Как да печелим от Yandex Zen – услуга за персонално препоръчване на съдържание

Как да печелим от Yandex Zen - услуга за персонално препоръчване на съдържание

За съжаление – услугите на руския интернет гигант Яндекс (Yandex) са често пренебрегвани – за това, в настощята статия ще се опитам да представя една прекрасна възможност за реализиране на доход чрез него, а именно „как да печелим от Yandex Zen – услуга за персонално препоръчване на съдържание“.

Какво е Yandex Zen – услуга за персонално препоръчване на съдържание?

Yandex Zen e специализирана услуга (част от редица такива, като например Яндекс Толка – услугата за печелене на пари от задачи), която позволява на потребителите на руската търсачка да получат персонализирани новини. Такива, които компютърния алгоритъм е сметнал, че ще са подходящи за тях.

С други думи – потребителят получава свой „информационен поток“ от информация. Такава, която би трябвало да го интригува.

И съответно – посещаемостта на предложените статии би следвало да е по-голяма.

 

Как може да ползваме Yandex Zen като метод за печелене на пари?

Всеки потребител на Yandex може да създаде свой Zen-канал (като трябва да се каже, че регистрацията е напълно безплатна).

В който да качва свое съдържание.

Платформата за публикуване на съдържание чрез канала е на руски език.

Яндекс е оповестил, че каченото съдържание трябва да следва определени стандарти. Пълният път с изискванията може да намерите тук. Но, ако трябва да ги перифразирам, то следва да кажа, че не трябва да качвате информация, която е дублирана (т.е. вече някой друг я е публикувал), не трябва да качвате информация за забранени стоки и услуги (като оръжие и наркотични вещества), не трябва да качвате клибейт (информация със заблуждаващи заглавия, които насърчават самоцелно посещенията на потребителите) и т.н.

Каченото съдържание – се оценява от потребителите чрез така наречената „карма“ (като в социалната мрежа Reddit). Колкото повече положителни оценки имате, толкова кармата ще е по-добра.

И толкова – Яндекс би следвало да препоръчва Вашето съдържание на потребителите.

„Добре, това е добре, но не казваш как се печелят пари?“ – ще каже някой.

Всеки Zen канал може да печели пари от реклама.

Всички видове реклама (и нивата на контрол над нея) са обяснени тук.

Програми, които подпомагат рекламирането са така наречените „Аврора“ и „Нирвана“.

Всеки блогър може да участва само в една от програмите.

Но най-интересната възможност според мен за печелене чрез Yandex Zen e обаче възможността на собственици на сайтове да ги включат в нея.

И по този начин да получат един нов източник на трафик.

Това е обяснено тук, но преди да прегледате пълните изисквания, то трябва да кажа, че двете най-важни са на Вашия сайт да има инсталиран Яндекс Метрика (което е специлизираната услуга за компанията на измерване на трафик), както и Вашия сайт да има най-малко 10 000 уникални дневни посещения (които са генерирани без реклама).

„10 000 посещения на ден? Но това би означавало, че само много разработени сайтове ще могат да участват.“ – ще каже някой.

Да – и според мен това е така.

Колко допълнително трафик един сайт би получил от Yandex Zen, то аз не се наемам да кажа. Спекулативно бих предположил, че добавения сайт би получил още няколко хиляди посещения на ден.

Което – ако прибавим рекламата, то би означавало, че сайтът би носил още десетки долари/евро на ден.

„Но няма ли Yandex Zen да вземе моето съдържание?“ – ще си каже някой.

Съдържанието си е Ваше.

Съществува обаче възможността Ваши конкуренти по-бързо да виждат това, което сте публикували.

А всички, които са малк0 по-запознати с търсачките знаят, че понякога съдържанието се краде/копира.

И сайт, който има по-голям авторитет може да се позиционира по-високо със взето съдържание от сайт, който не е така утвърден. А при новините (като тип информационен поток) – понякога те вече не са релевантни с час.

Та – от Вас си остава да прецените дали Yandex Zen e за Вас.

 

Финални мисли относно Yandex Zen – услуга за персонално препоръчване на съдържание

Мисля, че е безопасно да се каже, че чрез Yandex Zen може да достигнете доста хора. Към 2019 сайтът е имал 38,5 милиона посещения на месец.

И като прибавим, че може да се печелят пари от реклама – да, ако се отвърдите на платформата, то тя може да е ключът към Вашето ранно „пенсиониране“.

Ако имате утвърден сайт, който може да се хареса на рускоезичната аудотория – то мисля, че трябва да ползвате Yandex Zen като източник на трафик.

Така, както гледам – всеки сайт, който бъде одобрен трябва да е много качествен (от към съдържание).

Доколко платформата е подходяща за Вашия сайт – то трябва да прецените сами.

Ще се радвам да чуя Вашите коментари и забележки.

Към момента на писане на тази статия pasivendohod.net има руска версия, но посещенията са прекалено малко, за да кандидаствам в Yandex Zen. Изразеното мнение е на база моите общи познания и направено проучване по темата. И може да не съм прав.

Ако искате да помогнете на pasivendohod.net – винаги може да споделяте качените материали в социалните мрежи или да харесате нашата страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по