Пасивен доход от обществена пералня на самообслужване

пасивен доход от обществена пералня на самообслужване

Настоящата статия ще е насочена към бизнес, който е изключително популярен в САЩ, Канада (и други развити държави) – създаването на пасивен доход от обществена пералня на самообслужване.

В България – този бизнес не е застъпен. Всъщност – докато правех проучване по статията, можах да намеря само един резултат. Да, един – и то от обява в Оlx.

Повечето услуги, които осъществяват пране, сушене и гладене дават крайния резултат на своите клиенти (чисто и ароматни дрехи).

Но все пак – нека разгледаме и обществените перални на самообслужване (ландромати).

Какво е обществена пералня на самообслужване?

Това е обособено помещение, в което има перални и сушилни, които работят чрез самотаксуване.

Клиентът зарежда своето пране (може да закупи препарат, прах за пране от други препарати), плаща чрез механизма на пералнята. После -ако иска, може да повтори цялата операция и със сушилните.

Знам, че може би е излишно – но все пак ето едно видео, в което може да се види как работи една обществена пералня на самообслужване.

Както можете да видите – в такова помещение има възможност да бъдат поставени и вендиг автомати (можете да прочетете моята статия по темата) или аркадни игри (тук може да прочете другата ми статия по тази тема).

Така – докато чака своето пране да се изпере клиентът може да се почерпи с нещо.

Или просто може да се инсталира един евтин телевизор и/или радио (и да се внимава с авторските права).

Какви са предизвикателствата пред обществената пералня на самообслужване?

Казах Ви, че аз успях да намеря само един резултат в Интернет.

За да не правя излишна реклама – в тази пералня решението за таксуване беше решено по следния начин.

В снимките на обявата се виждаше, че има специален автомат, който продава жетони. Със закупените жетони пералните и сушилните се привеждат в действие.

Мисля, че цената на един жетон (едно изпиране, сушене) беше на стойност 3 лв.

Доколко в България този бизнес би имал почва – аз не се наемам да коментирам.

Подобни машини не са евтини. В САЩ такива струват няколко хиляди долара (нови).

Не знам там колко струва електричеството и водата.

Но явно има култура подобни бизнеси да имат помещения. В България не ми е ясно колко ще са клиентите. Дори и в най-многолюдните градове, в тези които има студенти (мнозинството от които нямат достъп до пералня/сушилня) или работници (или „бекяри“, както им казваме по привинцията).

Просто не знам.

Решението с жетона ми се стори елегантно.

Най-вероятно китайците са пригодили машините да работят с най-използваните монети – като щатски центове, евроцентрове и т.н.

За левчета и стотинки – не знам дали има подобни механизми. Ако Ви интересува – това може да проучите сами.

Но поставянето на само един автомат (който да продава жетоните) би следвало да намали административните разходи по отчитането на приходите. Ако всяка машина има елемент на самотаксуване, то може би от всяка машина би следвало да се изисква да спазва изискванията на наредба №18. Би следвало счетоводството да е по-евтино. Не знам, само разсъждавам „на глас“ и спекулирам. Моля тези мои читатели, които разбират от счетоводство да ме коригират, ако греша.

Освен това – другото нещо, което заслужава размисъл като евентуален минус на подобен бизнес е винаги стоящата угроза от вандализъм.

Да, в помещенията, в които има подобни неща може да бъде инсталирано видео наблюдение и/или СОТ.

Но тук не сме Япония. (Помня, че гледах едни видеа за стотици вендинг машини насред пътищата на Япония. Никой не посягаше на машините /дори отварачките за бутилки не се крадяха/).

Едно подобно помещение в България – вместо пасивен източник на доходи може би ще има нуждата да назначи някоя лелка, която да стои през повечето време. За да не се случи нещо.

Как се печели от обществена пералня на самообслужване?

Освен, че се продава еднократно ползване на машините, както казах – има и специални автомати, които продават препаратите за пране.

Допълнение са вендинг машините за топлли/студени напитки. И това е.

В САЩ обаче (може да гледате подобни видеа) понякога собствениците, когато отчитат оборота – претърсват центовете, с клиентите са заплатили.

Защо ли?

Все още има центове, които са още в обръщение (законно платежно средство са), които съдържат в себе си сребро. В определени проценти.

Заради сребърното съдържание – тези центове са по-скъпи от номиналната стойност на монетата.

Разбира се – с годините тези центове са все по-малко и по-малко заради тази практика на събирането им.

Но все още има милиони монети, които са „някъде там“.

За тези мои читатели, които са от САЩ (и не знаят за тази практика) – тези монети се отделят, за да бъдат продадени на заложни къщи, антиквариати и т.н. В никакъв случай подобни монети не бива да бъдат претопявани – за да им бъде извлечено сребърното съдържание. В САЩ повреждането на монети и валута (когато е направено целенасочено) е престъпление, което се наказва (май даже със затвор).

Това, което ми направи впечатление също е, че подобни обществени перални имат много голямо работно време – доста са даже денонощни.

Сега – кой би си прал прането в 3 часа през нощта (да речем), то това е друга тема. Аз съм жител на малък провинциален град. Но на света – доста хора живеят в мегаполиси, в които живота не спира да тече.

Въпреки разширеното работно време май цената за пране/сушене е една и съща – т.е. тя не се променя, за да се ползва (ако има) преференциалната тарифа за нощна електроенергия.

Финални мисли относно пасивния доход от обществената пералня на самообслужване

Аз мисля, че подобен бизнес по-скоро би имал успех в други държави.

За България имам резерви. Но кой знае? Ако имате свое собствено помещение – и сте готови да рискувате, то нищо не Ви пречи да започнете с машини, които са втора ръка.

Не знам доколко застраховките в България покриват вандализъм – но какво има сигурно в живота? Най-малкото може да сте покрили риска от повреда от токов удар и/или пожар.

Пък и ако сте човек-пенсионер (или имате такива подобни роднини), то може да „дежурите“ в пералнята.

Всичко е само идея.

За тези българи, които са ползвали услугите на подобно място – какво е Вашето мнение?

Как според Вас собствениците са го превърнали в източник на пасивен доход?

Ако сте харесали статията и искате да помогнете на pasivendohod.net, то може да я споделите в социалните мрежи (чрез бутоните под нея) или да харесате нашата страница п.

Само чрез Вас този сайт расте.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по