Как да печелим в Интернет като качваме снимки, изображения, видео чрез сайта Shutterstock

Често са ме питали: можем ли да печелим от Интернет като качваме (било то) снимки, изображения, видеа и т.н.?

Краткият отговор е: да, можете.

Графичните изображения са един от най-важните обекти на интелектуалната собственост и като такива те подлежат на специална закрила в повечето държави на света. Закрилата им е толкова силна, че те (юридически казано) са едно от малкото неща, които се ползват с монопол (т.е. авторът им може да се разпорежда с тях без друг да ги присвоява), гарантирайки креативността в обществата.

Преди Интернет да се развие на хората, които са занимавали с фотография и графичен дизайн не им е било лесно. Трябвало е да предлагат своите снимки/графики на вестниците и списанията. Продавайки едно произведения (било то снимка, графика) – те често изцяло давали правата си над него.

Разбира се, днес традиционно издаваните на хартия печатни произведения са намалели поради Интернет, но и са навлезли заради него и доста нови сфери (като печат върху текстил, стъкло и т.н.), които дават нови възможности за използване на едно графично изображение.

Тази тенденция дава възможност на доста повече хора да се възползват да продават своите изображения, като още повече могат да го превърнат в своя професия.

Все още не Ви е ясно как може това да стане? Да продавате своите снимки?

Това може да стане чрез специализирани сайтове-посредници.

Един от тях, който ще разгледаме е Shutterstock.

Какво е Shutterstock?

Той е сайт-посредник.

Креативни хора (фотографи, дизайнери, видеографи и т.н.) могат да качват своите творби (снимки, графики, вектори, видеа, музика) на него, изграждайки една голяма база от данни.

Заинтересовани хора-клиенти могат да търсят в сайта. И след като го намерят – могат да го закупят (на парче или чрез своя абонамент).

Креативните хора запазват всички права върху каченото – то пак може да бъде изтеглено и ползвано и от други лица. И получават пари. А клиентите пък получват право да ползват сваленото без да нарушават ничии авторски права (и да рискуват да бъдат съдени). Сайтът получава комисионна.

Този кръг на взаимна полезност дава резултат. Към момента в сайта са качени милиони изображения, създавайки една изключително богата библиотека (за разлика от безплатните алтернативи, които имат по-малък избор).

Какво трябва да знам, ако искам да качвам нещо на Shutterstock?

Сайтът е наличен на следните европейски езици: английски, руски, турски, испански, италиански, френски, холандски, унгарски, норвежки, чешки, датски.

И според мен трябва да имате владеене над средното, ако искате да се оправите. Ако нямате езиковите познания и силно искате да правите пари чрез този сайт – ползвайте машинен превод (колкото и да е неточен) или помолете някой да Ви помогне.

Другото, което трябва да помните е, че сайтът има железни правила за качване на изображения.

Под железни – имам предвид, че са много строги.

Тъй като правилата са доста, а аз не желая да ги преразказвам (понеже има риск да изпусна нещо), ще Ви дам следните линкове на английски, за да ги видите и Вие.

Но като цяло:

 

Ако искате да качвате нещо на този сайт – силно Ви препоръчвам да отделите поне един ден, за да изчетете всичко това.

Но генералното, което трябва да се помни е: сайтът е много голям и вече има десетки милиони изображения.

Ако искате да забогатеете само от една снимка – това няма как да стане, освен ако сте снимали Голямата стъпка.

Всяко едно нещо, което качвате – трябва да се стараете да се бъде описано колкото се може по-подробно. Така то има по-голям шанс да се показва, като се търси от клиентите. Ако не владеете английски език – силно Ви препоръчвам да се „сдружите“ с някой човек, който го владее.

Колко ми се плаща?

Като цяло плащанията към Вас са съобразени с това, което Вие сте изкарали до момента със сайта.

Има четири нива: на хора, които са изкарали от $0-$500, от $500-$3,000, от $3,000-$10,000 и над $10,000+.

В зависимост от това и по какъв начин клиентите са взели вашето творение (на парче или чрез техния абонамент), то заплащането е следното:

Kолко до момента сте изкарали Закупуване чрез месечен абонамент Теглене на парче (малко/средно голямо изображение) Теглене на парче ** (Any Size) Къстъм изображения/
Enhanced License Image**
Клип
$0 – $500 $0.25 $0.81 $1.88 20% (до $80) 30%

Например: имате нов акаунт (нула заработено). Чрез месечен абонамент снимките Ви са изтеглени 10 пъти, на парче – пак 10 пъти, имате едно голямо изображение – пак теглено 10 пъти, продавате едно изображение чрез разширен лиценз за десет долара. Както и продавате един видеоклип (който има цена 10 долара). То Вие ще изкарате:

2.50 долара + 8.10 долара + 18.80 + 8 долара + 7 долара = 44.70 долара.

Разбира се – сметката е кръчмарска.

Не съм фотограф или нещо подобно – мога ли да изкарвам пари от Shutterstock?

Ето тук е заровено кучето. Ако не Ви се занимава да качвате нещо, да го описвате, да качвате писмени разрешения, то пак може да спечелите пари от Shutterstock.

Вариантите са три:

  • да промотирате сайта до крайни клиенти
  • да вземете лиценз от сайта и да го препродавате (създавайки собствен)
  • да промотирате сайта до хора, които ще станат негови сътрудници и ще качват материали

В тази статия, поне за сега няма да разгледам първите два варианта, понеже те ми се струват по-трудни за начинаещите от Вас.

Първото нещо – да промотирате сайта до крайни клиенти и да взимате комисионна от всеки записал се клиент се нарича още афилейт маркетинг.

Като цяло – той е по-доходоносен (отчита Ви се веднага комисионна), но и е по-труден, понеже има да се продава краен продукт (попитайте само какво им е на хората, които работят като продавачи във Виваком например). Той е за по-опитните маркетолози, на хората, които са склонни да похарчат средства, за да придобият такива. Все пак, ако това Ви интересува – то тук може да видите какво Ви предлага сайта, за да го промотирате до крайни клиенти.

Второто – да вземете лиценз и да препродавате нещата (правейки си собствен сайт) е много трудно, по една проста причина.  Сайтът е посочил, че за да се считате за такъв партньор то трябва да представите бизнес план, в който за първата година трябва да достигнете 100 000 долара (сто хиляди долара) в продажби. Но ако сте такъв българин/българка, който смята, че ще успее то трябва:

а) да ми се обадите, за да почна да работя за Вас;

б) да проверите тук: https://www.shutterstock.com/business/international-creative-reseller

И така стигаме до третата най-важна точка – да набирате хора, които ще качват неща на сайта.

То може да се възползвате от рефералната програма на сайта: ако наберете хора, които качват изображения, то Вие ще получавате по 0.04 цента през първите две години след като те се регистрират на сайта за техните продадени изображения, така и по 10 процента от техните продадени клипове през първата година от тяхната регистрация.

Заплащането може и да не изглежда много, но това е само на пръв поглед.

Да кажем, че наберете сто човека. Те продадат по 100 снимки за една година. 100×100 =10000 снимки. Това са 400 долара в комисионна. А ако наберете повече хора? А ако свалените снимки са повече?

Да, слабост на тази програма е, че като наберете някого, то ще печелите от него само за две години (при снимките) и за една година от фотографиите.

Но тук имате улеснението, че набирате хора за един напълно легитимен сайт. Комисионната към Вас не им се отразява по никакъв начин.

А и да се върнем към цифрите отново: да кажем, че наберете 1000 човека (това е вашата крайна цел). Всеки от тях продаде за две години по 500 изображения. Това са 500 000 изображения. Ще получите за две години 20 000 долара комисионна – една къща в провинцията!

Всеки ден чрез сайта се теглят десетки хиляди изображения, така че тези цифри са напълно реални и постижими.

Вие можете да промотирате своя линк както намерите за добре (стига да не правите спам), на всеки език, който познавате.

Вземете моята статия за вдъхновение. Напишете още по-подробна (или по-добра). И почвайте да промотирате.

Единственото, което рискувате е само Вашето свободно време. Нищо друго.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на