Как да печелите пари като диктор (четец) чрез Амазон

Как да печелим пари като диктор (четец) в Амазон

Настоящата статия е насочена към българи, които са пребивават в Съединените щати, Обединеното кралство (Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия), Канада, Ирландия, имат пощенски адрес там, и имат местен номер за идентифициране по данъчни цели ((local Taxpayer Identification Number (TIN)). В Щатите този номер е номер на социална осигуровка (SSN), индивидуален данъчно-индификационен номер (ITIN), работодателски индентификационен номер (EIN). В другите държави това са (например) – в Обединеното кралство национален осигурителен номер, в Канада – социално-осигурителен номер, в Ирландия – Irish Personal Public Service number. Заинтересованите трябва да имат и  банкова сметка в местна банка. 

Наскоро (докато идеята за настоящата статия „къкреше“ в създанието ми) получих запитване относно дали дадена обява за работа е легитимна. Отговорът е – не е!

96115580 573528856602284 4198276393777233920 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да печелите пари като диктор?

Ако желаете да печелите пари чрез Интернет – то трябва да сте много находчиви, да владеете един световен език (желателно английски) – който се се говори от най-малко десетки милиони души, да работите усърдно (или да сте дяволски находчиви). Но друга рецепта няма – няма магически сайт, който да дава стотици долари на ден само да цъкате нещо. Ако беше така – то аз щях веднага щях да заема стотици долари от мои роднини, да наема няколко човека от Индия/Пакистан или Бангладеш. И чрез техния труд (понякога в тези държави може да наемеш човек да извършва монотонна работа на компютър срещу пет долара на час) – днес да имам стотици хиляди долари и да съм се  „карантинирал“ на някой остров насред Тихия океан!

Конкретно – ако искате да печелите пари като диктор (четец) трябва да имате много хубав глас (това е обезателно), да имате настолен компютър/лаптоп, който не забива. Както и да имате микрофон (микрофонът не е нужно да бъде безумно скъп, китайски микрофони по двадедест-тридесет долара също вършат работа). Както и помещение, в което да има тишина. Разбира се – може да имате и по-скъпа техника, както и в помещението на има изградени шумоизолации. Но най-тихата стая също може да свърши работа. Просто пробвайте да се запишете. Ако се чувате ясно. И няма странични шумове – то сте готови.

Какво следва след като имате поне тези условия?

Да започнете.

Компанията Амазон е една от най-големите в света. Те са решили освен всичко друго, което предлагат, да участват като партньор-посредник при продажбата на аудио-книги.

Те самите не „произвеждат“ аудио-книги, просто са създали услугата Audible, чрез която техни клиенти могат да слушат записи на произведения (художествена и нехудожествена литература).

В момента качените заглави са хиляди, всеки ден се качват нови.

Много от клиентите слушат на базата на сключен абонамент (представете си читателска карта в местната библиотека). Първият месец клиентите могат да пробват напълно безплатно услугата. След това тя се заплаща (14 долара и деветдесет и пет цента, една минимална надница на час и малко отгоре в Щатите). За генералните абонати на Амазон (тези, които имат абонамента Amazon prime) има още по-голяма остъпка. За студенти Амазон също предлага специални условия.

Авторите, които са качили своите произведения в Audible могат да ги продават като отделни книги. Абонатите на Амазон може да слушат определен брой книги на месец.

Чрез всяка генерирана продажба Амазон Ви отчислява част от нея.  Получават се пари и за прослушаните книги. Има и бонуси.

Тъй като моделът е много доходоносен, Амазон е решил да създаде специализиран сайт, чрез който книгите могат да достигнат до не само Audible. Но и до пазарът на Apple (Itunes).

Специализираният сайт е https://www.acx.com/

Той е на английски език. За да разберете какво пише – средно ниво на владеене на езика ще Ви е достатъчно.

Пробвайте и с Гугъл-преводач. Но тъй като мнозинството от книгите, които трябва да се четат са на английски, то слабото му владеене ще Ви затрудни.

Разбира се, последното не бива да Ви отчайва. Амазон оперира на различни пазари. Ако владеете френски, италиански, португалски, немски, дори японски и някой от езиците, които се употребяват в Индия пак можете да четете такива книги. По-добре пръв на село, отколкото последен в града.

Чрез сайта може да заработвате по два начина.

Единият е да се борите за директни оферти от автори/издатели, които желаят техните произведения да бъдат направени на аудиокнига. Те определят бюджета си – вие наддавате за проекта. Ако спечелите – печелите комисионна за прочетеното. И край. Авторските права си остават у автора.

Другият – който според мен крие и плюсове, както и минуси, е да сключите специална сделка.

Вие четете книгата. Авторът не Ви плаща нищо на момента. Когато книгата е на пазара и се слуша, то за всяка продажба/слушане чрез абонамент, вие ще получавате половината от авторските права.

Ще получите и половината от бонусите, които се получават. Тези бонуси за клиент, който специално се регистрира чрез тази книга. Така че на практика – тези бонуси се получават много трудно.

Ето тук сайтът е оповестил как се плаща: https://www.acx.com/help/production-earnings-and-costs/200497690

Тъй като всеки ден се качват много книги, конкуренцията е жестока на самия пазар е трудно да се каже кой модел е по-печеливш.

Да четете книги, които биват „затрупани“ от новодошлите? Да, има шанс да си четете и четете, и в крайна сметка да получите много малко.

Но както казах по-горе – в Интернет се работи много трудно. И трябва усилие да се печели.

Последни мисли

Преди да приключа с тази статия знам, че мнозина от прочелите я ще са от България ( и ще са ядосани, че не могат да участват).

Според първичното ми проучване (което не трябва да вземате като правен съвет) – има една възможност и българи от България да участват. И тя е ако имат фирма (юридическо лице), което е регистрирано в някое от тези държави. И фирмата да има пощенски адрес за кореспонденция, както и местна банкова сметка.

Отварянето на фирма, особено в чужбина е рисков и капиталоемък процес. Не е за хора, които искат да стартират с много малко средства.

Единият от вариантите Ви, ако сметнете, че рискът е опрадван – е да се сдружите с колкото се може повече хора. Хора, на които имате доверие. И да съберете необходимия капитал. В редица държави – особено в тези, които ACX работи, фирма може да се открие дистанционно. Да има виртуален адрес. И да откриете банкова сметка – дори и чрез сайтове за разплащания.

Но както казах – освен ако (и въпреки че) се съберете множество диктори, рискът е у Вас. Най-малкото можете да останете с една фирма в чужбина, която да не знаете какво да правите впоследствие.

Аз нямах възможност до редакционно приключване на настоящата статия да се свържа с представител на ACX. И да го попитам относно възможността да се открие профил чрез фирма.

Но дори и да може – както казах, ще е по-сложно, отколото местните го правят.

Но въпреки това възможността да се печели чрез ACX е напълно възможна, легална и морална.

Не казвам, че е лесна, пак се повтарям.

Но при възможността човек да не прави нищо и поне да се опита, аз съм за второто.

Както е казал Рандъл Патрик Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“ – „Аз се опитах поне, по дяволите!“.

А вие?

Очаквам с интерес въпроси и коментари. Ще се радвам и ако някой попита (и получи преди мен) отговор относно дали може да се оперира чрез дружество в чужбина. 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по