Как да печелим, продавайки старите си вещи в Интернет – няколко съвета

Как да печелим, продавайки старите си вещи в Интернет

Мотото: „Как да печелим, продавайки старите си вещи в Интернет“ е много старо.

И може би мнозина от читателите вече ще искат да превключат към нещо друго, ругаейки ме.

Защото – кой от нас не е продавал неща чрез безплатни обяви в Интернет? Какво може толкова да се научи?

Да, продаването на неща чрез пускане на обяви е един от най-старите и изпитани начини.

Ала колко от нас наистина са реализирали пълната (потенциална) цена на предмета? А не просто пускали неща с голямо намаление?

Какво трябва да знаем – ако искаме да намерим по-щедър купувач?

Старо – това не значи скъпо

Може би доста от българите са гледали американски реалити предавания, от рода на „Спецове в заложната къща“ (Pawn stars), „Аукционни войни“, „Американски ловци на антики“ и т.н., в които водещите участници  отглеждат предмети и коментират: „това струва петстотин долара , онова – триста долара“.

И човек си казва: „брей, да му се не видят и цени“.

Скъпи хора, участниците в това предаване получават десетки хиляди долара хонорар на предаване. Може би последното нещо, от което те печелят са антиките.

Нещо, което е старо – то не е винаги скъпо.

А и да е скъпо – отнема много време понякога за да се продаде.

Само вижте следната обява: https://www.ebay.com/itm/Bulgarian-Colorful-Hand-Woven-Wool-Blanket-Kilim-Rug-Frieze-100-Wool-Kitenik/282290275890?hash=item41b9cfc632:g:lF8AAOSwOtdYUBW2

Някой си продава вълнен китеник в Ибей и му иска 169 долара.

Преди да си кажете: „да му се не види, аз ще кача всички тези вълнени работи на баба ми от село и ще реализирам десетки хиляди долара печелба“.

Какво да Ви кажа – ами, пробвайте се да продавате, пък тогава да видим.

Дължа ли нещо на държавата, когато продавам стари вещи?

Продажбата на тези вещи се облага, ако има систематичен характер.

За това – ако имате голямо количество вещи – и целите да ги продадете всичките, то според мен задължително се консултирайте с данъчен/счетоводен експерт преди това

Всеки българин има стари предмети. Значи ли това, че ако продадете смартфона си за 500 лв – това не е е облагаем (и недекларируем) доход, а ако продадете библиотеката от дядо си (200 книги по 2 лв) – то това трябва да се декларира и обложи с данък?

Както казах – според мен е най-добре да се консултирате с данъчен/счетоводен експерт, за да сте сигурни.

 

По какъв начин е най-добре да продадем старите си вещи?

Българите, които имат търпението и езиковите умения – качват нещата си чрез международни сайтове.

Най-важните са Ebay и Etsy.

Ebay има няколко (за по-голямо удобство) да ги наречем подсайта – за Германия – ebay.de, за Обединеното кралство – ebay.co.uk

Така, че може да качите там, където Ви е най-удобно (и мислите, че нещата ще се продадат).

За качване на предмети в etsy.com се плаща такса – имайте го в предвид.

Аз никога не съм продавал чрез международни сайтове. Посочих Ebay и Etsy като възможности, които фасилират разплащането. Всяка една държава – тя си има свои популярни сайтове за безплатни обяви. Ако владеете език (и пребивавате там) – нищо не Ви пречи да опитате. Нали знаете – в царството на слепите, едноокият е цар.България внася много неща от Турция и Китай – но повярвайте ми, за други неща – тя е достатъчно конкурентна, за може да реализирате печалба – да кажем предмети, които са изработени чрез ръчен труд; минерали; уникални вещи.

Ако изпращате неща по куриер – трябва да спазвате следните няколко правила – да изпращате нещата така, че да има ясно доказателство, че са изпратени (номер на товарителницата).

Тъй като в Ebay например масово се използва за разплащане Paypal – то трябва много да внимавате. Не са малко случаите, в които купувач закупува нещо, а после иска възстановяване на сумата.

Как да се предпазите от подобно нещо – ще чакам мнения от хора, които са продавали.

Ако решите да продавате чрез родните сайтове за безплатни обяви – тук поне може да се подсигурите, като изпращате стоките за сметка на купувача (което коректно предварително сте обявили). Дори и той да се откаже ( а има и такива) – то транспорта няма да е за Вас. Тази опция – е, разбира се, когато мислите, че предметът Ви няма недостатъци, а просто искате да се предпазите от импулсивни купувачи, които заявяват, че ще купят нещо, а после се отказват.

В мрежата има множество случаи, в които купувачи не си взимат стоките – какво да Ви кажа, няма начинание, в което да не е включен някакъв риск. Не може да се предпазите от това. И на мен не ми е ясно как постъпват в този случай куриерските фирми – явно е, че звънят доста, докато най-после продавача не даде средствата (в най-масовия вариант – 5-6 лева). Или си оставят тези задължения като несъбираеми (просто и на мен не ми е ясно как може да се събере малки суми пари от множество хора на практика).

Последният вариант, който остава – да продавате чрез така наречените „пазари-битаци“. Това пък какво общо има с Интернет?

Малко – в моя град съм виждал англичани, които продаваха книги на английски език и всеки път преди пазар обявяваха дали ще дойдат (както и приемаха предварителни поръчки).

Няма малък град в провинцията, в който да не се провежда поне веднъж седмично такъв пазар.

Поставянето на сергия на такъв пазар се заплаща към местната община. Колко струва ли – това е определено в общинска наредба. Ето например наредбата на Столична община: https://www.lex.bg/index.php/bg/mobile/ldoc/2135502797

Ако не можете да намерите информация за Вашата община в Интернет – то трябва да отидете до там и да попитате.

Що се отнася до това дали Ви е нужен касов апарат – нека това е вид „домашно“ за Вас, моите читатели. Можете ли да проверите и да оставите мнение? Виждал съм сергии, които са ми издавали бележки, има и сергии, които не издават. Ясно е, че например регистрираните земеделски стопани могат да не издават касова бележка (макар че наред с доматите, продават и банани).

Обикновено чрез такива пазари продават хора, които са си професионалисти или имат допълнителен източник на доходи (като пенсионери). Те са доволни и да спечелят и 20 лв от цял ден стоене в жегата/студа.

Доколко е подходящо занимание за млади хора – на това не мога да Ви отговоря.

Аз съм виждал по пазарите в моя край и хора, които продават да речем употребявани електроуреди, даже някои са се специализирали – продават само строителни инструменти.

Доколко човек има сметка да продава подобни неща? Ако да речем можете да ремонтирате електроуреди – то защо да не купувате големи количество дефектирали такива (има подобни обяви в Интернет) и да ги препродавате? Ако сте човек с увреждане и реализацията Ви на пазара на труда е трудна?

Всичко е въпрос на преценка в капиталовата държава.

Тази тема е малко от тези, които могат да се определят като „разтягане на локуми“. Малко и много може да се каже по нея.

За това – ще се радвам, ако оставите Вашия коментар, въпрос или забележка. Така тази тема ще може да се обогати и развие.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на