Как да стартираме своя SEO агенция без да наемаме персонал

SEO агенция

Признавам, че заглавието как да стартираме своя SEO агенция без да наемаме персонал е провокативно.

Ала в статията ще изложа идея, която, ако развиете не само може да започнете SEO агенция, но и да правите всичко, което може да се прави в сферата на дигиталния маркетинг, а и в други сфери – като преводите, финансово-счетоводното обслужване и др.

Как така може да стартираме SEO агенция без да наемаме персонал?

Добре дошли в „храбрия нов свят“ на посредничеството.

За съжаление – ако потърсите работа или пък предложите такава в някой от сайтовете за работа на свободна практика (аз вече разгледах примери като Peopleperhour, Truelancer, Freelancer, Upwork и Fiverr), то много е вече вероятно да попаднете на някой, който е само посредник.

Доста хора имат профили, „киснат“ там и щом видят, че някой търси нещо, то или му изпращат съобщение, с което го молят за CV (когато се търси работа), което те добавят в своята база данни от следи или директно офертират цена за даден проект – пък после му мислят „колая“.

Тази проста схема не обогатява никого – ако клиент търси изпълнител, то просто е нужно да потърси още малко и ще намери още по-малка цена. А и въпросните сайтове имат твърди такси за изпълнение за проект – състезанието „цената към дъното“ скоро ще изяде всички възможни печалби. А и трябва да се предвиди, че потокът от парични средства идва със закъснение.

Какво ли означава последното, което казах? Много просто – когато клиент закупи дадена услуга, то той я плаща веднага, но конкретния сайт я плаща след като проектът е бил изпълнен, като даже някой сайтове задържат парите за известен период от време. На пример Fiverr задържа парите за 14 дни. Та, когато клиентът поръча, то посредникът също веднага трябва да поръча към изпълнителя парите.

Ако клиентът оспори поръчката (нещо не му е харесало да речем), то и посредникът трябва да я оспори към изпълнителя.

За това – какво правят хората, които желаят да посредничат и поне да контролират цената?

Създават свой собствен сайт.

Звучи много долно, но мисля, че поне пет процента от сайтовете, които циркулират в Интернет и предлагат услуги всъщност последните се изпълняват от трети лица.

За моралната страна на аспекта може да се каже много.

Какво тогава Вие можете да направите – за да подобрите качеството на услугата? Да заслужите своята част „от пая“?

Голяма част от фрийлансърите (специалистите на свободна практика) работят това, което работят в своето извънработно време. За пари, които са „за почерпка“, както се казва. Голяма част от сайтовете, които Ви посочих имат и платени абонаментни планове, които се ползват, когато се наддава за работа.

Съгласете се, че на на един човек не му е изгодно да плати да речем по 20 долара абонамент, когато той може и да не изкара и 50 долара в месеца.

Именно тук ще се явите Вие и ще поемете този стопански риск.

Вашата цел ще е да привлечете голямо количество хора, които ще смятат, че няма смисъл да плащат за абонаментни планове или да се занимават с поддръжката на клиента.

Разбира се – и този мой план не е перфектен.

„Добре, ала какво правим, ако клиентът не е доволен от изпълнението?“ – винаги може да се работи с Ескроу система, която да защити плащането към Вас до известна степен.

Казвам до известна, защото и тази система не Ви защитава от клиенти-задници, които само ще Ви изгубят времето – и това на Вашия изпълнител.

Какво може да се направи и в този момент? Тук вече аз не мога да Ви отговоря. Според мен всички взаимоотношения в живота трябва да се базират на почтеността и реципрочността. Трябва да сте честни към Вашите изпълнители. И ако моделът работи -да ги обезвъзмездявате до известна степен.

Как се работи, ако имате множество хора, а типа работа е еднаква? Пак трудно мога да Ви отговоря на кого трябва да я дадете. В този тип схема тези неща се учат в движение.

Освен това – трябва да помислите и за някакви разумни времеви лимити. Ясно е, че не може постоянно да сте в наблюдение. Ако имате партньор – може лесно да разтеглите времето на поддръжка на клиента и до 12 часа+.

Последният отговор, над който трябва да се помисли е зад счетоводната структура на този тип операция.

Вие ще имате фиксирани разходи – за сайта и/или за платения профил в сайта за фрийланс. До тук – нищо неясно.

Само че ще имате два големи парични потока, които ще текат – единия от клиентите, другия към изпълнителите. Тъй като обема на парите ще е голям – много е вероятно оборотът да е десетки хиляди, а печалбата – стотици.

Поръчките може да идват от целия свят.

Моят съвет е да се консултирате с опитен счетоводен експерт как се процедира в този случай що се отнася до данъците, особено ДДС.

Разбира се, мисля, че е излишно да се каже, но никога, ама никога не използвайте кредитна карта, за да пазарувате покупките на зелено. Каквито и кешбек условия да Ви предлагат, каквито и гратисни периоди, в които не тече лихва – според мен рискът не си заслужава.

Финални мисли

Много са сайтовете, които се занимават предлагането на услуги, които всъщност се изпълняват от трети лица.

Виждал съм много такива, които даже са били обявени за продажба. Продавачът все обещаваше, че е нужно малко време, а може да се печелят добри средства.

Всичко, което е твърде хубаво за да е истина, то най-вероятно не е. Както тук, така и другаде се изисква работа. Най-малкото Вие ще сте този, които ще е на „топа на устата“ и ще се занимава и с изпълнителите, както и с клиентите.

Как да минимализирате риска ли? Поставете си една разумна граница – да кажем 600 долара печалба на месец. Това е напълно постижимо да кажем с 10-на покупки. А и е една заплата в провинцията на България.

Както винаги – ще ми е интересно да чуя Вашето мнение какво мислите за тази схема? Какви други „подводни камъни“ съм изпуснал и евентуално могат да я провалят?

Всеки Ваш въпрос, коментар или забележка способстват този сайт да се надгражда и съдържанието да е по-полезно за Вас, читателите.

Ако пък желаете да помогнете за развитието му – най-лесния начин е да споделяте написаното с Вашите близки и приятели.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по