знаете какъв код е прибавен в тези приложения.

И дали някой придобива достъп до сайта Ви.

Ще Ви дам пример.

Чувал съм, че определени пиратски разширения подменят афилиатските връзки в сайта.

Не в голяма степен. Да кажем – Вие ще се борите да генерирате трафик, чрез който трети човек ще почне да печели.

Но с това Вие може потенциално да сте нарушили правилата на Вашата афилиейт програма (в която може да има някаква клауза за есклузивност) – и за това да бъдете блокирани от афилиейт програмата

Евтиното излиза скъпо.

По-добре използвайте само базовата, безплатна версия на разширението (ако има такава). Или помислете за друго, безплатно такова.

Но просто не инсталирайте пиратски такива.

Рискът, който поемате – просто не си струва.

 

Финални мисли относно какво трябва да знаем за разширенията на УърдПрес

Не ще и дума – разширенията може да са много полезни, защото активират редица функции, с които може да направите Вашия сайт точно по вкуса Ви (но най-добре – по вкуса на Вашите потребители).

Инсталирайте умерено количество такива. Гледайте те да имат добра репутация. И да са съвместими с Вашата версия на УърдПрес, с темата, която ползвате, със сървъра, на който е качен сайта Ви.

Не си мислете да хитреете – спествените пари лесно може да се превърнат в огромен проблем, ако решите да използвате пираткси версии на популярни разширения.

Ще се радвам да чуя и Вашето мнение – сред моите читатели може да има по-опитни УърдПрес разработчици.

 

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net да споделя най-разнообразна информация, то може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по