Как да печелим пари от създаване на текстове в Интернет?

как да печелим пари от създаване на текстове в Интернет

Въпросът – как да печелим пари от създаване на текстове в Интернет често се „върти“ около една „бленувана“ възможност.

Възможно ли е да качваме наши, авторски текстове в дадена платформа-пазар? И да печелим от продадените текстове?

Според мен – не. До сега поне аз не съм намерил платформа, която да позволява чрез нея да се закупуват/продават авторски текстове.

Причините, поради които това не може да се осъществи са поне две: как може да се бъде качен един текст, да бъде защитен срещу открадване и как този текст може да бъде предложен на потенциален купувач?

Освен това – текстовете, които се пишат в наши дни трябва да бъдат оптимизирани за търсещите машини – т.е. те трябва лесно да бъдат откривани от Гугъл, Бинг, Яндекс и т.н.

Това води до специфични изисквания от страна на собствениците на сайтове/блогове за оформлението и начина на писане на самия текст.

Ала все пак – може ли човек да печели от създаване на текстове?

Може. В тази статия ще включа няколко варианта, чрез които може да се печелят пари чрез създаване на текстове. Ако владеете само български език – то пазара Ви доста се стеснява.

1. Набор на субтитри/надписи

След доста сърфиране в Интернет и по-специално в Ютуб съм забелязал, че повечето видеа, макар че има подобна техническа възможност, нямат качени в тях субтитри/надписи.

Какво можете Вие да направите по този въпрос? Можете да се свързвате с автори на видео-канали. И да им предлагате своята услуга по набор на субтитри/надписи за техните видеа.

Как може да стане това ли – свързването със собственика на канала?

Ами трябва да кликнете на съответния видео-канал. След като той се отвори – трябва да отидете до секция „About“. И в нея трябва да намерите „Details – For business inquiries“. След като попълните капча код – ще Ви се покаже имейла на собственика. И може да му пишете.

Дали ще Ви отговори – или не, е малко спорно. За това – можете да пишете до десетки, стотици собственици на канали.

Бъдете професионалисти – и дайте умерена цена за своя труд. Наблегнете, когато пишете, че по този начин (включвайки субтитри/надписи) стойността на канала нараства неимоверно. Собственикът може да се сдобие и с цял нов сегмент от зрители – такива с увреден слух.

2. Поддръжка на страници в социалните мрежи.

Присъствието в социалните мрежи е задължително, ако човек/бизнес държи да бъде забелязан. В повечето случаи в България повечето хора, които имат малък бизнес създават страница. И тъй като си е голяма занимавка всеки ден (или на известен период от време) да се качва съдържание – какво се прави масово?

Започват да се качват мисли на бележити хора (които някак си са свързани с нишата на бизнеса). Или се качват някакви картички/снимки. Или се решерват видеа от трети хора/бизнеси.

Макар, че повечето хора в България мразят да отделят пари за подобни неща. Защо не се свържете със собствениците на страниците и не им предложите Вашите услуги? Убеден съм, че все ще намерите някого, който най-малкото ще Ви изслуша. Ако е прекалено беден – помолете го да Ви предложи продукт/услуга за заработеното. Бъдете креативни. И му напомнете – чрез уникални текстове има по-голям шанс той/тя да бъде открит в Интернет.

3. Свържете се директно със собственици на сайтове/блогове

Ако владеете английски – то напишете в Google „Write for us“ – „Пишете за нас“. Или еквивалентната дума (както и нейни синоними), на който език владеете.

Ще откриете множество резултати на собственици, които плащат за авторски текст.

Разбира се, трябва да пишете добре (спазвайки всички стилистични правила), както и правилно (владеейки всички граматични правила).

Знам, че горния съвет, който е казан от мен звучи малко цинично (що се отнася до правилното писане – и аз съм най-обикновен грешник, т.е. не го правя сам). Но Вие трябва да сте по-добри от мен. 🙂

Когато разглеждате секции на сайтове, чрез които може да се пращат текстове – трябва да четете много внимателно правилата, които са оставени. А те са – дължина на текст, цитиране на източници и така нататък.

Как може да сте сигурни, че някой няма да открадне Вашия труд? Не може да сте сто процента сигурни за всичко. Но това не бива да Ви отказва. Само да припомня, че минималното обезщетение за безработица е около 9 лв на ден!

В Интернет има доста безчестни хора. Аз в никакъв случай не мога да се нарека богат или успял от моите познания, които съм придобил. Но никога не мога да се определя като отказал се. По същия начин трябва да постъпите и Вие.

4. Ползвайте сайтове за фрийланс

В pasivendohod.net вече съм посветил статии за някои от най-популярните сайтове за свободна практика. А те са Fiverr (повече за сайта може да прочетете като кликнете тук).

Така и Truelancer (повече за сайта може да прочетете като кликнете тук).

Както и Upwork (повече за сайта може да прочетете като кликнете тук).

Като пишете – спазвайте моя съвет, никога не пращайте нищо предварително. И не кандидатствайте за проекти, в които се изисква да се прати пробен текст. Най-вероятно става въпрос за измама.

 

Финални мисли

 

Някои причисляват създаването на авторските текстове към „черноработната“ работа в Интернет. И вероятно са прави.

Повечето хора (които се нуждаят от текстове) се стремят да сведат разходите си, ако го закупуват до минимума.

Макар и парадоксално (текстовете им носят целия трафик) – това е факт.

Тази тенденция води до своите „извращения“. Кои са те – ами хора от развиващите се страни (да кажем Нигерия, Филипините, Бангладеш, Индия обещават наистина ниски цени за текстове.

Да кажем 100 долара за обем от 40 000 думи (мисля, че романът „Под игото“ е някъде около 80 000 думи). Статия от 1000 думи за по-малко от 3 долара (само искам да кажа, че статия с подобна дължина се пише около час, и то ако „музата“ Ви е подръка, а и не правите никакви проучвания по темата)..

Как е възможно това?

Някои от тях ползват така наречените скрапъри и спинъри. Това са софтуери, които дърпат информация от Интернет, правят един блок от текст. И после параграфите се разбъркват. И се получава текст, който не може да бъде упрекнат в плагиатство.

Самите текстове са на много ниско качество. Помнете – Гугъл е софтуер, който е създаден от хората за хората.

Нима и Вие не сърфирате в Интернет, за да получите информация по даден въпрос?

За това тези, които се занимават с писане на текстове знаят своята цена. Обикновено – текст с дължина от хиляда думи трябва да е в порядъка на поне 15 долара.

Качествени текстове могат и да се продават и за много повече (докъдето пазара позволи).

Дали си струва да пишете текстове в Интернет? А вместо това – да се научите да програмирате на някой компютърен език?

Този отговор трябва да си го отговорите Вие сами.

Ще се радвам, ако тази статия се прочете от хора, които печелят по този начин.

И те споделят за своя опит. Аз самия съм създал прекалено малко текст (който съм продал), за да мога да давам някакво становище по темата.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на