Онлайн измами

Онлайн измами

Човек трябва винаги да е внимателен – точно за това реших да напиша настоящата статия за съществуващите онлайн измами.

Разбира се – измамниците винаги са проявявали неверoятна изобретателност при прилагането на техните методи, чрез които въвеждат своите жертви в заблуждение.

За това е невъзможно да се опишат повечето измами.

За това реших да Ви дам общи насоки, които да Ви помогнат, когато решавате дали да закупите нещо (или да споделите своите лични данни).

Онлайн измами при поръчката на продукти

Когато пазарувате стоки – винаги подбирайте сайтове, които имат вече установена репутация.

Но дори, използвайки и тях – помнете, че те разрешават трети лица-търговци да ползват тяхната платформа срещу процент (като Амазон, Ибей, Емаг и др.).

Няма нищо по-лесно от това да се изгради фалшиво-позивитвен образ в Интернет (чрез манипулирани отзиви). Някои измамници стигат до там, че те публикуват видеа и/или публикации с ключови думи, които гравитират около тях самите.

„Какво пък ще каже това?“ – ще попитате Вие.

Ще поясня.

Те създават публикацията и/или видеото или поудкаста (аудиофайл със съдържащо интервю) с такива ключови думи, че когато някой потърси тяхното име в Интернет плюс ключите думи „измама“ или „онлайн гуру“, или „забогатей бързо схема“, то те да имат шанса да се класират на по-предна позиция.

Така потребитителят, който сърфира в мрежата има вероятност да попадне на тяхната публикация. И да не знае, че всъщност има множество оплаквания от други потребители.

За това – когато пазарувате, независимо на каква стойност, използвайте сигурни методи за разплащане (за да имате възможност да поискате въстновяване на платеното) като ПейПал, заплащане с банкова карта.

И винаги бъдете уверени, че сте използвали и сигурен метод за доставка, който Ви позволява преглед и тест на закупения продукт.

 

Онлайн измами при покупка на услуги (софтуер или образователни курсове)

Както съм написал в моята статия за етиката в онлайн маркетинга – по възможност, когато закупувате услуги винаги следете за следните неща:

 • има ли софтуерът базова, безплатна версия (която може да Ви свърши желания резултат)?
 • има ли софтуерът, ако е платен, пробен, тестов период, в който напълно безплатно да тествате неговите функционалности, за да видите дали те ще са Ви полезни?
 • има ли софтурът добри отзиви от неговите потребители?
 • може ли лесно да се откажете от евентуално закупения абонамент (когато за софтуерът се заплаща периодично)?
 • може ли да ползвате различни намаления, закупувайки софтуера (ако сте студент, ученик, лице с увреждане, представител на неправителствена инситутуция)?

Утвърдителният отговор на тези въпроси е една много добра индикация, че Вие сте защитени.

Но както винаги – четете общите условия при закупуване на сайта. Да, често те се променят, но за това компанията, която поддържа софтуера ще Ви извести (особено когато се касае за евентуална промяна в цената).

До тук, както се казва – добре.

Сега желая да изложа моето мнение дали повечето онлайн курсове са измама.

Какво Вие считате под онлайн курс? Структуриран образователен продукт, който информира своите потребители над дадена тема?

Мнозина онлайн гурота наименуват своите неща като курсове, семинари, уебинари и т.н.

Това не е така!

Всеки, който твърди, че с лекота може да печелите огромни суми на ден (или на месец, на година) се опитва да Ви продаде лайфстайл. Но не познания.

Няма пряк и лесен път, чрез който да се печелят средства.

За тези, които владеят английски език – силно Ви препоръчвам да гледате видеа от каналите на влогърите Майк Уинет и Coffiezilla

Те говорят (за английската си аудитория) за лицата, които се възползват от всеки, който желае да печели в Интернет. Така наречените онлайн гурота.

Аз особено харесвам Майк, който даже е развил така наречената „формула на измамника“ (contrepreneur formula).

В нея Майк извежда доста психически прийоми, които тези хора използват, за да продадат своя курс, който в най-добрия е безползен.

Тези маркетологични прийоми са следните:

 • „Сълзива история“ – онлайн гурото започва своята публикация или обръщения към своята аудитория със сълзлива история за своето минало. Как и той/тя са били бедни, не са могли да свързват двата края и т.н. Целта е членовете на аудиторията да се индентифицират с гурото. И той/тя е бил в тяхното положение!
 • „Опит за продажба на продукт“ – гуротата казват, че не се опитват да Ви продадат нищо. В крайна сметка винаги всичко се свежда до продажба на техния продукт.
 • „Установяване на авторитет“ – гуротата използват различни „доказателства“ – като фалшиви отзиви в социалните мрежи (трети лица ги хвалят) или платени публикации в по-авторитетни медии (които, ако не сте запознати биха публикували почти всички PR материали), за да установят авторитет. Те са „вещи в занаята“ и това, което искат да Ви продадат няма начин да няма стойност.
 • „Желана индентификация“ – гуротата парадират със своя начин на живот. Те са обградени от много скъпи вещи, живеят в прекрасен дом, имат около себе си красиви жени/мъже. Те се опитват да Ви манипулират именно чрез този стил на живот. Защото – кой не би искал да бъде на тяхно място? Кой не би искал да бъде като съвременен граф Монте Кристо?
 • „Силно завишена стойност на продукт“, както и „Поредица от бонуси“ – продавайки техния курс/уебинар/семинар/книга/“магически софтуер“ гуратата опоменават, че Вие ще получите множество бонуси, които струват много пари. Често даже десетки хиляди. Това, разбира се, не е така. Тези бонуси не струват толкова. Те са просто „стръв“, която да Ви мотивира да купувате.
 • „По време на представянето Ви е нужно уединение“ – промотирайки себе си гуротата казват, че Вие трябва да се уедините. Това е с цел, за да не направите грижливо проучване. И да закупите техния продукт. Никога не го правете. Винаги премисляйте добре нещата и се консултирайте с други хора.
 • „Има опасност продуктът да се изчерпи. Само първите ще получат определен бонус. Остава още малко от промоцията“ – гуротата прекрасно разбират психиката на потребителя. Всеки човек инстиктивно се реди на опашки (защото може да има далавера). Всеки човек не желае последната бройка от даден продукт в супермаркета (защото другите не са го желали). Често гуротата продават „продукт“, който е в дигитална форма. Как може такова нещо да се изчерпи? Вие ми кажете. Ако нещо в дигателен формат може да има цена (да кажем най-обикновен курс за счетоводство в дадена платформа за продаване на знания), то цената му е константна. От време на време с някаква промоция. Ограничените по време промоционални условия винаги целят да потикнат потребителя да „развърже кесията“.
 • „Крайната цена свършва на 7“ – Майк е забелязал блестящо, че повечето гурота, които ценообразуват своите неща винаги определеят цената да свършва на 7. Да кажем  -997 долара или 87 долара. Нещо в тази цена привлича потребителя.
 • „Не са нужни никакви умения или познания“ – Вие може да печелите хиляди на ден. Но не е нужно да имате кой знае какви умения (било то технически, било то икономически познания, било то маркетологични такива). Наистина ли?

Може и да съм пропуснал някоя от съставките на формулата на Майк, но мисля, че тези са усновните.

Помнете, че няма никой, който да Ви продаде магически софтуер/бизнес, в който просто се натиска бутон и „парите потичат“.

Всеки бизнес, независимо в кой сектор на икономиката е изисква дадени умения. Изисква се много работа, хъс, даже и малка щипка късмет.

Добрият предприемач е този, който умее да анализира конкурецията. И който си поставя за цел да предостави по-добре неговата стока и/или услуга.

 

Финални мисли относно онлайн измами

Винаги бъдете мнителни.

Защото на света има хора, които не биха се посвенили да откраднат и монетите от очите на мъртвец.

Надявам се, че тази статия ще достигне до множество хора.

Защото това е част от мисията на pasivendohod.net – да „повдига завесата“ на нечестните практики, които дават лошо име на заработването на пари чрез Интернет.

Чрез Интернет може да се печелят средства – повече, отколкото сте си мечтали и в най-смелите мечти.

Но чрез много труд, правене на опити и мимимализиране на поетия риск.

 

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net – винаги може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате моята страница във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по