Как да превърнем хобито си в професия чрез Интернет – чрез участия в конкурси, програми за обмен, доброволчество

Изречението „Как да превърнем хобито си в професия“ звучи адски привлекателно.

Ако бях трол, то можеше да публикувам един мийм с актьора Шая Лабьоф, в който той прави стойки с ръце, казвайки „Просто го направи“.

Ала, разбира се, целта на pasivendohod.net не е да поставя провокационни или материали, които са чиста проба кликбейт (материали, които провокират хората да ги цъкат).

Целта е да публикувам информация, която да направи избора на читателите още по-информиран. Понеже е лесно да се правят стойки с ръце.

Как чрез участия в конкурси можем да превърнем хобито си в професия?

Преди известно време клиент ми поръча да направя проучване колко и какви конкурси има в неговата област – той изработваше скулптури от стъкло.

В началото бях много скептичен – имаше ли смисъл от цялата тази работа? Ала все пак – сметките са си сметки, а и човекът си плащаше. И направих проучване в Интернет (което проведох на английски език).

И бях удивен. Имаше доста конкурси (аз май открих около 15), които бяха публикувани на английски език.

Наградите бяха най-различни – от няколко стотин долара до няколко десетки хиляди.

И най-важното – повечето конкурси се провеждаха ежегодно.

Така, срещу двадесет-тридесет долара (толкова мисля, че му взех) човекът се сдоби с информация, която можеше да му помогне в неговата кариера.

Съветвам Ви и Вие да постъпите по същия начин, ако имате хоби, което тайно мечтаете да превърнете в свое постоянно занимание.

Разбира се – като казвам хоби, имам предвид някое артистично занимание. 

И аз не мога да дам пример как може да се издържате от лов/риболов например (освен ако не живеете в до някой резерват, в който всяка година идват много богати хора. Да речем – Серенгети в Африка).

Потърсете информация на някой световен език (английски, френски, немски, абе, който владеете). Дори и да речем – започнете и на български.

Ако потърсите думата „литературни конкурси“ да речем – пак ще може да намерите поне десет конкурса.

Няма съмнение, че каквато и информация да намерите – все ще става въпрос за конкурс, а в него – всички са равни.

Дали може да не спечелите? Разбира се, че може.

Това не означава, че нямате талант. Или трябва да се отказвате.

Ще дам един прост пример от проучването, което направих. В един от конкурсите, които открих голямата награда бе 20 000 евро. Това е напълно достатъчно за няколко години съществуване.

Бъдете прагматични. Едно участие може понякога да Ви отвори много врати.

Какво трябва да знаете, когато участвате?

Обикновено конкурси се организират от групи ентусиасти. Или от големи фондации.

Червена лампа е, когато намерите конкурс и в него се изисква парична сума за участие.

Таксата е уж за покриване на разходи на организаторите. Според мен – в този случай е много вероятно да се касае за измама. Не бъдете лековерни!

Участие в програми за обмен, артистично пребиваване (artistic residency)

Квартира, която има изглед над река Сена – това е може би едно от най-предъвкваните клишета, които отразяват романтичната представа за всеки творец.

„Ако имах някъде място, в което мога да творя на спокойствие, сигурен съм, че ще създам нещо“ – няма човек, който да не си е помислил това.

Представата е толкова пленителна, че Булгаков даже го е пародирал в безсмъртното си произведение „Майстора и Маргарита“ – в него членовете на литературната организация МАССОЛИТ могат (ако ги изберат), да прекарат до една година в творчески отпуск (и напълно осигурени) на редица места в СССР.

Ако търсите и Вие някъде място, в което поне няма да мислите за наем – добро начало е да потърсите в следния сайт – https://resartis.org

В него има качени доста листинги от организации, които приемат артисти (май повечето от сферата на визуалните изкуства) за известен период от време.

Друг добър източник на информация е сайта на ЕС – https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/node_en

Не казвам, че тези опция може да важи за всички хора. Но ако владеете английски език (информацията, която е качена е най-изобилна на този език), то не Ви пречи да прочетете. Най-малкото – не се знае къде ще „изскочи заека“.

Програми за доброволчество

Тук аз схващам широко разпространената практика за Запад да се работи срещу предоставен подслон и храна.

Преди да ме пребиете с камъни – не става въпрос да работите по 60 часа в чужбина, не.

По този логика по-добре си хванете платена работа. Чрез която да спестите и да инвестирате впоследствие.

Става въпрос за сайтове като https://www.worldpackers.com/, които срещат хора, които са готови да работят срещу подслон и храна.

И хора, които дават такива.

В конкретния сайт има качени доста обяви. Може да ги поразгледате.

Отново – нужен Ви е според мен поне средно владеене на английски, за да се оправите.

Когато сърфирате в този сайт – не бъдете наивни. За хората, които предлагат подслон им е повече от „оферта“ да приемат доброволци по този начин. Те не им плащат. За това -ако ще се трудите, гледайте да получите повече за Вашия труд. Да речем – някой места предлагат само закуска! Да – уж само някаква закуска и нищо друго. За това – гледайте отзиви. И мислете!

В никакъв случай не желая да поставя някого от моите читатели в ситуацията, която както казах е бил Хауърд Лъвкрафт.

Чрез тези програми по-скоро трябва да утилизирате времето, в което се свободни. И да създавате. Без да се притеснявате поне за кратко – за наеми, вноски по ипотека.

В никакъв случай не трябва да се ходи в чужбина без абсолютно никакви средства. И без възможност веднага трябва да можете да се върнете обратно (т.е. според мен трябва да имате средства за билет, които да разполагате винаги).

Според мен – тази опция не е лоша за „отракани“ хора, които желаят да си разширят кръгозора.

Но аз – за не ме упрекне някой, че не правя това, което „проповядвам“  – бих я използвал само, ако нямам друг избор.

Финални мисли

Познанието е голямо богатство. За колкото повече възможности знае човек – толкова по-добре.

Просто желая да предам, което аз съм научил.

Ако в дискусията се включат хора, които са правили някои от горните неща (особено доброволчеството), то тяхното мнение ще е повече от безценно.

За мен няма по-голяма ценност от човешкия живот – и каквото и да опитате, то трябва да го правите с разум, не само с чувства. Има предостатъчно възможности да вършите това, което харесвате и без да се налага да проявявате авантюризъм.

Да, в момента в България хората, които са родени към края на 2000-та година ще им се наложи да работят 40 години (за мъжете, но скоро и за жените), ако искат „държавна“ пенсия.

Именно за това е и pasivendohod.net – да може да предложи работещи алтернативи.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на