Ликвидация на стоки. Как да закупуваме стоки от банкрутирали бизнеси?

Ликвидация на стоки. Как да закупуваме стоки от банкрутирали бизнеси?

Като ключова дума „ликвидация на стоки“ е една от търсените теми в Интернет.

Ала преди да я развия и допълня, като включа и сайтовете за закупуване на стоки от ликвидация (поне по информацията, която аз съм научил), трябва да направя една много, ама много важна ремарка.

Това е бизнес, който е свързан с поемането на много голям, често неоправдан риск. В никакъв случай не заемайте пари, за да стартирате подобна дейност, както и не рискувайте пари, които не сте готови да загубите.

Преди някой да ме апострофира – то във всеки бизнес има голяма доза риск. Така е. Но никога, по никакъв начин не смесвайте бизнес с хазарт. Не залагайте своето, така и бъдещето на своите близки. Има шанс да го застрашите със своите действия.

Та да се върнем пак на темата.

Често – като видим думата „ликвидация“, „ликвидация на стоки“, то е под формата на обява на витрината на някой магазин. Подобни магазини не прекъсват дейност.

В настоящата статия думата „ликвидация на стоки“ е може би тълкувана по начина, по който е тълкувана по времето на Балзак. Ликвидация на стоки е значело, че един бизнес е бил неплатежоспособен -то стоките, които е притежавал трябва да бъдат продадени, за да може вземанията към кредитори да се осребрят.

В днешно време под стоки за ликвидация се взимат: стоки, които са залежали и трябва да се продадат (макар и под себестойност); стоки, които са върнати от клиенти (било то функциониращи или не); стоки, които са конфискувани от органи на държавите (да речем – митниците); стоки, които се продават под себестойност; стоки, които принадлежат на банкрутирали бизнеси.

Ще се постарая да разгледам всеки случай и да дам конкретни примери.

Стоки на ликвидация – от митници

Преди някой да ме окачестви като пълен неграмотник (какъвто съм си), то аз не го разглеждам като буквално.

Всеки митнически орган има властта и правомощията да задържа стоки. Докато някои трябва да се унищожат поради опасния си характер или като стоки-менте. То други конкретната държава продава, за да спечели малко (от цялата тази работа).

За българската агенция „Митници“ – повече информация може да видите тук: https://customs.bg/wps/portal/agency/home/public-sales

За други държави – ще трябва да потърсите сами, ако владеете съответния език. По принцип съм виждал и обяви, че и полициите понякога продават конфискувани пък от тях стоки. Но както казах – ще трябва да си проверите.

Ликвидация на стоки – банкрутирали бизнеси

Мисля, че тук е излишно да давам примери и да обяснявам, ала все пак.

В примерите, които ще дам за България са включени и стоки, които принадлежат на длъжници-физически лица, така че не ме обвинявайте, че съм глупав.

В България подобни стоки се продават чрез държавните съдии-изпълнителни и частните съдии изпълнители, както и от НАП.

Този сайт комбинира обявленията на съдиите-изпълнители: https://izpalniteli.com/targove/

Този сайт е само за обяви от ЧСИ: https://sales.bcpea.org/

От НАП: https://sales.nra.bg/

Не мисля, че може да се получи някакво разминаване, но ако не сте убедени, че в района, в който търсите не е пропуснат, то винаги може да потърсите в сайта на съда във вашия район, или чрез ЧСИ-тата във Вашия район.

И след като сме описали този похват, то нека видим и сайтовете, които предлагат стоки на ликвидация:

 

Това са тези, които аз знам. Трябва да отбележа, че аз не съм ползвал никой от тези сайтове – за това не мога да кажа колко надеждни/ненадеждни са.

При закупуването на голямо количество стока трябва да знаете, че ако ще ги внесете в България, то със сигурност ще Ви трябват митнически агент/счетоводен експерт, който да Ви помогне при тази операция.

Финални мисли

Закупуването на подобен тип стоки може да е много рисковано. В никакъв случай не предприемайте подобна дейност с пари, които сте взели назаем и/или пари, които не можете с лека ръка да рискувате.

Дори да е печеливша – подобен тип дейност се осъществява като е добре администрирана (трябва да се свържете със счетоводен експерт и/или митнически агенти, които да Ви помагат, ако не знаете сами как се осчетоводяват/внасят/администрират (от данъчна гледна точка) толкова много стоки.

Знам, че е малко вероятно българи, които успешно се занимават с подобен тип дейност да кажат как го правят (все пак – всеки си пази хляба). Ала все пак – оставете анонимен коментар.

Темата е отворена за дискусия и споделяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по