Пасивен доход от автомивка на самообслужване

Пасивен доход от автомивка на самообслужване

Дойде време да напиша за още един метод, чрез който човек може да печели (като намали в известна степен усилията), а именно – пасивен доход от автомивка на самообслужване.

Статията е част от поредица, в която ревюирам различните възможности за печелене на средства чрез автомати на самотаксуване (като аркадни игри, обществени перални на самообслужване, вендинг автомати).

Автомивката на самообслужване е може би последната от поредицата (понеже другите опции може би попадат в сферата на екзотиката).

Та, какво е нужно да бъде създадена една автомивка на самообслужване? Какви са рисковете, които този бизнес крие? Как една една локация може да бъде развита допълнително?

Нека започнем.

Ползите от автомивката на самообслужване

Подобни автомивки са „липсващото звено“ между опцията автомобилистите сами да мият своите коли (ползвайки каквото намерят) и професионалните автомивки.

Качеството, което те може да предложат би следвало да е по-високо, доближаващо се до професионалната услуга.

Всичко това – на приемлива, по-ниска цена.

Все пак – нали няма персонал (едно от най-главните пера на разходи при професионалните услуги)?

Какво е нужно да бъде създадена една автомивка на самообслужване?

Тя трябва да бъде на комуникативно място.

Тъй като автомивките са едни от най-лесните опции за започване на бизнес от гледната точка на ноу-хау, то и в най-малките селища в България (че и другаде) понякога има няколко такива, които се конкурират за автопарк от няколкостотин коли.

И като казвам няколко конкуренти – не всички ще „играят“ по правилата.

Аз съм от малък планински град, Банско, в който има поток от туристи. Но знаете ли – в града има няколко „апокрифни“ автомивки – които са просто с хора, които работят на черно, използвайки машина за пръскане под налягане.

Имайте това в предвид.

Мястото, което ще изберете трябва да е „облагородено“ – не става в някоя ливада. Трябва да си е изградена инфраструктурата.

„Ама аз имам място до главен път!“ – ще възрази някой.

Чудесно, но ако не е пригодено и няма нужната документация (т.е. си е ливада) – то трябва да се мине процедурата по смяна на статут на земята, до присъединяване към електрическата и водопреносна/канализационна система.

Няма друг начин.

Ако това е вече уредено или имате намерение да го извършите – то следва да се подберат машините за самотаксуване.

Един от най-известните производители на подобни машини е Керхер (линкът отваря информация на анлийски).

Тяхните машини имат различни функции – като най-важната (от моя гледна точка, като човек, който не е на „ти“ с колите) е, че машините предпазват боята на автомобилите (все пак машините пръскат с боя, която е под налягане).

Aз не съм „специалист по всичко“ – за това не мога да Ви препоръчам кое оборудване би било най-подходящо.

В процеса на проучане на материала за тази статия попаднах на сайт на българска фирма, която предлага изграждане на автомивки на самообслужване.

Аз не съм нито техен представител, нито ми е платено, за да ги спомена в тази статия. Но мисля, че може да разгледате техния сайт, за да добиете представа

Ако човек се разтърси – има и други варианти (като този и този).

Разбира се, както винаги Ви съветвам да направите свое собствено проучване, като може да вземете няколко оферти от няколко различни изпълнители.

Какви са разходите, които са свързани с автомивките на самообслужване?

Те изискват значително голям капитал, за да бъдат стартирани.

Ето например тази машина струва дванадесет хиляди и осемстотин двадесет и пет лева.

Близо 13 000 лв.

За това е хубаво да си направите хубаво сметката колко и какви машини ще инсталирате на Вашата автомивка (понеже има и такива за подсушаване, прахосмучене и т.н.).

Разбира се – четейки характеристиките на машините, вижте какво количество електричество те ще консумират, както и водата, препаратите, които ще ползват.

Консултирайте се с експерт, който разбира от осчетоводяване – вижте колко ще са разходите, които ще настъпват за покриване на изискванията за отчитане на средствата.

За тези българи, които живеят в чужбина – мисля, че тамошните машини на самообслужване имат и възможност да работят с дебитни/кредитни карти. Вижте колко ще са разходите, които компаниите, които обработват плащания ще изискват от Вас. Обикновено процентът за обработка е 1 до 3 (от сто долара, евро и т.н. долар до 3 долара ще „ходят“ само за обработване на плащането). Вижте дали няма и твърда такса (изкарали-неизкарали пари да плащате на тези компании).

Пасивен ли е доходът, който автомивките на самообслужване генерират? Как той може да бъде увеличен?

До голяма степен отговорът, който може да се формира е „да“.

Но все пак – и подобна локация изисква поддръжка.

Да бъдат заредени машините с препарати. Да им бъде извършена диагностика (и не дай боже – ремонт).

Според мен – увеличение на парите може да бъде осъществено от добавяне на други машини на самотаксуване (като вендинг автомати), които продават студени/топли напитки, пакетирани храни.

Докато клиентите чакат – да се „подкрепят“.

Но може и автомивката на самообслужване да е придатък на някакъв съществуващ бизнес, който да е свързан с колите – пункт за годишен технически преглед, магазин за авточасти, малка работилничка и т.н.

Финални мисли относно пасивния доход от автомивките на самообслужване

Те могат да са страхотен източник на доходи, при това – в голямата си част напълно пасивни.

Знам, че може би статията се нуждае от допълнение и уточняване – за това тези мои читатели, които се занимават именно с подобен тип бизнес Ви моля да се включите по темата.

Какво съм изпуснал?

Ако статията Ви е харесала и искате да помогнете на pasivendohod.net, то може да я споделите в социалните мрежи (чрез бутоните под нея) или да харесате нашата страница във Фейсбук.

Само чрез Вас този сайт може да се развие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по