Паркиран домейн. Как се печелят пари от паркирани домейни?

Паркиран домейн. Как се печелят пари от паркирани домейни?

Може ли да човек да регистрира в Интернет свой домейн и да печели от него – без да си мърда пръста, като осъществи така наречения „паркиран домейн“?

Какво всъщност означава това? В настоящата статия ще разкрия една много стара практика, за която все още излизат резултати, ако потърсим за видове пасивен доход в Интернет.

Но първо  – какво е домейн и какво е паркиран домейн?

Домейн е индификацията на даден сайт. Както „pasivendohod.net“ и „abv.bg“.

Той е името, адреса, с който оперира той.

Регистрацията на домейни става чрез специализирани услуга на компании, които са се специализирали в регистрацията – така наречените регистрари.

За регистрирането на pasivendohod.net аз ползвах услугите на Namecheap (това е афилиатски линк).

Namcheap e един от най-евтините варианти за регистриране на домейн. Интерфейсът е на английски – за това, ако не разбирате, то ползвайте услугите и на някоя българска компания.

Та – да се върнем на темата, чрез регистрарите (регистровите компании) човек може да регистрира свой домейн.

Какво тогава е паркиран домейн?

Обикновено – след като си купува домейн, човек си закупува и хостинг – услуга, чрез която сайтът му бива качен на някой от сървърите на компания-доставчик и тя има грижата сайта да бъде достъпен в Интернет.

Kaкво става обаче с тези домейни, които биват закупени, ала с тях не бива изграден сайт?

Част от тях стават паркирани домейни – когато биват потърсени в Интернет, при зареждане се визуализира страница с реклами.

Някои регистрари под разбиране паркират домейните, които са регистрирани при тях (и просто трябва да изключите тази функция).

А чрез други – чрез избиране на специализирана услуга може да паркирате своя домейн и да печелите пари от рекламата (домейна да служи като един вид билборд).

„Ухааа, звучи невероятно“ – ще кажете Вие. „Защо просто човек не закупи домейни, не ги паркира и не печели пасивен доход чрез тях?“.

Защото както всяка система – така и тази има своите минуси.

Негативи, когато паркираме домейни

Аз не съм технически гений. В някои области на Интернет съм невероятно невеж.

Но ето какво аз смятам, че пречи да се печелят пари чрез паркиране на домейни.

Google (както и другите търсачки) са невероятно умни – с всяка изминала година те се „самообучават“ и мисля, че домейни, които са паркирани няма начин да бъдат индексирани в резултатите на търсачките.

Защо ли?

Търсенето в Интернет струва невероятни ресурси на Google (сървърите й работят, като консумират невероятно количество електроенергия). Когато тя намери страница с резултати – в случая се включват филтри, които „мислят“. Трябва ли тази страница да се включи в резултатите?

Защо му е на Гугъл да индексира (да включва в резултатите на търсенията) страници, които са само рекламни? Та това ще раздразни само техните потребители, които си търсят нещо (определено и не само реклами).

За това аз мисля, че по-трудно (или невъзможно) паркиран домейн да бъде включен в резултатите на търсачките.

„Че как тогава този домейн ще бъде открит?“ – ще попитате Вие.

И аз това се питам също.

Единствения вариант, който остава е някой да въведе в браузъра си (програмата, чрез която сърфира в Интернет) самия домейн – и той да се отвори.

Което е малко вероятно.

Тази моя теза формулирам – след търсене в Интернет на информация по темата. Разбира се – ще се радвам, ако някой от Вас, по-опитните мои читатели ме опровергае.

Друга информация, която прочетох и няма как да потвърдя дали е вярна или не е твърдението, че паркирането на домейни пречи впоследствие на SEO – оптимизацията.

„Какво ще каже това?“ – ще попитате Вие.

Ами – когато търсачките (да кажем Google) изследват Интернет за ново съдържание и попаднат на Вашия домейн – те си „казват“ (регистрират го) като паркиран домейн.

Ако впоследствие решите да направите сайт – този факт, че някога е бил паркиран домейн може да Ви попречи сайта Ви да се индексира по-бързо.

Защото е бил някога забелязан като паркиран домейн и търсачите го „помнят“ като такъв.

Сега – това да ли е вярно, както казах – аз не съм чак толкова опитен със SEO-нещата, но мисля, че по-скоро не.

Сайтовете постоянно добавят/сменят своето съдържание. Ако това не се отчита – какъв е смисъла от SEO?

Ще се радвам, ако някой от Вас – моите читатели, който има по-големи познания да сподели каква е истината.

Добре, а ако искаме да паркираме домейн, то каква услуга за паркиране на домейни да изберем?

Аз знам за две програми – sedo.com и godaddy cash parking.

Sedo (Седо) е безплатна алтернатива, в която може да паркирате своите домейни. Освен паркиране на домейни – сайтът може да бъде използван като аукцион, чрез който да продавате своите домейни (аз съм написал специална статия за покупко-продажбата на домейни и как може да се печели от това).

Силно Ви препоръчвам да знаете този сайт.

Другия – Godaddy, освен че е регистрар (може да регистрирате домейни), може да се използва и за хостинг, както и за покупко-продажба на аукциони.

Неговата програма за паркиране на домейни е платена. Т.е. за да я използвате – трябва да плащате месечна такса!

3.99 долара на месец или 10.99 долара (ако заплатите тази такса – ще можете и да продавате домейни чрез сайта). При подновяване на период- таксите се увеличават с долар.

Освен, че ще споделяте рекламния приход с Godaddy – ще трябва да им плащате и за услугата.

„Че как аз ще спечеля? То аз може да не мога да си покрия разходите за абонамента“ – ще кажете Вие.

Именно тук се крие риска за Вас.

Аз съм паркирал един домейн със Sedo (където е безплатно). След няколко месеца ще обновя тази статия дали и колко съм спечелил от един домейн (който е окончание .com).

Преди много годините хората са регистрирали по много домейни, с по-евтините окончания (като .xyz и така нататък) или с премиум окончания (като .com или .net), които са били на промоция и са печелили от паркиране на домейни.

Не знам дали вече това е възможно в наши дни.

Финални мисли относно паркирането на домейни

Аз мисля, че този метод за печелене на пасивен доход е вече в миналото – поради причините, които казах.

Не не съм твърде убеден.

Регистрирането на домейни струва пари.

По-добре ли е да се регистрира един домейн и впоследствие да се опитаме да го продадем на някой друг? Май да.

Ще се радвам, ако някой сподели своето мнение (ако има по-голям опит).

Ако статията Ви е харесала – споделете я в социалните мрежи с Вашите близки и приятели.

Прочетете и другите материали, които са качени на pasivendohod.net.

По този начин помагате на сайта да се развива.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по