Как да продаваме ръчно произведени предмети чрез Amazon handmade?

Как да продаваме ръчно произведени предмети в Интернет

Ако сте в бизнеса на ръчно произвежданите вещи, то настоящата, насочваща статия е за Вас.

Всички знаем, че машинното производство – колкото и натруфен да е крайния продукт, понякога липсва в него отношението, което ще срещнем, ако го сравним с нещата, които все още се правят на ръка.

Независимо обаче как е произведен даден предмет – неговата реализация е винаги представлява трудност.

Понеже –  пазарът има своя капацитет на насищане, той не може да поеме повече стока, което означава залежаване.

Да произвеждаш нещо – дори и най-дребното, от най-евтините материали (да кажем само от дърво), да кажем с най-простите инструменти (да кажем – дърворезба), то означава да вложиш време и пари.

За това реших да Ви представя възможността, която една от най-големите компании в света – Амазон предлага за всички артистични хора.

Програмата се нарича Amazon handmade и е достъпна за регистрация от тук: https://sell.amazon.com/programs/handmade.html

Чрез този линк се прави регистрация за пазара в Северна Америка – amazon.com (отговорен са САЩ), amazon.ca (отговорен за Канада), amazon.com.mx (отговорен за Мексико). Освен за тях – човек може да си направи регистрация и петте пазара в Европа (Германия, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство). За другите държави, в които Амазон оперира – Австралия, Нова Зеландия, Индия и Япония – нямам представа дали тази програма работи.

Тъй като аз нямам профил – няма как да Ви покажа. Ала регистрация става чрез така наречения Seller central account (профил за Селър центръл).

Имайте предвид, че Амазон разлежда всяка кандидатура и я одобрява по свои си критерии, т.е. не е просто създаване на профил.

Така че – за да Ви одобрят, то най-малкото това, което произвеждате трябва да е качествено.

Ще повторя още веднъж – трябва да е качествено. Забравете схеми от рода – ще купя неща от Алиекспрес, които изглеждат като ръчно производство. Това може да мине през други сайтове, ала тук може да Ви спъне.

За своето посредничество (след като сте одобрени) – Амазон ще вземе 15 процента комисионна за всеки продаден предмет. За по-нагледно – ако продадете нещо на нетна стойност 100 долара, те ще вземат 15 долара.

На сайта си компанията е припомнила, че всеки продавач е отговорен за спазване на всякакви правила и регулации. Според мен това означава, че произведеното трябва да отговаря на критерии (ако съществуват такива) за безопасност, да не нарушава нечии авторски права. Тъй като аз не съм специалист по конкурентно право  и/или авторско право – не мога да отговоря изчерпателно, ако имате въпроси в тази област.

Освен това – както казах, тъй като аз нямам профил, не мога да Ви отговоря как става на практика отчитането на индиректните данъци – данък продажба в САЩ, ДДС в Европа. Мога само да предполагам – а тъй като в правото няма място за такива, то това трябва да проверите сами.

Амазон е посочил, че регистрацията не Ви задължава да продавате само чрез нейния сайт. Може да си запазите и другите канали.

Качването на продукти чрез сайта-платформа е безплатно – т.е. вие ще си ги описвате, заснемате, без това да струва допълнително.

Амазон е цитирал на уебсайта си, че: „While the Professional selling plan costs $39.99 per month for an Amazon Seller, this monthly fee is waived for Handmade artisans.“, което аз го превеждам, че няма месечни такси за ползване на програмата. Има само твърд процент на комисионна.

Чрез Amazon handmade може да се продават много видове предмети: Accessories, Artwork, Baby, Beauty & Personal Care, Clothing, Shoes & Handbags, Home, Outdoor & Home Care, Jewelry & Watches, Kitchen & Dining, Pet Supplies, Sporting Goods, Stationery & Party Supplies and Toys & Games.

Само не може да се продават неща, които се теглят (от мрежата); които са дигитални; храни, електроника.

С каквото и да се занимавате, то проверете преди това дали то лесно може да бъде превозено с куриер. Аз съм пращал изключително рядко неща в чужбина, и всеки път (май съм си с лош късмет) е било някакъв кошмар заради някакви гнусни регулации. Та преди да започнете – особено ако сте от провинцията, проверете за куриери, понеже в много места единствен вариант (за изпращане на колети в чужбина) са Български пощи.

Относно последните – много хора не знаят, но те предлагат отстъпки, ако се изпраща повече стоки: https://www.bgpost.bg/bg/495

Ако ще ми възразите, че във Вашия клон работят „лелки“, които не разбират от тези неща – бъдете настоятелни. Понеже Ви остава опция да пращате по DHL и Fedex, което е още по-скъпо и сложно. Но за куриерите – кой е най-добър, че и евтин, че и надежден – това е отделна тема.w

Ако пък ще пращате всеки месец много неща – освен със счетоводител, то добре и според мен да се „снабдите“ и с митнически агент.

Или най-малкото – направете консултация преди да стартирате.

Амазон си държи на качеството и ако някой поръча нещо (като махнем извънредните обстоятелства), то трябва да си го получи.

Според мен тази програма не е лоша за хора, които наистина са се посветили на ръчния труд. И желаят да го продадат на по-високи цени.

Според мен – тази програма дава възможност и да се развие нещо, което звучи прекалено еретично в България. Сдружаването.

Ако сте представител на някоя занаятчийска камара – нищо не Ви пречи да погледнете за тази възможност за своите членове.

Ако не сте член на камара – то нищо не Ви пречи да се сдружите с хора, с които се занимават с подобна дейност. Може да направите дружество по Търговския закон, може и да направите дружество по Закона за договорите и задълженията. Всичко зависи от Вас.

Заедно бихте си поделили разноските, които възникват за счетоводство и/или митническо представителство по някакъв справедлив начин. А после бихте могли с гордост да представяте своите произведения, макар, че всички знаем, че „ортаклъка“ в България ( а и по света) е винаги предизвикателство.

Като за финал – няма да Ви лъжа, качването на неща за продажба не е от най-простите неща, ала компанията го е направила възможно най-опростено. Ако има желание – има и начин. Подводните камъни – да кажем, ако решите да продавате само в Европа и по тази причина възникне нужда да се оправяте с ДДС в различните държави е също неприятен въпрос, но стига бизнеса да Ви е доходоносен, то може да си наемете консултанти, които да се погрижат и за това.

Ще се радвам, ако тази статия е достигнала до българи, които вече продават чрез Амазон. Или даже на други платформи. Оставете Вашето мнение как се справяте с бюрократичната страна на нещата – деклариране на данъци (в България), регистрации (по ДДС да кажем – в България и в ЕС) и т.н.

Вашето мнение ще особено ценно, за да мога да обогатя тази статия.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по