Как да печелим от собствени настолни игри и карти за игра в Интернет

И в други статии съм загатвал за концепцията „Print on demand“ – „Принтиране при нужда“.

За тези, които не им се търси какво е това – ще се опитам да обясня. Това е услуга, при която един човек качва файловете с данните за дадено нещо на даден сайт – било то книга, тениска с изображение, календар, чаша и т.н., потребителят, търсейки в сайта може да ги закупи. Ако го направи – сайтът създава продукта от платените от потребителя пари и му го изпраща. Авторът не се задължава с нищо, а просто му се отчислява комисионна за създаденото.

За Ваше щастие тази концепция вече работи и при при настолните игри и при картите за игра. Вие можете да качите концепцията – без да влагате предварително пари в производство или да търсите производител, който е съгласен да прави това, което Вие мислите за следващия голям хит.

Къде може да създадете Вашите игри?

Един от сайтовете, който ще разгледаме е https://www.thegamecrafter.com/

Той е на английски език (поне не можах да видя негова версия на друг език).

Няма да Ви лъжа – за да може да го ползвате трябва да владеете езика на поне средно ниво. Не че нещата са чак толкова сложни. Но за да качите нещо – да кажем настолна игра, то тя трябва да отговаря на определени технически условия /като размери да речем/- повече за това можете да прочетете тук: https://help.thegamecrafter.com/article/5-getting-started

За тези неща – размерите и така нататък, не мога да Ви помогна, понеже и самия аз нямам подобно образование.

Но мога да Ви кажа нещо, което трябва да спазвате със сигурност: не трябва да нарушавате ничии права, всичко, което качвате трябва да си е Ваше (и да не съдържа лого да речем от трети лица).

Сайтът работи на принципа 70 на 30: от нетната печалба (махайки разходите за производство и доставка) сайтът взима 30 процента, а Вие ще вземете 70 процента. Ако нетната печалба е долар да речем, то Вие ще вземете по 70 цента, а сайта – 30 цента.

Както казах – определянето на производствената цена на изделията е сложно и се ръководи от редица фактори. Сайтът е обяснил подробно как това става тук: https://www.thegamecrafter.com/publish/pricing

Плюсове и минуси на сайта

Плюсът на сайта е, че може да качите нещо директно на него и после да се самопромотирате (споделяйки за Вашата игра по какъвто начин намерите за добре).

Но не се лъжете – и конкуренцията в света на игрите е много голяма. Светът е заринат от евтини китайски играчки, някои от които са копия на вече утвърдени марки.

Ако мислите, че сте измислили най-революционната настолна игра (като Монополи) или карти за игра (като Ю-Ги-О), то трябва да се обърнете към някой голям производител на игри (например отивате на сайта на компанията Конами и търсите много в целия сайт кой може да Ви помогне https://www.konami.com/games/corporate/en/).

И помнете – дори и Монополи е било отхвърлено много пъти (преди да бъде прието и да стане легенда).

Ако имате само „голя“ концепция за игра – т.е. не сте дизайнер, то имате много малко алтернативи:

а) да платите на някого, който ще Ви подготви нещата (като илюстрира, проектира)

б) ако нямате пари да платите за горното (което може да е доста скъпо), то трябва да съберете пари

За събирането на пари – може да използвате така наречения crowdfunding (събиране чрез тълпа). Има специализирани сайтове (които ще разгледаме в отделна статия) чрез които хора събират пари за техните идеи предварително, като обещават различни неща на хората, които ще дадат парите си. Вие може да дадете по бройка от играта си (например).

Събирането чрез crowdfunding е също много трудно (има хора, които пък са се специализирали само в това) – така че, ако издаването на игра от Вас Ви е житейска мисия (превърнала се в мономания), много, много ще Ви е трудно, ако не сте илюстратор, графичен дизайнер и т.н.

Е, разбира се – винаги може да качите нещо много опростено (най-гениалните неща винаги са най-прости). Но все пак – както казах, борите се много конкуренти.

Ще се радвам, ако чрез тази статия достигна до българи, които са създали настолни игри (било то чрез Print on demand или издали ги на свои/чужди разноски). Много ми се ще да чуя Вашето мнение – какви доходи една такава „операция“ носи. И какви са „подводните камъни“ – освен по-горе споменатите.

Ако винаги сте мечтали да направите игра стил „подземия и дракони; меч и магия“ и да я създадете на свое удоволствие – нищо не пречи на си качите нещо на сайта, да поръчате по-големи бройки. И да му се насладите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да