Обработване на плащания (payment processor, пеймънт процесор) чрез Payop

Обработване на плащания (payment processor, пеймънт процесор) чрез Payop

Ако сте търговец или мислите да започнете електронна търговия и се чудите относно обработването на плащания чрез payment processor (payment processor), в настоящата статия ще разгледам възможностите, които payop.com предоставя.

Преди да започна трябва да отбележа нещо много, ама много важно. Настоящата статия ще разглежда само възможностите, които сайтът предлага. От законова гледна точка всеки бизнес, който е разположен в България трябва да изпълнява изискванията на Наредба Н-18. Аз отдавна съм се отказал да вниквам в тази материя (защото е много „тегава“) и не съм в състояние да Ви кажа какви са изискванията относно Вашия бизнес (за администриране на осъществената търговия). Консултирайте се с опитен счетоводител (или данъчен експерт) преди да започнете каквото и да е. Същият съвет мога да дам и на българите, които пребивават в чужбина и оперират в сферата на електронната търговия от там.

След като казах тези важни думи, нека да започна.

Какво е payop.com?

Ако дадено лице осъществява електронната търговия, то то трябва да има на своя сайт различни методи за разплащане (за улесняване на клиентите). Докато в България като най-използван на практика се е наложил наложения платеж с пощенски паричен превод (който се различава от наложения платеж), то какво правим за онези клиенти, които пазаруват по друг начин (чрез заплащане от банкова карта или ползващи услугите на някоя услуга за разплащания)?

Какво правим също, когато нашия магазин е насочен към конкретни клиенти в дадена държава?

Трябва да се ползва услуга за обработване на разплащанията или както се среща като термин на английски език – payment processor, пеймънт процесор.

Един такъв е payop.com.

Към момента сайтът поддържа своите функции на английски и руски език. Компанията, която е зад него е базирана в Сингапур.

Какво може да прави payop.com?

Чрез payop.com може да се събират плащания от над 170 държави и да се обработват такива от над 200 вида валути. Начините на плащане, които може да се ползват са над 300 вида.

Трябва да подчертая, че това са начините, чрез които Вие ще събирате плащането от клиентите. Начините, чрез които ще се пък плати на Вас са няколко (ще ги изброя малко по-късно по-долу).

На тази страница са достъпни всички видове начини на разплащане: https://payop.com/en/pricing

Както виждате – регистрацията на сайта е напълно безплатна. Плащането е само за успешно осъществени транзакции и/или възстановявания на средства (refunds).

Сайтът генерира своите печалби като Ви взема посреднически такси. Чрез таблицата може да видите каква е точно тя за всеки вид интегрирано заплащане.

Чрез payop.com може да се извършват и масови плащания от Ваша страна.

На сайта може да се направи персонална и бизнес регистрация.

И двете изискват верифициране (чрез качване на лични документи).

Сайтът поддържа функцията „Защита от измама“, както и възстановява средства на Ваши клиенти, които са оспорили дадена покупка. Сайтът може да генерира и изпраща и фактури.

За последното –  българското законодателство изисква определена форма на издадените фактури (те трябва да имат определени белези и да са последователни). Дали това може да се спази – не мога да Ви отговоря. Дори и да може да се спази – всеки счетоводител таксува своите услуги от гледна точка на броя документи, които е обработил. За това – преди да започнете трябва да имате готова, съгласувана с него стратегия как да имате по-малък документооборот, спазвайки всички изисквания на законодателството (което ще Ви спести време и средства).

Функциите на сайта може да се интегрират с Woocomerce, Opencart, PHP, Lineage II. За това – преди да започнете, то разгледайте нещата от техническа гледна точка (с Вашия разработчик, ако ползвате такъв), за да не си изгубите времето.

Аз посочих какви методи може да се използват за получаване на пари, а какви са начините парите да се изтеглят към Вас?

Те са: получаване на средствата на Вашата Visa/Mastercard, SEPA плащане към Вашата банкова сметка, SWIFT плащане към Вашата банкова сметка, Paypal, QIWI, Webmoney, както и услугата Payoneer.

Услугата Payoneer дава възможност да бъдат създадени виртуални IBAN-и в следните валути – щатски долари, евро, британски лири, мексиканско песо и японска йена. Ако използвате следната връзка и се регистрирате, при получаването на 1000 долара ще получите 25 долара бонус (аз също ще получа бонус от 25 долара).Payoneer е безплатен – стига само да имате една транзакция през последните 12 месеца, ако не успеете да имате такава – за съжаление ще Ви се начисли 29.95 долара такса (за неактивност). Всички такси може да видите тук.

А пък моя статия за Payoneer може да прочетете тук.

Та преди да изтеглите своите средства – проверете какви такси евентуално ще има (при вход на предпочитания метод от Вас за разплащане, при превалуиране, ако има такова) и преценете кой метод ще Ви е най-изгоден. Аз не съм теглил пари от payop, така че например не мога да Ви кажа дали може да изпащате към свой профил в Tranferwise/Revolut. Освен това – когато оперирате като бизнес, то попитайте и Вашия счетоводител кой ще удачния вариант (като най-евтин) – все пак той ще е този, който ще осчетоводява движението от сметка на сметка. За да не стане така, че е „по-евтино“ да пратите парите си към фирмената Ви банкова сметка, а пък превалутирането (ако има такова) и/или счетоводителската такса (ако ползвате „външен счетоводител“) да Ви изядат маса пари. Дори и да е по-евтино – то знайте, че Вашата дейност някой ден може да се одитира от НАП. Всяка по-сложна схема, която може да Ви спести стотина лева (да речем) – може пък да Ви донесе куп главоболия после (дори и да сте изрядни). Попитайте счетоводителя си как е най-добре.

Последната полезна функция на payop.com е наличието на партньорска програма. Всички връзки, които съм качил – това е моя реферален линк. Ако се регистрирате – то аз може да получа до 30 процента от таксите, които евентуално ще се генерират. 

Финални мисли

payop.com може да е един полезен продукт, стига всички неща, за които говорех „се изчистят“ – какви документи трябва да се издават за получите средства, трябва ли да се ползва касов апарат, какви такси/превалутирания трябва да имате напредвид (когато си теглите парите).

За това и написах статия за сайта. Според мен не е лошо най-малко да го разгледате и да го имате на ум като информация.

Ако имате бизнес, който е в много начално състояние и не можете да си позволите консултации със счетоводител – то интегрирайте подобна система на по-късен етап. Глобите от контролните органи в България не са никак малки.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –