Как да пишем по-бързо текстове?

Сайтът pasivendohod.net бе стартиран с идеята да стане най-големия източник на надеждна информация в България относно начините на печелене на пари в Интернет.

За това няма как да не включа секция в сайта, която да е посветна на методите, които могат да ни правят по-продуктивни, когато работим на компютъра.

Няма да Ви лъжа – създаването на съдържание, както се е изразил Стивън Кинг е много самотно начинание. Но то е единствения начин, чрез който може да се привлече аудитория.

Един човек, който набира текст (овладял е някоя от системите за бързопис) може да напише  може би двадесет-тридесет думи в минута. Един текст от хиляда думи отнема около един час. И това е без той да бъде редактиран.

Има ли начин да пишем по-бързо текстове?

Има!

Същност на voice-recognition

Moже би всички помним така наречения Microsoft Sam – програмата в Windows, която чете написан текст

Всички сме се забавлявали като деца – ругаейки нещастния компютър, и той е повтарял с механичния си глас казаното.

След дълги години разработка – звуците „вече не са това, което бяха“. Какво ли имам предвид – вече софтуера може да разпознае глас и да преобразува казаното в текст.

Няма да качвам линкове към тежки програми. Да кажа честно – даже не съм търсил за такива.

Лаптопът, чрез който пиша в този сайт вече е доста старичък (ако използваме за стандарт последните излезли видеоигри). Трудно му е даже да зареди Skype.

За това директно ще Ви дам моето предложение (с уговорката, ако познавате някои програми, които вършат същата или по-добра работа, да оставите своето мнение под тази статия. Аз с радост ще ги включа в статията).

Google documents като метод за бързо въвеждане на текст.

Предполагам, че почти всеки има профил в Google. За тези, които нямат – съветвам Ви да си направите. Освен, че е напълно безплатно – с регистрацията може да ползвате редица услуги на компанията.

Една от тях е Google docs – софтуер за текстообработка, с който може да създавате текстове. И всичко, което създавате – се пази в мрежата. Докато Google го има, то и Вашия текст ще бъде там. Няма нужда да запазвате нищо на Вашия компютър или на външен носител. (Е, ако е нещо супер важно, то направете си копие и на външен носител като флашка, диск, външен хард диск. Или направете копие и на трети сайт. Презастраховайте се.)

Google docs е като добрата стара програма Microsoft Word. Аз не съм кой знае какъв „гуру“ що се отнася до текстообработката.

Но за да въвеждате текст чрез глас е в създадения от Вас документ да отидете до следната опция – Tools – Voice typing.

Ще Ви излезе малко прозорче с икона на микрофон. От падащото меню в него може да изберете на кой език желаете да говорите.

Аз съм пробвал с английски и български. За другите езици – не мога да дам мнение.

За английски – програмата е невероятна. Аз имам, както казах, стар лаптоп. Не съм използвал външен микрофон.

Програмата разбира изреченетото.  Даже на английски език има команди що се отнася до пунктуацията. Какво имам предвид ли – говорите, знаете, че следва запетая и в този миг изричате „coma“ и програмата слага запетая. Свършвате изречението – казвате „full stop““. Свършвате „мисълта“, казвате „new pagagraph“ и програмата започва следващия параграф. Е, разбира се – трябва като Наполеон да предвидите къде са препинателните знаци предварително.

В това видео може да видите как се работи с инструмента на английски език.

Разбира се – понякога програмата обърква думи, които са омоними.

На български език няма възможност да се въвеждат препинателни знаци, както и нов параграф.

На другите езици – нямам идея. Ще се радвам на Вашия отзив доколко тази функция е полезна за въвеждане на текст.

Финални мисли

Според мен софтуерът е на много високо ниво. След няколко години – кой знае, даже може да бъде развит още повече.

На тези, които ще ме апострофират с твърдението, че набрания текст може да има голяма нужда от редакция – да, това е факт, който аз не отричам. Доколко ще спестим време, набирайки текст с глас, а впоследствие трябва да отделяме усилия да го редактираме – според мен всичко е въпрос на частен случай.

Аз съм свикнал да си набирам текст, както той си се набира.

Ще се радвам, ако някой ми посочи други програми, които са по-ефективни. Но както казах – за хора, които имат машини от среден клас, не им се купува скъпи микрофони (все неща, които мисля, че влияят на разпознаването на гласа), то Google docs върши работа.

Ако сте човек, който има някаква форма на увреждане. Или човек, който се старае да се предпази от възпаляване на нервите на пръстите на ръцете (повечето програмисти понякога се оплакват от болки в пръстите), мисля, че по този начин може да свършите някаква работа. Или да си въвеждате бележки.

Както винаги – ще се радвам, ако породя дискусия. И чуя и други методи за съкращаване/оптимизиране на работата.

Както се казва – не спирай, когато се чувстваш уморен, а спри тогава, когато си свършил!

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на