Машинно (индустриално) бродиране – идея за домашен бизнес

Машинно (индустриално) бродиране - идея за домашен бизнес

Думата „машинно (индустриално) бродиране“, комбинирайки се с „идея за домашен бизнес“ звучи абсурдно.

Понеже мнозина от хората, когато си представят машини/индустрия си представят един обгърнат в пушек свят, в който огромни комини бълват сажди над неизмазани, тухлени фабрики.

Не, под машинно (индустриално) бродиране аз имам предвид нещо друго и точно в тази статия ще се опитам да го представя пред Вас.

Има ли машини, които бродират и са подходящи за домашни условия?

Има, разбира се, подобни машини съществуват.

Подобна машина е да речем „Brother PE800 Embroidery Machine“. 

Това е машина, която има компютърна настройка (чрез екранче) и може да бродира с една игла.

Друга, която работи с множество игли е “ Brother PR670E 6-Needle Home Embroidery Machine“.

Oсвен от Brother, Вие може да се насочите и към други производители (eто например какви китайски машини може да се открият в Алибаба) – не се ограничавайте в търсенето..

Както сами виждате – цените на тези машини (които са с една игла или множество игли) варират от няколкостотин долара до няколко хиляди долара. Мисля, че може и да се намерят такива, които са втора ръка.

Много е важно да се провери – преди да се закупуват каквито и да е машини дали те отговарят на електрическите стандарти в държавата, в която се намирате. Знаете – за България трябва поддържаното напрежение да е 220 волта. Иначе става доста сложно.

Аз съм мъж и много не разбирам от шиене (бродиране).

Освен цената на машините при този тип бизнес са и важни цените на ползваните консумативи (да кажем конци), както и изразходваното електричество.

Като сайт, който може да Ви даде ориентир за цените на тези неща (на консумативите) може да ползвате този: https://allstitch.com/

Този път – горният линк, който съм посочил не е афилиатски. Та преди да поръчате – направете свое собствено проучване дали цените са най-изгодни.

Ако ще поръчвате нещо, което е извън ЕС – стоки на стойност 15 долара ще бъдат задържани на митницата. Трябва да помислите кой ще е най-евтиния начин да бъдат освободени от там ( и какво трябва да се плати за митнически агент, както и данъци/мито към агенция „Митници“).

Какви са минусите на машинното бродиране като бизнес?

Цените на машините са скъпи, особено ако се насочите към машини, които бродират с няколко игли.

При внос на такива – трябва предварително да се помисли кой ще е най-изгодния начин, чрез който ще оперирате Вашата дейност.

Ако мислите да сформирате ново дружество (отворите фирма), то трябва (поне според мен) да се консултирате с експерт-счетоводител за:

  • какъв ще е най-ефикасния начин да водите документооборота на дружеството. Мислете критично – „външен счетоводител“ начислява своите такси за брой обработени документи. Има ли начин те да се намалят – и да не се вдига таксата за Вашето счетоводно обслужване?
  • ако изберете да се осигурявате като управител на Вашето дружество, който престира свой личен труд – Вие ще трябва да се осигурявате върху минималния праг, който е определен за управители на дружества (този праг е значително по-висок от минималния осигурителен доход). За това – кой ще е най-ефикасния начин за Вас?
  • от къде ще закупувате главния разход на този бизнес – консумативите за машините, както и текстила/шапките, на които ще се бродира? Ако закупите тези неща от чужбина – макар и по-евтини, ако Ви бъдат предоставени разходооправдателни документи, то те със сигурност ще са на чужд език. За да сте изрядни при случай на проверка – тези документи трябва да се преведат на български, което ще е допълнителен разход за Вас. За това – потърсете и български доставчици. Бъдете критично мислещи – всеки спестен лев е от значние!
  • Предложете партньорства на местни бизнеси – Вие може да произвеждате неща с техни материали! Предлагайте комисионни за привлечени поръчки!

Плюсове на машинното бродиране като бизнес

Освен високите стартови разходи оперирането на този бизнес не би трябвало да е скъпо. Но има едно голямо „но“.

Върху какви материали ще бродирате? Ако са такива, които клиентът Ви е предоставил – ясно, Вашия разход ще е само конецът, който ще се използва за бродиране.

Но това естествено ограничава Вашата потенциална клиентела.

За това – Вие сами за себе си трябва да направите проучване за най-евтините и качествени материали, които да използвате. И консумираната електроенергия, която не е толкова голяма (повечето машини май не достигат и 500 вата мощност)

Презапасяването с материали може да е нож с две остриета – от една страна Вие може да договорите по-ниска цена за закупеното, ала от друга – все пак предварително ще заплатите за нещо, което ще стои.

В това видео в Ютуб може да видите някои насоки от едно момиче, което уж се занимава с подобен тип дейност (видеото е на английски).

Финални мисли

Започването на машинно бродиране като бизнес би струвало (това е моя кръчмарска сметка) около 15 000 лв. Може би то е осъществимо и за по-малко. Колкото се свеждат повече разходите, толкова по-добре.

Но въпреки всичко – както всеки бизнес така и в този няма гаранция за успех. Моето мнение е, че никога, ама никога не започвайте дейност, ако не можете да си го позволите. Обръщам се  към тези мои читатели, които са материално затруднени. Не взимайте пари на заем!

Ако „навиете“ и други хора, които да Ви помогнат в дейността като съдружници, трябва да сте максимално честни един към други.

Колко ще е нужно  – за да заработвате една средна заплата от дома? Не мога да Ви отговоря на тази въпрос.

България е отворена към света и Вие може да работите с клиенти от целия свят. Всичко зависи от Вас.

За това ще трябва сами – като домашно, ако темата Ви е заинтригувала трябва да изчислите колко ще са оперативните и бюрократични разходи. И да сметнете колко поръчки трябва да се извършват, за да може да сте на печалба.

Ще се радвам, ако статията е достигнала до българи, които се занимават с нещо подобно. Може да оставите Вашия коментар – като запазите анонимност, ако желаете.

Вашият опит като „стари фирмаджии“ ще е много полезен за тези, които тепърва сега започват да се ориентират в занаята. Какво съм пропуснал? Какво съм преувеличил (без да искам)?

Темата е отворена за всякакви въпроси, коментари и забележки.

Ако написаното Ви е харесало – то може винаги да го споделяте в социалните мрежи. Това е най-добрия (и напълно безплатен) вариант за помагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на