Как да си намеря работа като преводач

Как да си намеря работа като преводач

В течение на времето аз съм добавил много материали относно дистанционната работа и работата на свободна практика.

Но търсейки нови идеи за материали, които да напиша за pasivendohod.net, то аз видях, че има потенциален интерес към темата „как да си намеря работа като преводач“.

И реших да напиша моите съвети, обобщавайки и сайтовете за дистанционна работа, които съм ревюрирал до сега.

Преди да започна – то трябва да уточня, че ще говоря генерално за намирането на работа като преводач.

В България, а може би и в други държави съществуват и така наречените заклети преводачи – това са преводачи, които не само имат езикови компетенции, но и са регистирани по специален ред. И те могат да превеждат документи, които да се заверяват

Ако желаете да имате повече възможности като преводач, то силно Ви препоръчвам и да проучите и тази възможност. Тя ще ви даде по-голямо предимство при намирането на работа.

Намиране на работа на преводачи чрез нотариусите

В България, а може би и в други държави, когато даден нотариус не говори езика, който даден негов клиент владее, то този нотариус изисква присъствието на преводач.

Този преводач превежда за клиента, като декларира впоследствие, че направения превод е точен, носейки отговорност.

Мнозина хора, които искат да се занимават с преводи не знаят обаче за тази възможност.

За това, когато искате да стартирате да работите като преводач на свободна практика, то е хубаво да се свържете с всички нотариални кантори, които са разположени близо до Вас.

Всяка една нотариална кантора на практика е разположена до районния съд.

Така че имайте в предвид разстоянията.

И дали Ви е изгодно да пътувате.

Нотариусите може да Ви се обаждат, когато те имат клиент. И се нуждаят от превод.

Колко може да заработвате по този начин – зависи от от района. В малките места в провинцията няма много чужденци.

Намиране на работа като преводач чрез съда, прокуратурата и следствието

Лица, които имат специални познания – в случая преводачески, могат да работят като преводачи, помагайки на съда, прокуратурата и следствието.

За да стане дадено лице преводач, който ще извършва тази дейност, то трябва да отговаря на изискванията на НАРЕДБА № Н-1 ОТ 16 МАЙ 2014 Г. ЗА СЪДЕБНИТЕ ПРЕВОДАЧИ.

След като подаде нужните документи към дадения районен, окръжен съд, ВКС, ВАС, прокуратури, Национална следствена служба (в зависимост къде желае), то той/тя бива включена в списък. И ако изникне нужда, то ще бъде привикан/а да помогне.

Трябва обаче да знаете, че съдиите, прокурорите, следователите работят/назначават по тяхно усмотрение съдебните преводачи.

Никой не ги задължава да работят с точно определен преводач. И ако сте преводач, който превежда от/на английски език, то може би Вие ще получите ангажимент, ако другите преводачи са заети.

Намиране на работа на преводачи чрез брокерите на недвижими имоти

Ако работите като преводач на свободна практика, то не е лоша идея да се свържете и с всички брокери на недвижими имоти, които работят около Вас.

Понякога, както посочих по-горе при нотариусите – може да им е нужен допълнителен човек, когато се изповядва дадена сделка.

Намиране на работа на преводачи чрез преводаческите агенции

Разбира се, започвайки работа като преводач, особено ако искате да практикувате на свободна практика, трябва да се свържете с всички преводачески агенции. Или фирми, които искат да осъществяват подобна услуга.

Може да ги попитате да работите на граждански договор към тях. Или ако сте регистрирани като лице, което упражнява свободна професия (може да прочетете моята статия по темата), то може да им издавате фактури за свършената работа. Зависи как ще се разберете да отчитате доходите.

Както казах в началото – може би от агенциите ще изискват да сте минали процерурата по регистрация като заклети преводачи.  Попитайте ги.

Fiverr – един от най-големите сайтове за фрийланс, идеален за намиране на работа като преводач

Fiverr (произнася се Файвър) е един от най-големите сайтове за намиране на дистанционна работа. Там има и доста проекти; хора, които продават преводачески услуги. Неговото име идва от простата концепция, на която е базиран – регистрирани лица предлагат за фиксирана цена (като минимума е 5 долара, неотчитайки комисионните) определена услуга, която трябва да бъде доставена за фиксиран период от време. Например: написване на статия от 500 думи, която да бъде доставена до три дни.

Oсвен предлагане на услуги, сайтът има и секция-пазар, в която клиенти могат да въвеждат свои изиксвания за извършване на услуга, а фрилансърите (в зависимост от своите умения) могат да наддават.

Във Файвър могат да се предлага почти всичко, което може да бъде направено с компютър. Като: дизайн, програмиране, озвучане, редактиране на видео и т.н.

Може да се регистрирате напълно безплатно в сайта, ползвайки тази връзка (ако пък закупите някоя услуга след като се регистрирате на сайта и ползвате тази връзка, то аз ще спечеля малка комисионна.).

Ако искате да разберете повече за Fiverr, то може да прочетете следната моя статия: Как да печелим пари на свободна практика чрез сайта за фрийланс fiverr.com

Truelancer – индийският сайт за фрийланс, който също помага при намиране на работа от вкъщи с компютър

Truelancer е индийска платформа, която работи на същия принцип като Файвър.

Тя даже предлага бонус за онези бизнеси, които поръчат услуги чрез нея (бонусът е част от закупената услуга).

Може да се регистрирате на Truelancer, ползвайки този линк. Регистрацията е напълно безплатна. Тук също може да предлагате преводачески услуги.

Ако пък искате да научите повече, то може да прочетете моята статия“ „Как да печелим пари на свободна практика чрез сайта truelancer„.

Peopleperhour – сайтът за фрийланс, с който може да бъде намерена работа от вкъщи с компютър

Peopleperhour.com е платформа за фрийланс, която е подобна на Fiverr и Truelancer.

Единственият й недостатък (според мен) е, че тя изисква фрилансърите да са по-активни. Ако не може да си намерите работа чрез нея – и не си плащате за премиум регистрация, то след известно време безплатния Ви профил ще бъде замразен.

Но въпреки това – ако си търсите работа от вкъщи с компютър, то трябва да знаете за нея.

Може да прочетете моята статия за нея: Как да печелим пари чрез сайта за свободна практика Peopleperhour

 

Upwork – може би най-големия сайт за работа от вкъщи с компютър

Upwork е може би най-големия сайт, в който има работа от вкъщи с компютър.

Ако наистина искате да работите професионално дистанционна работа, в това число да сте преводач, то това е сайта за Вас.

Един от малкото недостатъци, които съм чул, но не мога да потвърдя е, че сега по-трудно биват одобрявани нови профили на фрилансъри (аз имам много стара регистрация, която не ползвам, но тогава бях одобрен).

Upwork дори има свой софтуер, който регистриралите се фрилансъри може да ползват при извършването на проектите (техния мониторинг).

За да не правя продробно описание на сайта, ще Ви кажа да прочетете моята статия за сайта: Фрийлансърството като форма на трудова реализация. Сайтът за работа Upwork

Freelancer.com – също голям сайт за работа от вкъщи с компютър

Freelancer.com е гигант съшо като Upwork. Но регистрирането е по-лесно (и от там има по-голяма конкуренция).

Ако решите да ползвате сайта, то може да ползвате тази връзка, за да се регистрирате (регистрацията е напълно безплатна. Ако решите да закупите нещо, то аз ще спечеля малка комисионна).

Ако пък искате да научите нещо повече първо, то започнете с моята статия: Дистанционна работа чрез freelanceer.com

Freelance.bg – българският сайт за работа от вкъщи с компютър

Ако международните платформи за фрийланс работа не са Вас, то може да проучите българския сайт за работа от вкъщи с компютър freelance.bg. Виждал съм и публикувани проекти за преводачи.

Повече за сайта може да прочетете в моята статия „freelance.bg – българския сайт за дистанционна работа„.

Freeup.net – премиум платформата за работа от вкъщи с компютър

Freeup.net е платформа, която обещава, че работещите с нея може да печелят от 5 до 75 долара на час.

Така че процесът на одобряване е по-тежък, отколкото при другите платформи.

Може да прочетете повече за този сайт, прочитайки моята статия „Сайтът за дистанционна работа freeup Печели от 5 до на 75 долара на час.

Yandex Toloka – сайтът за изпълнение на микрозадачи. Идеалният сайт за дистанционна работа от вкъщи с компютър за тези, които нямат много познания

Yandex Toloka е малко позната услуга на руския гигант Яндекс, с която може да се изпълняват за пари задачи, като да се анотират картинки и т.н. Ако владеете няколко езика. Но нямате необходимото време (или просто се страхувате) да превеждате като основна професия, то тук може да заработвате „допълнителни джобни“.

Просто трябва да си направите регистрация, да попълните езиковите Ви умения – и може да получвате малки задачи, които може да се заплащат от няколко цента до няколко долара.

Регистрацията е напълно безплатна.

Ако пък искате да научите повече, то може да прочетете моята статия „Печелене на пари чрез изпълнение на задачи на Яндекс Толока (Yandeks Toloka)„.

Amazon Mturk -сайтът за изпълнение на микрозадачи

Amazon Mturk е услуга на щатския гигант Амазон. Тя работи на същия принцип като Яндекс Толока, но одобрението на профила е по-трудно.

Ако все пак се интресувате да научите повече, то може да прочетете моята статия: Как да печелим пари, изпълнявайки микро задачи чрез сайта Mturk

Swagbucks – сайтът за попълване на анкети и получаване на кешбек. Възможност за работа от вкъщи с компютър

Мнозина хора са ме питали: дали може да се печели в Интернет, ако се попълват анкети?

Един от малкото сайтове, в които това може да стане (стига да отговаряте на демографския профил, това е много важно) е Swagbucks.

Регистрацията е напълно безплатна. Сайтът дава преимущество на хората, които владеят множество езици. Но ако искате да научите повече за Swagbucks, то може да прочетете моята статия „Как да печелим от попълване на анкети в Интернет – реален пример и готова стратегия„.

Финални мисли относно как да си намеря работа като преводач

С представените сайтове може да се намери работа като преводач.

Разбира се – стига човек да е конкурентен. Така, че ако имате въпроси, коментари – оставете ги под статията. Аз се стремя да отговорявам на всички запитвания.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net, то може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате моята страница във Фейсбук.

1 thought on “Как да си намеря работа като преводач

  1. Статията издава добросъвестно и задълбочено проучване по темата за дистанционната работа като преводач.Авторът се стреми да обхване максимален брой аспекти на проблема,като остава практичен и достъпен съветник на всички, като им спестява дълго лутане в джунглата на реалните и фалшиви възможности за дистанционно генериране на доходи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по