Най-разпространени измами при работа на свободна практика

Работата на свободна практика звучи идеално – „сам съм си шеф“ и „небето е граница на това, което ще изкарам“.

За разлика обаче от „държавната хранилка“ – тук няма нищо гарантирано.

Реших да споделя моя „опит“ (казвам опит – понеже мисля, че всеки винаги има какво да се учи) от това как да избягваме най-често разпространените измами, които са в Интернет.

1. Наем на акаунт

Няколко пъти съм получавал съобщения, в които хора са ми предлагали „наем“ на мой акаунт в сайта за фрийланс Upwork (един от най-големите за работа, него ще разгледам в отделна статия).

В съобщенията пише, че хора, които живеят в Китай се интересуват от „наем“ на акунти – видите ли, в Китай не можело да се работи с този сайт, а те много искали да работят. И щели да дават процент от заработеното.

Много се чудих в какво естество се явява тяхната измама.

Каква „файда“ те имат да ползват чужди профили?

До сега не съм сигурен в какво е тяхната измама.

Но това е несъмнено измама.

Защо не трябва да участвате?

1.Преотстъпването на профил е строго забранено от сайтовете за фрийланс. Ако Ви забележат – най-малкото ще Ви блокират профила. Това е най-малкото, което може да направят. Не знам дали може да се стигне и до съд. Но знам например, че в Щатите Амазон е подвел под отговорност хора, които са писали фалшиви отзиви в техния сайт. Дали е възможно профилът Ви да се използва за това – не е изключено.

2.Вие сте отговорен изцяло пред нашата държава (или в държавата, в която живеете) за данъци. Например – ако наистина минават огромни суми и Вашия акаунт е отбелязан, но то може и да преминете прага за регистрация по ЗДДС като физическо лице (и физически лица подлежат на регистрация и трябва да декларират ДДС). Какво ще направите в този случай?

3. Вие сте страна по договор. Хората, които добият права над Ваш акаунт може да се впускат в какви ли не договори с трети лица. По принцип сайтовете, чрез които се работи поемат контрол над този процес – и чрез тях договор с неустойка не може да се сключи. Но ще Ви дам и друг пример – ако нарушите правилото само да комуникирате с Вашите клиенти само чрез сайта Upwork, то сайтът е в правото си да иска от Вас хиляди долари неустойка. Струва ли си да се забърквате.

Мисля, че има и други доводи, за които не се сещам, но тези са напълно достатъчни да Ви откажат да си давате профила на трети лица.

2. Напиши ми нещо

Виждал съм доста обяви за работа (главно за създаване на текстове), в които „работодателя“ иска пробна статия на примерна тема. И Вие да я пратите.

Има голям шанс да попаднете на измамник, който по този начин „набира“ авторски текстове, които впоследствие да използва – без да плаща за тях.

Ако някой е пуснал оферта за текст – кандидатствайте, но не си губете времето с подобни обяви.

Времето е също пари.

Според мен измамниците пускат подобни обяви – да речем с кратка дължина на текста (500 думи, които се пишат за петнадесет минути), за да набират текстове, разчитайки, че никой няма да се занимава с тях.

Ако профилът им се блокира – те си правят друг профил.

За текст, който е публикуван без разрешение под някаква форма от автора – процедурата да се махне от Интернет струва средства и време.

За това – не се занимавайте с подобни обяви.

3. „Аз само да попитам“

Тук не става въпрос за традиционна измама. Когато работите на свободна практика – поне десет процента от времето Ви ще е заето с отговаряне на запитвания на клиенти.

Никои от тях – чрез завоалирани въпроси може да искат да изкопчат необходимата Ви информация от тях.

Дръжте се професионално – учтиво, но твърдо.

Помнете – всеки професионалист взима пари за консултация. Поставете някакви граници, ако искате – да кажем двадесет минути безплатна консултация, но след това – трябва да се плаща.

Вие работите за своя сметка и на свой риск – никой не може да Ви върне пропиляното.

4. Размяна на отзиви

Има цели „апокрифни“ форуми в Интернет, които са посветени на размяната на отзиви в Интернет. Аз пиша на теб хубав отзив (след като съм закупил фиктивно услуга), ти после пишеш на мен.

И наистина – има даже някаква самурайска чест в това и повечето хора спазват това, което са обещали – и наистина пишат позитивни отзиви.

Профилите израстват по този начин и добиват повече клиенти.

Но всяко нещо, което е базирано на лъжа – няма как се получи.

Ако работите на принципа на „индийски специалисти“ – целта Ви е да доставяте работа с ниско качество, с което клиентите да се примирят. Ако сте упорити – и постоянно правите нови профили. Може и да го правите – с десетилетия.

Но това ли е принципа, на който ще се базира живота Ви? Няма да забравя една мисъл от един документален филм, който гледах (той е за откривателя на подлютените зръчо „Чийтос“) – дори и да бършеш под трябва винаги да оставяш след себе си под, който е огледален и другите трябва да разберат кой е направил това.

А и ако Ви хванат от сайтовете – ще Ви блокират акунта. Ако е това е Upwork – край, няма повече според мен как да си направите регистрация там (последно време освен, че те не приемат всеки на сайта, те изискват и верификация с лични данни на лицата, които имат регистрация там).

4. Да си пишем на лични

Ако някой Ви изпрати съобщение, в което Ви приканва да минете на някое друго средство за комуникация – в доста пъти става въпрос за някаква форма на измама или ще поискат от Вас работа, която не е особено морална.

За нарушаване на комуникацията – имам предвид тя да се извършва извън сайта, Вие нарушавате правилата на сайта. Само за това – могат да Ви блокират сайта.

Много често измамниците са и страшни стотинкари. Например – да напишете фалшив отзив за пет долара. Парите в свободната практика са в дълготрайните взаимоотношения с клиентите. Гледал съм профили на българи в Upwork, които са изкарали над сто хиляди долара само от един клиент. 

Не са работили при друг. И със ставка от двадесет-тридесет долара на час те са изкарали за няколко години повече, отколкото повечето българи изкарват за цял живот.

 

5.Подсигурете се

Повечето платформи дават възможност на някои от файловете – например графичните, да се поставя воден знак.

Но във всеки случай – каквото и да е естеството на вашата работа, то не я предавайте така, че клиента да не може да плати.

По този начин – освен себе си, предпазвате и него.

 

6. Посредник, бате

Сайтовете са посредници.

Но в тях гъмжи от хора, които търсят работа – намират я и после я дават на трети хора на изпълнение.

Много е трудно да се каже коя работа идва директно – и коя не.

Най-малкото – подобни работи са по-нископлатени.

Тук няма да коментирам до колко е морално цялото това поведение – като имаме почти целия сектор „Услуги“ работи на базата на посредничеството.

Финални мисли

Може би някой ще си помислят- това ли е, това ли са гениалните съвети, които ще ни дадеш?

Повечето от работата, която съм извършвал онлайн е била в сферата на консултирането. Не съм кодирал например. И няма как да знам какви пък измами има в IT проектите.

За това ще се радвам, ако някой от Вас сподели свой собствен опит. Например – какви видове измами има в аудио/видео създаването/редактирането?

И заедно да обогатим тази статия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по