Разговор с Пано Кондоянис – SEO ескперт

Здравейте, бихте ли представили себе си?

Здравейте, казвам се Панайотис Кондоянис, занимавам се активно със SEO оптимизация и изработка на сайтове през последните 13 години. Собственик съм на фирма, която предлага услуги за оптимизация на сайтове, с екипи в България и Гърция. За българския пазар поддържам SEO блога blog7.org, а за гръцкия – problogger.gr
Последните години предлагаме основно SEO консултации на бизнеси, които искат да се развиват на българския и гръцки пазар. Има голямо търсене на правилните хора, които знаят и могат да решават задачи.

Вие предлагате широка гама от услуги – SEO оптимизация, копирайтинг, уебдизайн? Какво Ви вдъхнови да правите именно това?

Вдихнови ме възможността да правя неща, които харесвам чрез знания, компютър, бърза интернет връзка и желание за развитие. Всичко това следва целта – финансова свобода, която предприемачестото ти дава. Бизнес не може да прави всеки, но всеки може да стане добър служител и да работи на заплата. Изборът е личен и всеки го прави за себе си. Аз направих моя, когато бях 39 и единственото, за което съжалявам е, че не го направих на 25.

 

Това Вашето първо бизнес начинание ли беше?

Да, първо. Като продавач, който е работил повече от 20 години в търговски отдели на големи компании реших, че е дошъл момента да стартирам собствен бизнес в сферата на ИТ услугите и да приложа търговските си уменията. Започнах от нулата, уча непрестанно, работя хобито си и живея в мир със себе си.

image004

 

Какви задачи имате обикновено в рамките на един ден?

Всеки ден е различно, но в общи линии денят започва рано сутрин, в 07.00, с преглед на мейлите и определяне на задачите за деня. Кое е спешно и трябва да се свърши и как трябва да бъде организиран оптимално работния процес. Разпределяне на задачите на колегите, разговори с клиенти по телефона. След обяд следва творческата част –  писане на статии, четене на новини, слушане или гледане на уебинари и клипчета, които са свързани с работата. Следват анализи на сайтове, определяне на стратегии, бюджетиране, всичко свързано с оптимизиране на процеси. Работния ден продължава до тогава, докато има да се свърши определената за деня работа. Избягвам да оставям работа „за утре“, защото утре вчерашната работа ще удължи работното време.

Може ли да посочите проект, от който се гордеете най-много?

Те са няколко, но два са ми на сърцето. Първият е комплексна работа по сайт на голяма гръцка компания в сферата на телекомуникациите, която продължава вече 11 години. От самото начало бяха поставени правилно целите, времевия хоризонт и необходимия бюджет, за да достигнем топ позицци в Google.gr и да генерираме необходимите приходи, които да направят начинанието печелившо. Успехът се дължи на екипа от хора, които седнаха заедно и начертаха пътя, който ни води и днес. А стъпките, които извървяхме заедно ни сплотиха и ни направиха семейство. Няма как да увеличаваш постоянно печалбата за 11 години, ако не си наясно със абсолютно всички детайли и нямаш точния екип от хора, които да го направят.
Вторият проект беше три годишна работа при голям клиент в областта на спортните залози и казино-игрите. Смея да твърдя че „Gambling – Betting“ индустрията е уникално място, където можеш да научиш изключителни неща и да направиш фантастични контакти. Залозите, както и порно индустрията са най-иновативните сектори, които привличат най-скъпо платени професионалисти, които разполагат с невероятни бюджети, за да постигнат доминация на пазара. Но работата е изключително изтощителна и накрая на годината, когато правиш равносметка дали си на плюс по оста „приходи – лично време“, уравнението не винаги може да е положително.
Имайте в предвид, че оптимизацията на сайтове за търсачки е скъпа работа и с всяка изминала година цената й се вдига. Това се случва заради непрестанните ъпдейти на търсачките, които усъвршенстват алгоритъма си и целят задоволяването на все повече нужди на потребителите си. Идва времето, в което цялата информация ще бъде в търсачката и потребителя няма да излиза от нея, за да отиде в някакъв сайт за да намери това, което търси. Може би това ще доведе до видоизменяне на SEO-то, откакто го знаем сега. Но всичко това са прогнози, които може и да не се случат.

А проект, който беше труден?

Сещам се за една българска компания, основен играч в сектора „мода – дрехи, обувки“. Клиентът беше труден, понеже имаше собствени възгледи как трябва да се случват нещата и действаше импулсивно. Повече говореше, отколкото слушаше, а в нашата работа консултанта тряба да се слуша. Затова му се плаща. Ако ти знаеш как да го направиш, няма смисъл да наемаш консултанти.
Комбинация, която повече никога не бих приел за нов клиент, но тогава времената бяха други, пък и ние имахме желание да тестваме пазари и умения, така че доста нерви похабихме взаимно, докато докараме печалби на компанията. Но когато си постигнахме договорените цели и договорът изтече, отказах да го подовявам.
Няма смисъл да работиш по проект, които не ти носи удовлетворение и ти създава повече проблеми. На пазара има страхотни проекти, които могат да бъдат печеливши и да спомагат за растежа на компанията.

image006

Какъв съвет бихте дали на хора, които имат желаение да започнат да учат за SEO? А да работят в тази сфера?

SEO е практика. За да станеш наистина добър в тази сфера, то тряба да работиш по десетина часа на ден, всеки ден. Трябва да работиш с професионални инструменти за анализ на данни и лека по-лека, след няколко години ще придобиеш погледа да виждаш цялата картина. Оптимизаторът трябва да съчетава много неща, понеже професията е комплексна и супер динамична. На Запад SEO отделите имат конкретни хора за конкретни нужди, които почти никога не смесват. Така са постига високо ниво на специализация в конкретна сфера и анализите са много по-точни. На Балканите обичаме „one man show“ или така наречения „човек-оркестър“, който разбира от всичко и прави всичко, в 80% от случаите със просто задоволително ниво, но много далеч от експертно.
Поговорката „за толкова пари, толкова работа“ математички води компанията към фалит. Просто е въпрос на време.

Който иска да учи SEO и да се развива може да избира между два варианта. Или сам да работи по собствени проекти на принципа „проба-грешка“, или да чиракува в някоя SEO агенция на заплата + процент и да „краде“ занаят. Ако има желание и хъс и в двата случая ще научи много тънкости.

 

Какво е най-тежкото решение, което е трябвало да вземете?

Обичайните тежки решения, които има всеки бизнес. Уволнение на персонал, който не се вписва в колектива или във визията на управителя за бъдещето на компанията. Назначавал съм и съм уволнявал много хора, като винаги съм се водил от интересите на компанията. Служителите са най-ценния актив на една компания и точно те правят печелившата разлика, но всичко зависи от ситуациите и пазарите.
Всеки човек е различен и работи по различни причини. Повечето работят за пари, малко са визионерите и маниаците на тема „бизнес“. Добрият управител трябва да разпознава сигналите, да поставя цели, да определя ресурсите и да задоволява нуждите на хората, които ще създават богатството на компанията. По пътя няма да вървим всички заедно, и това е абсолютно нормално.

И за финал, макар че ще прозвучи като клише – как виждате развитието на услугите на SEO? А на себе си?

SEO е бизнес игра създадена от Google, който е определил и продължава да определя правилата. Ние сме професионалистите, които се опитваме да прогнозираме как, защо, кога и накъде ще се движи тренда. И да печелим. Няма колеги с постоянни успехи в този бранш. Тук в пълна сила важи любимата фраза „it depends”. Нещо, което вчера е работило, днес не работи, а дали въобще ще носи ползи или ще вреди ние можем само да гадаем. Да, въз основа на анализи, но все пак прогнози. Може да се случат, може и не. Оптимизация за търсачки ще има дотогава, докато Google го иска и позволява. В момента, в който реши че вече няма нужда има силата да спре игра, която струва милиарди.
В света на ИТ услугите можеш да правиш толкова много неща, колкото са ти знанията. За мен винаги ще има работа, дали ще бъде писане на код, дизайн на сайт, писане на съдържание, видео – аудио материали, технически анализ, линк билдинг, SEO или консултански услуги, има значение от целите, времето и събирането на екип. Ако клиента си заслужава винаги мога да наема подходящите хора, за да свършим качествено работата.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по