Линк билдинг с HARO

Линк билдинг с HARO

Докато един сайт получи връзки от трети такива (те да го цитират като източник) може да мине ужасно много време, ако чакаме това да се получи по естествен път (да чакаме евентуалните посетители да цитират сайта). За това – мнозина собственици на сайтове се опитват по естествен (чрез маркетинг) или изкуствен път (като се впускат в съмнителни техники като паразитно SEO, изграждане на pillow links, индексиращи услуги, закупуване на линкове) да предизвикат създаването на линкове към техния сайт.

„Но защо са им тези връзки (линкове) от трети сайтове?“ – ще попитате Вие.

Линковете (връзките), които трети сайтове изграждат към даден сайт е много важен критерий, по който търсачките (като Гугъл, Бинг, Яху, Яндекс и т.н.) позиционират съдържанието в резултатите си.

Този процес на изграждане на линкове, връзки, беклинкове е наречен линк билдинг (изграждане на връзки) – той оформя външната off -page SEO оптимизация.

В редица мои статии аз съм посочил, че освен ако човек не е запознат как да прави подобна оптимизация, то е по-добре да се въздържаме от изграждане на връзки към сайта ни (защото некачествените връзки може да причинят повече вреда, отколкото полза).

Но все пак в тази статия реших да напиша за един метод за придобиване на връзки – линк билдинг с HARO.

 

Kaкво е HARO и какъв линк билдинг може да бъде осъществен чрез него?

HARO е английски акроним и означава „help a reporter out“ – да помогнем да репортер (журналист).

HARO e сайт, който свърза журналисти/репортери, които търсят материал за своите публикация с възможни източници на информация.

Така – по естествен път прохождащи (и утвърдени сайтове) може да получат възможността да бъдат цитирани в публикации.

А журналистите/медиите – да получат материал.

„Ма моя сайт не е новинарски сайт. Това е напълно безмислено“ – ще прибързате да ме прекъснете.

Чрез HARO журналисти могат да получат материал за свои публикации, който не е непременно новинарски.

Всички знаем, че публикациите, които биват публикувани не са непременно винаги от злободневен характер.

 

Какви медии/журналисти ползват HARO?

HARO има регистрирани стотици хиляди потребители.

Към момента на писане на тази статия аз не съм ползвал платформата – и не мога да Ви кажа колко български/руски/украински/сръбски журналисти го ползват (ако имате сайт с това съдържание).

Но със сигурност ще попаднете на много журналисти, които пишат на английски език.

 

Как работи HARO?

Принципът на работа на HARO е прост.

Журналистите отправят запитвания, което източниците на информация могат да проверяват по няколко пъти на ден.

И да предлагат текстове ( в които да включат линк/връзка).

Базовата регистрация в HARO е напълно безплатна.

Тя може да бъде надградена, както виждате – и с платен абонамент (започващ от 19 долара и свършващ в 149 долара на месец), с който се отключват допълнителни функции като известия (по зададена ключова дума), търсене сред медиите и други.

Ако цената на платения абонамент Ви се вижда скъпа – само искам да Ви кажа, че осигуряването на връзки може да струва хиляди. И то само за една връзка (линк).

 

Ползите от линк билдинг чрез HARO

Дори хората, на които съм последвател (и които твърдят, че се въздържат да извършват линк билдинг) са признавали, че ползват HARO.

HARO имитира естественото пораждане на връзки към даден сайт – идеалния случай, който е препоръчван от търсачки като Google (препоръка, която, уви, никой не спазва).

Аз обаче не съм ползвал HARO и не мога да Ви кажа какви ще са връзките, които евентуално ще успеете да породите.

Хубаво е всеки един сайт, от който може да бъде получена връзка – да бъде проучен предварително (за да се уверите, че той е качествен, а не пълен със спам).

Тази проверка – както процесът на изграждане на самата връзка (линк) си е цяла наука.

И съществуват множество техники (които си представете като паяжина, която е оплитана от паяк), в които се внимава какъв текст ще бъде използван във връзката, къде да сочи тази връзка (към главната страница на сайта; към трета страница; към страница, в която има вече изградена трета връзка към сайта) и т.н.

Ако не сте уверени във себе си – трябва да научите повече за off page SEO оптимизацията. Или да пристъпите към нещо сигурно – като да създадете чудовищно голямо количество публикации, които са посветени на теми, за които няма много резултати в търсачките, а би трябвало да има посетителски интерес към тях.

Финални мисли относно линк билдинг с HARO

HARO е сайт, който може да е несъмнено полезен.

За мое нещастие аз имам горчив опит с линк билдингът (преди време похарчих и без това оскъдните ми средства за такъв линк билдинг).

И ще се опитам – поне докато развия малко повече pasivendohod.net с още много информация, да се въздържам от линк билдинг.

За това ще се радвам, ако някой от Вас, моите читатели сподели своя опит с HARO.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – то може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или ако харесате страницата ми във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по