Негативно SEO. Kакво е това и как да предпазим сайта си?

Негативно SEO

Всички знаем, че SEO означава техники на оптимизация на съдържанието на сайтове за търсещите машини (като Гугъл, Бинг, Яху), но може ли да има такова, което да е негативно SEO?

Уви, да. В света на Интернет практики, които са създадени да навреждат на сайтовете.

Но, както е казано в една много мъдра книга – „Без паника!“.

Сега ще разгледаме какво е негативното SEO – и какво можем да направим, когато мислим, че сайта ни е под заплаха.

Какво е негативно SEO?

Търсачките са един от най-големите източници за трафик.

Защото те са като указатели – когато някой не знае за Вашия сайт, а търси информация, която може би се съдържа в него, то той би я намерил само ако търси чрез търсеща машина.

За това – особено за онези неща, които са от значение в ежедневието ( и за това големи маси от хора търсят да намерят отговор чрез Интернет) има много голяма конкуренция.

И всичко е – „Кой е по-по-най?“; кой сайт трябва да бъде на по-предна позиция от всички останали?

Опитните собственици на сайтове имплементират в тях техники на оптимизирането на съдържанието за търсачките – така нареченото SEO.

То бива два вида: вътрешно (on-page SEO), което се осъществява в рамките на самия сайт и външно (off-page SEO), което се осъществява между сайта и другите такива в мрежата.

Звучи сложно и зле обяснено?

Не е.

Външното (off-page SEO) е наречено още link bulding (изграждане на връзки; изграждане на линкове; изграждане на препратки) – колкото повече други сайтове споменават един сайт, то толкова той може би има по-голям авторитет в мрежата.

Защо „може би“?

Защото ключовото тук е – кой споменава този сайт?

Едно е сайтове, които имат авторитет – да кажем всеизвестни, световни сайтове като този на вестника „Вашингтоун поуст“ или информационната агенция „Ройтерс“.

Друго са сайтове, които са с порнографска тематика. Или пропагандиращи нацизма.

„Чакай, пак нищо не разбираме“ – ще кажат някои читатели.

Ще се опитам отново да обясня.

Докато собствениците на сайтове имат тотален контрол върху това как техния сайт ще изглежда, какво ще се съдържа в него, то те не могат да контролират това, което се случва извън техните сайтове.

За това -ако използвам определението, което е дадено от известния блогър Нийл Пател – негативното SEO e практика да се използват неетични методи, които да саботират позиционирането на сайт от неговата конкуренция.

Тези техники могат да са:

  • да се хакне самия сайт;
  • да се създадат стотици връзки към него, които са спам – нежелани, от сайтове, които имат отвратителна репутация;
  • да се копира съдържанието на Вашия сайт и да се публикува агресивно из Интернет (като така наречените автоблогове);
  • да се създадат връзки (линкове) към Вашия сайт, като се използват думи като „виагра“, „покер“ или други, които са с негативна конотация (като „измамен сайт“, „мошенически сайт“ и т.н.);

Да, за да сумаризирам – вместо да се концентрират върху своите собствени сайтове, трети лица искат да изпъкнат, като се опитат да „опропастят“ труда на другиго.

За тези, които са започнали усилено да четат pasivendohod.net и са се натъкнали на моя съвет да си създадат свой собствен сайт (като метод за насочване на трафик) – не ме ругайте.

„Защо да създаваме нещо, което друг с лекота може да унищожи?“ – ще се питат те.

Спокойно! И срещу този „болка“ се намира „цяр“!

Какво да предприемем, ако мислим, че срещу сайта ни е създадено негативно SEO?

Kaкто и преди съм казвал – създаването на един сайт, особено пък такъв, който е само информационен (поднася информация под формата на статии, мнения и т.н.) отнема време.

Според едни от най-големите авторитети, на които съм последвател – създаделите на проекта „Income school“, то на един сайт може да му са нужни две години, за да добие аудитория.

Да, правилно прочетохте, две години.

Към момента на писане на тази статия на pasivendohod.net има публикувани над 140 статии, с над 140 000 думи уникален текст (писан чрез моя личен опит).

И колко си мислите, че са посетителите? Не повече от 30. За цял месец!

За това – преди да сте станали някой в Интернет ( а то отнема време), то не бива да се замисляте дали конкуренцията може да подходи неетично.

„Големи думи, голямо утешение, няма що. Значи и ти – който уж си написал текстове, които са по-големи от някои романи, един ден може да видиш как твоя труд ще е унищожен. Ако стигнеш до там. Убеди ме, трябва да започна мой сайт“ – сигурно си казвате.

Като махнем фактора на времето – Google, като най-голяма търсачка, има функция, която се казва „disawov links – чрез която може да се премахнат нежелани връзки, които сочат към сайта Ви  (статията е на английски език).

С нея просто казваме – „Хей, Гугъл, това са линкове, които аз не искам моя сайт да се асоциира. Моля те, премахни ги и считай, че не искам да сочат към мен“.

„А другите търсачки?“ – ще попитате Вие.

Предполагам и те имат подобни функции (за Бинг виж тук).

„Голяма помощ. Те ще си правят линкове. На нас ще ни се губи времето да ги махаме. А междувременно – позиционирането ни може да е застрашено. Или да пада“.

Има множество специалисти, които се занимават с премахването на последиците от негативно SEO.

Но моето мнение е, че към такива трябва човек да обърне само, ако сайтът му е наистина голям.

Но – пак повтарям, ако имате малък сайт, който е основан наскоро, то няма от какво да се притеснявате.

Фокусът е един – създавайте качествено съдържание.

На български, както и на други езици често липсва съдържание, което да отговоря на нуждите на търсещите го.

Ето например термина „паническо разстройство“ (това е медицински проблем, от който страдат много хора). На английски конкуренцията е убийствена – понеже милиони хора търсят информация за него, за да намерят облекчение от своите страдания. На български конкуренцията е по-малка. И едни от топ-резултатите са генерични препоръки.

Стига да сте поднесли нужното на читателя – той ще Ви намери (това е един от принципите, който се старая да спазвам в pasivendohod.net).

И друго – с всеки изминал ден търсачките се обновяват.

И стават още по-добри.

Мисля, че след десетилетие няма въобще да се говори за негативно SEO.

„Да бе.“

В компаниите като Гугъл, Бинг работят десетки хиляди програмисти.

Ще повторя – десетки хиляди програмисти.

Знаете ли, че Гугъл има патент над някои от функциите, които сега считаме за неразделни от технологиите на търсачките.

Да, те притежават патент над много технологии.

Не си мислете, че не разработват и нещо по темата.

Финални мисли относно негативно SEO

Aко имате малък сайт – не се тревожете за това, че някой може да подходи мръсно.

Вие не сте намерили още своята аудитория – камо ли конкуренцията е узнала за Вас.

Просто премахвайте (ако мислите, че трябва) тези връзки, които мислите, че Ви пречат.

И създавайте истински полезно съдържание.

С последното сте „имунизирани“ срещу всичко. И си гарантирате успех.

Ако имате по-голям, утвърден сайт – то може и да се консултирате със специалист.

Но както казах – доброто съдържание се споделя само.

Ако за момент трафикът от търсачките е спаднал – поради по-ниско позициониране, то другия трафик (от социалните мрежи, от трети сайтове, директния) може да е същия. Или даже – по-голям.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по