Разговор с Петър Дяксов – предприемач и специалист по дигитален маркетинг

Петър Дяксов - предприемач и специалист по дигитален маркетинг

Здравейте,г-н Дяксов, бихте ли представили себе си?

Здравейте! Първо бих искал да Ви благодаря за този разговор. Казвам се Петър Дяксов. От Пловдив на 32 години и съм семеен. Имам двугодишна дъщеря. Занимавам се с дигитално предприемачество – съсобственик съм на няколко онлайн магазина, които оперират на територията на цялата страна и не само. Управляващ сътрудник съм в дигитална агенция SEOMAX, в която предлагаме богата гама от услуги за различни бизнеси, които искат да се представят по-добре в Интернет. В свободното си време тренирам, прекарвам време със семейството или си почивам, докато гледам филми.

Ние споделяме общи интереси – създаването на съдържание на теми бизнес, предприемачество,  маркетинг. Бихте ли разказали защо тези теми Ви привличат?

Интересно е, че влечението ми към бизнеса и предприемачеството се зароди още в детска възраст. Вероятно това е повлияно от моето семейство, защото родителите ми имат собствен бизнес. Венера Козметикс се занимава с продажбата и дистрибуцията на маркова парфюмерия и козметика, и оперира вече 30 години. Успешният бизнес на родителите ми ме вдъхновяваше някой ден да имам свой собствен. Влечението ми към маркетинга се появи докато учех в университета в Англия, без да подозирам, че ще ми стане и професия.

Ще Ви помоля да поговорите и за Вашите начинания – започвайки от Fragrances.bg, минавайки през Timedix.bg и Dyaksov.com, завършвайки в Tendrik.bg и Seomax.bg?  Малко хора в Бълария биха се похвалили с такова портофолио от сайтове / и участие в бизнеси/ и мисля, че определено може да помогнете на онези от моята аудитория, които също искат да започнат да изграждат своето дигитално присъствие в мрежата – било то чрез онлайн магазини или сайтове с информативен характер.

Благодаря за милите думи. Искрено се надявам да бъда полезен. Важно е да не се отказваш и да бъдеш търпелив, защото не всичко се получава от първия път. Малко хора знаят, че първият ми опит за онлайн бизнес започна с фалстарт през 2009 година. От 13-годишена възраст започнах да се занимавам и трупам знания в сферата на марковата парфюмерия. Това беше и причината първият ми онлайн магазин да бъде именно с такава насоченост, защото разбирах (поне малко) от бизнеса и сферата. Вторият ми опит, който направих през 2011 година беше Fragrances.bg. По това време вече бях в университета в Англия.Започнах да трупам нови знания и по метода – проба-грешка, защото тогава нямаше чак толкова много информация и нито курсове как да се стартира онлайн бизнес. Така стъпка по стъпка Fragrances.bg се превърна в един от утвърдените сайтове в България за продажба на маркова парфюмерия. През 2016 година той стана отделно дружество, което аз управлявам, понеже преди това използвах юридическото лице на фирмата на родителите ми. Към момента сайтът има няколко езикови версии и продава в Гърция, Румъния и държави от Европейския съюз.

Бях щастлив, че нещата се получаваха и нямаше как да спра до тук. През 2017 година с мой приятел обсъждахме идеята да направим онлайн магазин за продажба на маркови часовници на намалени цени и през 2018 година се появи Timedix.bg.

Dyaksov.com стартирах през 2014 година, воден от желанието ми да имам мое пространство, в което да пиша за темите, които ме вълнуват и да споделям полезна информация, с която да помагам на други хора да развият бизнеса си онлайн. Като всеки млад специалист – притежавах познания и умения, които развивах с времето, но никой не знаеше за тях. Dyaksov.com беше един от способите ми да се покажа и утвърдя като специалист в сферата на дигиталния маркетинг.

Tendrik сякаш се появи като естествено продължение на всичко, което правех. С времето много приятели и познати започнаха да ме търсят за съдействие за създаване на онлайн магазини или за помощ при дигиталния маркетинг. И така през 2015 година, заедно с мой приятел-програмист създадохме моята първа дигитална агенция. В края на 2018 година решихме да обединим усилията си с Любомир Атанасов и SEOMAX. По това време Tendrik и SEOMAX бяха водещите агенции в Пловдив и преценихме, че вместо да се конкурираме, ще бъдем по-силни заедно. Запазихме името на Tendrik за международните ни клиенти, а SEOMAX фокусирахме на родния пазар.

През годините съм имал и неуспешни проекти, но това ми е давало ценен опит, който използвам в настоящите ни начинания. В момента съм партньор и в други два онлайн бизнеса, свързани с продукти за дома и офиса.

Чрез Tendrik и SEOMAX Вие и екипите, които сте сформирали предлагате широка гама от услуги – уеб разработка, маркетинг и реклама, оптимизация на уебсайтове, копирайтинг и т.н. Всяко едно от предлаганите решения заслужава цял свой материал, но ако трябва да обобщите, то какво Ви вдъхнови да предлагате познанията си и опита си, развивайки сеименно в тези конкурентни дейности?

Благодаря за интересния въпрос. Може би, това, което вдъхновява и спортиста да се състезава – резултатът. Измерването на резултатите при спортистите е по-лесно, но за щастие Интернет се развива и вече имаме възможност да измерваме и нашите резултати. Наистина конкуренцията в бранша е голяма, но смятам, че възможността да измерим и да покажем на клиента какви са измеримите резултатите от нашите дейности успява да привлече и да задържи клиента при нас. С много от клиентите ни успяваме да изградим дългосрочни партньорски взаимоотношения. Разбира се, много ценни са експертизата и опитът, който сме натрупали с годините. Ключов фактор за успеха е усилената работа екипът ни от над 30човека, без който не можем.

Какви задачи имате обикновено в рамките на един ден?

Работният ми ден винаги започва с прочитане на имейлите ми и списък със задачите за деня. След това нещата са динамични и всеки ден е различен. Понякога почти целият ми ден е ангажиран с работни срещи. Има случаи, в които съм ангажиран изцяло с оперативни дейности, комуникация с колеги и казуси. Като цяло е разнообразно и интересно.

Може ли да посочите проект, с който се гордеете най-много?

В много от проектите ни съм вложил много време, енергия и любов. Трудно мога от излъча само един, но много се гордея с конкурса за „Най-добри млади дигитални маркетолози на България“ -DigitalStars, заради неговата добавена стойност. Създадохме го през 2019 година с идеята да излъчи най-добрите млади маркетолози на България в нашия бранш. Целта му е да ги стимулира да се развиват и да им даде признание за положените усилия и постигнатите резултати.

Какъв съвет бихте дали на хора, които иматжелание да бъдат дигитални предприемачи?

Като чуят за дигитален предприемач в създанието на хората обикновено изниква представата за човек, който стои на плажа с лаптоп и парите се трупат в банковата сметка. Не че е невъзможно, но истината далеч не е такава. За да си успешен,трябва да бъдеш адаптивен, непрекъснато да учиш и да експериментираш доста. От ключово значение са също самодисциплината и упоритостта. Важна е ефективността и продуктивността, а не само дългите часове прекарани пред компютъра (без които не може).

Какво е най-тежкото решение, което е трябвало да вземете?

В професионалния ми живот се е случвало да взимам много трудни решения, но за щастие, в повечето случаи са се оказвали правилните. Винаги ми е било трудно да се разделям с хора, с които работя и уважавам, но това е част от пътя.

И за финал, макар че ще прозвучи като клише – как виждате развитието на услугите за изграждане на присъствие и маркетинг в дигиталния свят?А на себе си?

Лично аз смятам, че бъдещето е в персонализацията и на там предстои да се развива дигиталния маркетинг. Благодарение на новите технологии успяваме да научим все повече за нашите потребители и трябва да се стремим да им предоставим персонални услуги, отговарящи на техните конкретни потребности и желания.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по