Печелене на пари от споделено пътуване, транспорт и доставка на храна

Печелене на пари от споделено пътуване, транспорт и доставка на храна

Настоящата статия „печелене на пари от споделено пътуване и доставка на храна“ е една от темите, които с боязън ще разгледам на сайта ми.

Защо ли?

Защото поне 1/3 от статията няма да е полезна за моите читатели, които живеят в юрисдикции, в които част от тези услуги не са легализирани, като споделеното пътуване (като вид бизнес на свободна практика).

За това – тъй като няма как да разгледам всички местни законодателства, то Ви съветвам да проверите дали може да работите на свободна практика споделено пътуване, транспорт на товари или доставка на храни – или се изисква специален лиценз (разрешение за работа) за осъществяването на тази дейност.

Печелене на пари от споделено пътуване, транспорт и доставка на храна чрез Юбер (Uber)

Щатската компания Юбер (Uber) е най-известната (поне в моето съзнание) що се отнася до осъществяването на споделено пътуване, транспорт на товари и доставка на храна.

Нейният централен сайт е www.uber.com, като сайтът е разделен на категории, в които може да се открие информация как човек може да заработи чрез споделено пътуване, транспорт на товари и доставка на храна.

Относно споделеното пътуване (за да станете шофьор):

  • е необходимо да притежавате съответната минимална възраст , с която се постига пълнолетие в съответната държава;
  • да можете да управлявате МПС;
  • да изгледате кратко видео за обучение;

Ако отговаряте на тези условия, то ще трябва да представите впоследствие (при кандидатстване) следните документи:

  • валиден документ за управление на МПС;
  • доказателство за пребиваване във Вашия град, щат или област (провинция);
  • снимка;

Ако ще използвате собствен автомобил, то ще трябва да предоставите и документи за регистрация на возилото, както и валидна застраховка.

 

Ако нямате автомобил, то Uber може да Ви предостави такъв.

За съжаление – сайтът на компанията използва разпознаване на географското положение на търсещия и препраща (поне мен, защото съм в България) към несъществуваща версия на тази информация. За да видите – трябва да сте разположени в държава, в която компанията оперира. Или да използвате VPN, за да смените IP-то си (може да прочетете моята статия по темата).

 

Освен със споделено пътуване, Юбер (Uber) посредничи и при транспорт на товари (като платформа, която среща лица, които се занимават със транспорт и клиенти, които желаят превоз на стоките им).

Повече информация (на английски) може да намерите тук.

И не на последно място – Юбер (Uber) има свое решение (платформа), чрез която се осъществява доставки на храна до дома или офиса – Юбер Ийтс (Uber Eats).

Тази платформа – също така, разбира се, може да е полезна и за ресторанти, които желаят да осъществяват доставки до домовете (без да имат собствен транспорт и персонал за това).

Наличната информация как да се регистрира ресторант или как да се регистрира доставчик е налична в менюто на посочения сайт (за ресторант, sign up to deliver ).

Печелене на пари от споделено пътуване,  доставка на храна чрез Lyft

Друга компания, която е основен конкурент на Юбер е Лифт (Lyft).

Те оперират в САЩ и Канада.

За да видите в кои градове точно това става, то може да проверите тук.

Относно кандидатурата, за да почнете да работите „под шапката“ на Lyft, то това става чрез кандидатура в тази секция на сайта им.

Ако нямате собствен автобомил, то може да получите такъв от Лифт (Lyft). Под наем.

Трябва да отбележа, че тази възможност е налична само за някои градове:

Атланта, Остин, Балтимор, Бостън, Шарлот, Чикаго, Синсинати, Кливланд, 
Далас / Форт Уърт, Денвър, Детройт, Форт Уърт, Хюстън, Лас Вегас,
Лос Анджелис, Нашвил, Ню Орлиънс, Ню Йорк, Норфолк (Вирджиния), Оукланд , 
Ориндж Каунти, Филаделфия, Финикс, Питсбърг, Портланд, Провидънс, Роли-Дърам, 
Ричмънд, Сакраменто, Сан Антонио, Сан Диего, Сан Франциско, Сан Хосе, Сиатъл, 
Такома и Вашингтон, Окръг Колумбия

 

Относно възможността за доставка за храна до дома и офиса:

това е пилотна програма и аз не знам каква е възможността за печелене чрез нея.

До редакционно приключване на тази статия аз не можах (поради други ангажименти) да отправя запитване до Лифт може ли всеки да се регистрира да доставя храна.

Това ще е Вашето „домашно“.

 

Печелене на пари чрез доставка на храна чрез Takeaway

Takeaway е бранд, който е познат в България (а и в други държави), че извършва доставки на храна до дома и офиса.

Регистрацията за куриер се осъществява чрез следната връзка, но мисля, че евентуалното назначение няма да е такова на независим изпълнител, а ще сте работник на пълен работен ден.

 

Печелене на пари чрез доставка на храна чрез Foodpanda

Foodpanda e друг бранд, който е познат в България чрез доставките си на храна до дома и офиса.

Аз не можах да намеря информация как можете да доставяте храна чрез Foodpanda.

За това – ако този въпрос Ви интересува, то ще трябва да се свържете с компанията и да ги попитате лично.

 

Печелене на пари чрез доставка на храна чрез Postmates

Postmates е друг щатски бранд, който осъществява посредничество между ресторанти и клиенти, които желаят доставка на храна до дома или офиса.

Регистрацията като куриер се осъществява от тук.

(Ако пък сте собственик на заведение за хранене и се интересувате какви са условията за колаборация с Postmates, то повече информация може да намерите тук)

 

Повече печалба за таксиметрови компании чрез Yandex Taxi

Yandex е огромен конгломерат – аз вече писах за услугите на търсачката при печеленето на пари от микрозадачи, задачи за изпълнение Яндекс Толока и услугата им за персонално съдържание Yandex  Zen.

Яндекс имат своя услуга за споделено пътуване Yandex Taxi, която е налична в 17 държави: Румъния, Гана, Естония, Финландия, Узбекистан, Сърбия, Молдова, Латвия, Литва, Киргизстан, Брега на слоновата кост, Израел, Казахстан,  Грузия, Беларус, Армения.

Освен Yandex Taxi, Яндекс имат и своя услуга за доставка на храна до дома и офиса – Yandex.Eats. Но тя е налична само в 24 града в Русия.

Връщайки се на Yandex Taxi – ако имате свой таксиметров бизнес, както и живеете в някоя от държавите, в които Яндекс оперира Yandex Taxi, то може да проверите как може да разширите дейността си.

Yandex има милиони клиенти.

Може да намерите повече информация на руски тук, както тук и тук – за да видите как можете да използвате услугата.

 

Финални мисли относно печелене на пари от споделено пътуване, транспорт и доставка на храна

Надявам се, че статията ще е полезна за моите читатели.

Споделеното пътуване, транспорта на стоки и доставката на храна може да са добри възможности за започване на работа на свободна практика.

Просто вижте местните изисквания (и преценете дали подобна заетост би била добра за Вас).

 

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net да споделя за всякакви възможности за печелене на средства (било то онлайн или офлайн), то може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по