Купуване на гледания в Ютуб (Youtube)

Купуване на гледания в Ютуб (Youtube)

Поради очевидния потребителски интерес реших да напиша моето мнение относно една порочна пратика: купуване на гледания в Ютуб (Youtube).

Защо някои хора прибягват към тази пратика? Има ли смисъл от нея? Какво може да стане, ако купим гледания за канала ни в Ютуб?

Нека започнем.

Защо гледанията са така важни в Ютуб?

Независимо дали сте чели моята статия за възможността на печелене на пари от Ютуб ( със свое или с чуждо съдържание) – Вие сте чували за най-големият сайт за видеосподеляне.

И знаете, че може да се качват видеа на най-разнообразна тематика в чрез профил, създавайки по тази начин така наречените канали (channel).

Taзи проста концепция е направила Ютуб един от най-посещаемите сайтове в Интернет, като огромната му аудитория (от стотици милиони хора, които гледат видеа във всяко време на денонощието) изпреварва тази и на най-големите вестници, списания, телевизии в света.

Тази огромна зрителска маса може да доведе до огромни доходи на популярните собственици на канали. Всички сме чували новини от сорта, че каналът на някакво хлапе в САЩ (да речем) е спечелило милиони от това, че са качвани видеа с него, играйки си с играчки.

„Хм, глупости.“ – ще си каже някой от по-възрастната ми аудитория.

Да, това е така.

В Ютуб дадено съдържание може по-бързо да достигне до дадена аудитория. И малки канали, както съм споменал в моята статия за избора между  блогърство и влогърство – може да печелят стотици долари на месец.

Успехът на даден канал зависи от потенциалния зрителски интерес – преди всичко Ютуб е търсачка (търсеща машина), в която потребители могат да търсят видеа (или да им бъдат препоръчвани такива) по дадена тема.

Като всяка търсачка – така и тук алгоритмът на Ютуб е строго пазена търговска тайна (която цели да подсигури на всички равен старт).

Но повече от ясно е, че позиционирането на резултатите се определя и от броя на гледанията на дадено видео (освен други фактори като времето, което зрителите прекарват в гледане, броя на коментарите, харесванията/нехаресванията на видеото и други).

Именно за това редица хора прибягват към купуване на гледания в Ютуб.

 

Как се купуват гледания в Ютуб?

Това се осъществява чрез така наречените SMM панели – (панели за социални медии), практика, за която може да прочетете в моята статия.

Няма да Ви давам примери за подобни тип сайтове (защо ли – ще прочетете по-долу). Те са лесно откриваеми.

 

Защо купените гледания могат да навредят на канали Ви в Ютуб?

Закупуването на гледания е строго забранено от Ютуб.

Ползвайки подобни услуги – Вие рискувате каналът Ви да Ви бъде блокиран.

„Ма ако други го ползват – защо и ние да не го ползваме?“ – ще кажете Вие.

Ютуб има механизми (макар и несъвършенни), които са разработени в откриването на именно такива изкуствени явления.

Помнете – от Ютуб (като продукт на Гугъл) имат само една мисия. Да предоставят най-качественото и релеванто видео съдържание на своите потребители. Печелейки от реклама междувременно.

Манипулираните резултати водят до отлив на ползватели на сайта.

А от Ютуб имат конкуренция – вече съм писал за другия голям сайт за споделяне на видео Vimeo (Вимео).

Купените гледания са генерирани по два начина (поне толкова са ми известни на мен) – изкуствено (чрез ботове) или от хора, които по цял ден кликат (така наречените sweatshops).

И двата начина не отразяват същината на сайта и не удовлетворяват потребителски интерес.

 

Може ли закупени гледания да навредят на канал, който не ги е поръчал?

Тази мисъл ми хрумна, докато пишех настоящата статия.

Ако сте чели моята публикация за негативното SEO – при което конкуренция се опитва да опитва да навреди.

В случая – като поръча несъществуващи гледания към даден канал.

Как Ютуб ще отчете подобни гледания? Ще накаже ли един канал, който няма вина за подобно поведение?

Има много голяма вероятност от Ютуб да са отчели и този фактор и да не отчитат гледания (или да им придават по-малка тежест), които изглеждат съмнителни.

Разбира се, аз ще се радвам да чуя и Вашето мнение по темата, особено от Вас, моите читатели, които имате Ютуб канали.

 

Финални мисли относно купуване на гледания в Ютуб

Купуването на гледания може със сигурност да навредят на Вашия канал, отнасяйки си забрана.

Знам, че звучи изкушаващо за десетина долара да увеличите своите гледания с няколко хиляди. Но рискът не си струва (според мен).

Качвайте хубаво съдържание, което удовлетворява зрителя на тематиката, която сте си избрали.

Ползвайте свой материал (или чужд, но над който имате право). И имайте сайт/блог, около който да организирате общността, която ще създадете.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по