Как да предпазим сайта си от фалшив трафик?

Как да предпазим сайта си от фалшив трафик?

Създавайки даден сайт – ние създаваме място, в което може да се формира общност. Но правейки нещо публично, извинете ме за тавтологията, но ние го правим достъпно за абсолютно всичко – включително за злонамерени, автоматични опити за достъп, така наречения фалшив трафик. За това аз реших да напиша настоящата статия: „Как да предпазим сайта си от фалшив трафик“.

Защото точно това се е случвало (и се случва) на pasivendohod.net – при проверка на статистиките на сайта аз установявам, че има множество осъществени сесии. Но прегледадайки по-подробно докладите от Google analytics виждам, че сесиите са осъществени от чужестранни IP адреси, като продължителността на осъществената сесия е била 0 секунди или 2-3 секунди – т.е. веднага връзката е била прекъсната.

И макар новак в света на създаването на съдържание – това ми е достатъчно, за да кажа, че има нещо гнило в Дания.

Какво е фалшив трафик?

Сайтовете се посещават (независимо дали директно или чрез търсачки, социални медии, трети сайтове и т.н.) от реални хора, които ползват някакво устройство (било то смартфон, таблет, персонален компютър, конзоли и т.н.).

За съжаление обаче осъществените връзка/връзки може да бъде имитирана и изкуствено.

От така наречените ботове (които са софтуер) или ферми за кликове (в които реални хора просто кликат по цял ден).

И в двата случаи ние получваме изкривен резултат – смисълът на един сайт е да има посетители, които да бъдат удовлетворявани от информацията, с която е наситен сайта.

 

С какво фалшивия трафик е опасен за сайта?

Получавайки трафик, който не е създаден от хора, то един сайт не извлича никаква ползва.

Аз съм написал статия, в която съм дал моите възгледи за закупуването на трафик – това е напълно безсмислено действие.  Борбата в Интернет е за аудиторията. Никой просто не може да Ви даде посетители. Да, Вие може само да закупите реклама, която да Ви даде някакви посетители (и като електричеството – при процесът на пренос от един сайт/платформа на друг се губят част от посетителите).

Освен че няма смисъл – фалшивият трафик изкривява и резултатите, които сайтът Ви е акумулирал.

„Какво имаш предвид?“ – ще попитате Вие.

Ще поясня: от маркетологична гледна точка става по-трудно да проследите колко е успешен Вашия сайт. Да кажем, че Вие сте адвокат, който практикува около районен съд, в който се гледат по-малко дела. Вие имате сайт, чрез който се надявате да привлечете клиенти. Всеки ден обичайно Вашия сайт се посещава от 20 потребители. Ако получавате дори 30 фалшиви посещения – и плащате и за реклама (адвокатурата в България има рестрикции по отношение на осъществяването на реклама), то в един момент става трудно да бъде проследено доколко успешен е сайта. И да се направят изводи/анализ.

Освен това – в Интернет има даже предположения, че фалшивия трафик осъществява вреда и по отношение на позиционирането на сайта в резултатите на търсачките.

Ако следите pasivendohod.net -то знаете, че аз оценявам високо трафикът, който се получава от търсещите машини.

И мнозина с уплаха ще кажат: „нима с всички положени усилия някой може да навреди на сайта ми, като прати фалшив трафик?“.

Моето мнение е, че подобен трафик не би следвало да вреди на резултатите в търсачките.

Защото: никой собственик на сайт не може да предотврати (освен да направи нещата, за които ще прочетете по-долу) кой ще посещава неговия/нейния сайт.

И не би следвало Google (а и другите търсачки) да наказват даден сайт, понеже трети злонамерени лица (конкуренция) са извършили подобни действия (така нареченото негативно SEO, за което може да прочетете в моята статия).

 

Как можем да препазим сайта си от фалшив трафик?

Борбата с фалшивия трафик е в две измерения:

  • изключването на резултати, които са породени от ботове в инструмента, който ползвате за следене на реализирания трафик (Google analitics, Yandex metrica и други);
  • блокиране на подобни ботове въобще да посещават Вашия уебсайт;

За да изключите резултати от инструмента, който ползвате за да следите Вашия трафик, то следва да следвате настройките, които са препоръчани.

Да речем: в Google analytics следва да се приложи филтър, който ще филитрира тези резултати – а този филтър се включва от меню Admin (Админ), Add filter. По този начин даже може да изключите себе си от резултатите (което е полезно, когато често посещавате сайта си, за да следите за промени).

За да блокирате обаче дадени сайтове или IP адреси, които се съмнявате, че са ботове, то настройките са малко по-сложни.

Относно IP адреси – ако ползвате WordPress, то в секция Настройки – Дискусия може да добавяте едно по едно IP-тата, на които може да забраните да оставят коментари. За да бъде спрян достъпът им въобще – това става чрез настройка в Cpanel.

Ако желаете по-автоматизирано решение на този проблем – може да ползвате помощта на разширение като Sucuri.

Друг вариант, който може да бъде ползван (но само и единствено, ако знаете какво вършите) е чрез редакция в така наречения  .htaccess file.

Там се добавя код (това е примерен вариант, който е споделен от Moz).

Добавянето на код – може да повреди зареждането на сайта Ви, за това, ако не сте уверени в себе си, то платете на професионалист.

 

Финални мисли относно как да предпазим сайта си от фалшив трафик

Този трафик, макар че търсачките стават все по-съвършенни ще си съществува още много дълго време.

Приемете го като конска муха – опитайте се да го филтрирате и ограничите, но знайте, че той ще пак там.

Вие създавате съдържание за Вашите потребители – стига то да им е полезно, то не бива да се страхувате от фалшивия трафик.

Вие ще ги спечелите. А имайки ги като последватели, абонати и т.н. – битката е с предизвестен край.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – то може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по