Как да публикуваме електронна книга чрез Ingramspark

Как да публикуваме електронна книга

Не мога да отрека, че публикуването на електронни книги като тип „занаят“ е една от най-любимите ми теми.

Макар че „се тупам“ в гърдите, че знам доста в тази област, докато правех проучване за тази статия научих, че преди много години един от надеждните сайтове за публикуване вече не работи (става въпрос за сайта Booktango).

За това реших да пиша за услугата Ingramspark.

Същност на сайта Ingramspark

Сайтът е наличен чрез следната връзка: https://www.ingramspark.com/

Докато повечето сайтове за публикуване са напълно безплатни, то публикуването чрез Ingramspark се заплаща.

Плаща се за самата публикация – т.е. еднократно.

Знам, че мнозина читатели вече ще гледат обидено към този момент – да плащат за нещо преди да са направили парите. Да, целта на pasivendohod.net е да информира за всички начини за печелене на пари в мрежата.  Но колкото и да се старая – не всички от тях са напълно безплатни, а и целта ми е да Ви информирам за колкото се може повече от тях. Решението дали да ги ползвате – ще е изцяло Ваше.

Таксите не бих определил като непосилни – 25 щатски долара за електронна книга, 49 щатски долара за обикновена книга, 49 долара за електронна книга и за електронна книга – стига само файловете да се подават едновременно.

Сайтът Ingramspark работи на същия принцип като Smashwords (повече за този сайт може да прочетете тук) – той  разпространява книгата Ви до множество сайтове-пазари.

Едни от тях (за електронните заглавия) – са Амазон, Кобо, Нуук и IBooks. Има и други – повече можете да видите тук – https://www.ingramspark.com/how-it-works/distribute

Сайтът е наличен на английски език. Та, ако отново не го владеете – ще Ви е малко трудно да работите с него (понеже трябва да се направи профил, да се зададат предпочитани начини за заплащане, да се качват файловете на вашите книги и т.н.).

Защо Ingramspark може да е много полезен

Понеже голяма част от неговия бизнес модел – този на хартиените книги работи на така наречения принцип Print on demand (Принтирай при нужда).

Какво е това ли? Много е просто за обяснение.

Чрез сайта Вие можете да качите файлове – един, който е специално форматиран за ръкопис на книгата и един графичен файл, който е корицата на книгата.

Ingramspark качва този файлове – т.е. Вашата книга на множество сайтове-пазари по света. Ако клиент закупи Вашата книга – той я плаща, а тя – чрез файловете, бива напечатана на хартия и доставена до него.

Вие предварително не дължите нищо за това.

Ingramspark твърди, че книгата ще е достъпна до много сайтове. На теория това е така.

Но къде е уловката?

Минуси на Ingramspark

Книгата-хартиен формат действително е налична на всички сайтове-партньори. Но тази книга ще има милиони конкуренти – било то книги, които са вече принтирани от традиционните издатели, било то от книги, които са Print on demand.

Та това, че е налична – не означава, че ще се търси.

Същото се отнася и за книгите, които се издават в електронен формат. Това, че книгата Ви ще е налична и извън Амазон – нищо не я прави по-конкурентна.

Тъкмо напротив. Според мен – чрез Ingramspark книгата Ви няма да може да се ползва от специализираните маркетингови похвати, които Амазон предлага на авторите, които публикуват чрез нейната платформа Kindle direct publishing.

А тези похвати са два – да можете на определен период от време да пускате Вашата електронна книга с намаление или напълно безплатно (дори и да я пуснете безплатно, след края на промоцията, в зависимост от тегленията на книгата, тя може да придобие  за кратко по-висок платен ранг, вие да генерирате продажби, наваксвайки „безплатността“, трупайки и слава).

А както съм казал – Амазон е императора на пазара, само чрез него до сега съм продавал книги.

Финални мисли

Ако искате книгата Ви да достигне до множество пазари – то Ingramspark може да се окаже Ваш надежден партньор. Таксите не са чак толкова непосилни.

А и срещу тях – имате право да питате за всяко нещо, което не Ви е ясно поддръжката (support). Чрез нея – хора-служители на компанията ще Ви отговорят.

Дали чрез сайта може да осъществите повече продажби, отколкото ако качите напълно безплатно книгата Ви в Амазон (и в електронен, и на хартиен вариант /тип Print on demand/) – пак не може да се твърди със сигурност.

Ако можеш да се пошегувам – бих казал, че ако качите най-четивната книга на всички времена, то не би трябвало да имате никакъв проблем, независимо кой метод ще изберете.

Но да сме сериозни – конкуренцията е много жестока в издателския бранш. Има милиони книги, които са качени в Интернет. И още се качват всеки ден.

Читателите купуват различно количество книги. От няколко десетки (при японците) до по-малко от една (при българите) за една календарна година. Автори като Джоан Роулинг, Стивън Кинг, Джеймс Патерсън, Дийн Кунц, Дан Браун и други, които повечето хора знаят са все още живи и пишат. Те са също Ваши конкуренти.

Ако искате да издадете нещо и да си гарантирате то да не попадне в „блатото“ на милионите издадени книги, то според мен трябва да се обърнете към някоя от най-големите издателски къщи, които съществуват на Земята.

Чрез тях – и техните пари, които те отделят за реклама, то може да имате най-голям шанс това, което сте написали – да достигне до най-голям брой хора.

Разбира се – както казах, то трябва да е най-сензационното, което е сътворено до този момент.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –