Ликвидация на стоки. Как да закупуваме стоки от банкрутирали бизнеси?

Ликвидация на стоки. Как да закупуваме стоки от банкрутирали бизнеси?

Като ключова дума „ликвидация на стоки“ е една от търсените теми в Интернет.

Ала преди да я развия и допълня, като включа и сайтовете за закупуване на стоки от ликвидация (поне по информацията, която аз съм научил), трябва да направя една много, ама много важна ремарка.

Това е бизнес, който е свързан с поемането на много голям, често неоправдан риск. В никакъв случай не заемайте пари, за да стартирате подобна дейност, както и не рискувайте пари, които не сте готови да загубите.

Преди някой да ме апострофира – то във всеки бизнес има голяма доза риск. Така е. Но никога, по никакъв начин не смесвайте бизнес с хазарт. Не залагайте своето, така и бъдещето на своите близки. Има шанс да го застрашите със своите действия.

Та да се върнем пак на темата.

Често – като видим думата „ликвидация“, „ликвидация на стоки“, то е под формата на обява на витрината на някой магазин. Подобни магазини не прекъсват дейност.

В настоящата статия думата „ликвидация на стоки“ е може би тълкувана по начина, по който е тълкувана по времето на Балзак. Ликвидация на стоки е значело, че един бизнес е бил неплатежоспособен -то стоките, които е притежавал трябва да бъдат продадени, за да може вземанията към кредитори да се осребрят.

В днешно време под стоки за ликвидация се взимат: стоки, които са залежали и трябва да се продадат (макар и под себестойност); стоки, които са върнати от клиенти (било то функциониращи или не); стоки, които са конфискувани от органи на държавите (да речем – митниците); стоки, които се продават под себестойност; стоки, които принадлежат на банкрутирали бизнеси.

Ще се постарая да разгледам всеки случай и да дам конкретни примери.

Стоки на ликвидация – от митници

Преди някой да ме окачестви като пълен неграмотник (какъвто съм си), то аз не го разглеждам като буквално.

Всеки митнически орган има властта и правомощията да задържа стоки. Докато някои трябва да се унищожат поради опасния си характер или като стоки-менте. То други конкретната държава продава, за да спечели малко (от цялата тази работа).

За българската агенция „Митници“ – повече информация може да видите тук: https://customs.bg/wps/portal/agency/home/public-sales

За други държави – ще трябва да потърсите сами, ако владеете съответния език. По принцип съм виждал и обяви, че и полициите понякога продават конфискувани пък от тях стоки. Но както казах – ще трябва да си проверите.

Ликвидация на стоки – банкрутирали бизнеси

Мисля, че тук е излишно да давам примери и да обяснявам, ала все пак.

В примерите, които ще дам за България са включени и стоки, които принадлежат на длъжници-физически лица, така че не ме обвинявайте, че съм глупав.

В България подобни стоки се продават чрез държавните съдии-изпълнителни и частните съдии изпълнители, както и от НАП.

Този сайт комбинира обявленията на съдиите-изпълнители: https://izpalniteli.com/targove/

Този сайт е само за обяви от ЧСИ: https://sales.bcpea.org/

От НАП: https://sales.nra.bg/

Не мисля, че може да се получи някакво разминаване, но ако не сте убедени, че в района, в който търсите не е пропуснат, то винаги може да потърсите в сайта на съда във вашия район, или чрез ЧСИ-тата във Вашия район.

И след като сме описали този похват, то нека видим и сайтовете, които предлагат стоки на ликвидация:

 

Това са тези, които аз знам. Трябва да отбележа, че аз не съм ползвал никой от тези сайтове – за това не мога да кажа колко надеждни/ненадеждни са.

При закупуването на голямо количество стока трябва да знаете, че ако ще ги внесете в България, то със сигурност ще Ви трябват митнически агент/счетоводен експерт, който да Ви помогне при тази операция.

Финални мисли

Закупуването на подобен тип стоки може да е много рисковано. В никакъв случай не предприемайте подобна дейност с пари, които сте взели назаем и/или пари, които не можете с лека ръка да рискувате.

Дори да е печеливша – подобен тип дейност се осъществява като е добре администрирана (трябва да се свържете със счетоводен експерт и/или митнически агенти, които да Ви помагат, ако не знаете сами как се осчетоводяват/внасят/администрират (от данъчна гледна точка) толкова много стоки.

Знам, че е малко вероятно българи, които успешно се занимават с подобен тип дейност да кажат как го правят (все пак – всеки си пази хляба). Ала все пак – оставете анонимен коментар.

Темата е отворена за дискусия и споделяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да