Как да печелим пари на свободна практика чрез сайта truelancer

Когато говорим за работа на свободна практика – вече много българи знаят кои (най-големи) сайтове могат да се ползват за търсене на такава.

Но тъй като съм се посветил (чрез pasivendohod.net) да хвърлям колкото се може повече „светлина“ върху всички възможни канали, чрез настоящата статия ще разгледам един малко познат сайт – truelancer.com

Той е по-малко познат, понеже компанията, която стои зад него е индийска, базирана в Ню Делхи.

На посочения линк (който отваря фирмения профил на компанията в Линкедин) се твърди, че на сайта има над 600 000 специалисти на свободна практика.

Не мога нито да потвърдя, нито да отрека тази цифра.

Но със сигурност има десетки хиляди регистрирани. И могат да се намерят доста доставчици на услуги.

Приимущества  и слабости на платформата

Сайтът работи на принципа на fiverr.com (тук може да прочете статия, която сме посветили на сайта Файвър).

Той е платформа (пазар), който среща хора, които търсят да им се извърши определена услуга с хора, които могат да им я извършат.

Несъмнен плюс е, че регистрацията е изцяло безплатна. И няма месечни такси за ползване (както за съжаление има на други платформи).

Този плюс е несъмнено и минус. Повечето от регистрираните хора са от Индия, Пакистан и Бангладеш.

Не ме разбирайте погрешно – в това не го казвам в никакъв случай с расистки тон.

В работа си съм се обедил, че в някои случаи на измамните хора, които може човек да срещне са белокожи западняци (които обещават много, плащат малко, пълни с претенции, с лекота мамят). Случвал съм на крайно изпълнителни хора, които работят от Азия.

Та мисълта ми е – ако ще купувате например статии чрез truelancer и търсите възможно най-ниската цена, е тук ще я намерите.

Но както знаете – цената е свързана с качеството.

Така че конкуренцията за работа чрез този сайт е много жестока.

Какво трябва да знам, за да се регистрирам?

Сайтът е на английски език.

Регистрацията на сайта е много проста. Изисква се само електронна поща.

След регистрацията – трябва да си потвърдите мейла си.

След това – чрез профила си, може да попълните своя биография, да качите сертификати, да настроите как да получавате пари.

Пари чрез сайта могат да се теглят от следните сайтове за разплащания – PayPal и Payoneer.

Ако пък пазарувате услуги – сайта има възможност да генерира фактури (чрез профила – Payments – Invoices), но фактурата се генерира на базата на данните, които фрийлансърът си е написал за себе си.

И резултатът е – хвърчащ лист хартия (можете да видите това поразмазано изображение). Така, че ако купувате услуга на Вашата фирма – или трябва да помолите този, който ще Ви достави услугата да си попълни коректно профила. Или според мен – да се простите с парите да минат като оправдан разход.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регистрирах се – сега какво?

Ами – добре дошли.

Работа можете да намерите по два начина:

  • продавате определена услуга (чрез Buy service – Sell Service)
  • търсите  чрез публикуваните запитвания (чрез Find jobs – Browse Jobs) или конкурси (чрез Contest – Browse contest)

Kaто публикувате, че продавате услуга – то може да настроите всичко. За колко пари. В какъв обем и за какъв период ще я свършите.

Ако някой попадне на вашата услуга – може да я закупи.

Ако търсите работа – може да преглеждате обявите. И да наддавате за всяка работа.

Сайтът има възможност за осъществяване на чат между клиенти и специалисти.

При закупуването на услугата се оформя така наречения работен поток (поне така аз превеждам Work steam).

Чрез него – като стена във Фейсбук може да си обменяте съобщения, файлове, да предавате готовата работа (под формата на файлове).

След всяка доставка клиентът има право да прави ревизия на доставеното. Чак когато я приеме – тогава можете да си получите парите. За извършената работа – може да получите оценка. Колкото повече оценки – толкова голяма репутация ще имате.

За това – моят съвет е да предавате готовите файлове с парола (например в Уърд) или с воден знак (ако предавате графичен файл). Ако не знаете как се правят подобни файлове – първата Ви работа е да научите това. Казвам го, без да целя да обидя някого.

Сайтът е надежден и напълно прозрачен.

Ето тук може да се запознаете (пак на английски) какви такси има.

И какви са условията за отказ и въстановяване на парите (за купувачите).

Според мен – както казах, единствения минус е, че има много жестока конкуренция от хора, които работят за много по-малко пари, отколкото фрийлансъри от САЩ и Европа.

Докато пишех тази статия и разглеждах конкурсите-състезания (Contest) видях, че например над хиляда наддавачи за конкурс за лого (ориентировъчна цена на клиент – 65 долара). Над хиляда – да.

Но пък ако търсите „евтина“ работна ръка – тук ще я намерите.

Какви други предимства има Truelancer?

Сайтът има следната бонусна програма, наречена „Startups“. Само е кръстена така, на практика всеки може да грабне тази оферта.

Дадват Ви 5000 рупии за пазар. Което е около 120 лв.

Не си и мислете, че ще се регистрирате. Ще си напазарувате и – дим да Ви няма.

Освен този бонус, за всяка покупка трябва да самоучаствате и Вие. Тъй като съм се регистрирал отдавна – не мога да Ви кажа колко е точно самоучастието Ви, но със сигурност беше над 80 процента.

Т.е. ако купите нещо за сто лева – то със сигурност ще платите поне 80 лв.

Ако купувате нещо от сайта – гледайте как ще го купите. Повечето от методите (както съм посочил по-горе) не се начислява допълнителна такса, но има и такива, при които се.

Ако търсите евтина работа ръка – моят съвет е да направите пробна покупка.

Макар че личи, че екипът на Truelancer е съвестен, то манипулиране на оценките на специалистите винаги има – така наречените fake reviews.

Вижте дали срещу парите си получавате желаното качество.

Ако си държите на фактурите – то трябва да проверите и това. Направете малка покупка, като преди това сте предупредили фрийлансъра, че искате най-пълни детайли.

И дайте фактурата на Вашия счетводител – и си сметнете дали Ви изнася.

По-добре е да подкрепите български фрийлансър (който е регистриран) и той да Ви издаде българска фактура, отколкото да се занимавате с хвърчащите листове, които често в Индия, Пакистан и Бангладеш ще Ви дадат.

Последно – ако ли пък ще купувате нещо дребно (да кажем десет до двадесет лева), еднократно, то платформата Truelancer може да Ви свърши работа. Може да вземете купона за намаления. Да си поръчате. Да си следите за качество. И така.

Потенциален недостатък на сайта

Както казахме – сайтът е базиран в Индия.

На теория поръчки в сайта могат да бъдат поставяни от хора от цял свят. Включително от България и Европа.

Сайтът, както казахме – няма функционалност, с която със сигурност да разберете от кой Ви е дошъл поръчката.

При плащане – парите се задържат от сайта, докато Ви се разплати на Вас. Аз мисля, че плащането идва от сайта (който си е взел комисионната), не диретно от клиента. Но може и да греша. Трябва ли например да се издава касова бележка, ако някой поръча чрез Пейпал? Или поръча чрез Пейпал, а плащането е чрез дебитна/кредитна карта, която Пейпал е обработил. Същото е чрез Payoneer.

За това преди да се регистрирате – помислете си или се консултирайте.

Защото поради естеството на плащането, какво от прочутата наредба за разплащанията следва се спазва? Какъв документ следва да се издаде или да не се издава?

Сайтът няма възможност да се въвеждат ДДС номера. На теория, ако имате поръчка от ЕС, то този номер няма как да се приложи.

За това, честно казано – аз съм се предал по този въпрос. Ще се радвам, ако някой от моите читатели сподели какво е неговото мнение по този въпрос.

Пак призовавам – ако имате въпроси или коментари, то нямайте колебания да пишете по-долу.

Освен това – ако желаете да ме подкрепите, най-добрия (и напълно безплатен) вариант е да споделяте за съществуването на този сайт в социалните мрежи. И бъдете градивно-критични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по